BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Bela čokolada za kuhanje: ustvarjanje malce drugačnih čokoladnih sladic

 • Čas branja Čas branja: 3 minute
bela cokolada za kuhanje: ustvarjanje malce drugacnih cokoladnih sladic

Predstavljamo vam recept za trufle in »brownieje« iz bele čokolade za kuhanje, še prej pa vam postrežemo z nekaj zanimivimi dejstvi o beli čokoladi.

Za vse tiste, ki se radi lotevate ustvarjanja doma pripravljenih sladkih dobrot, je kakovostna čokolada za kuhanje praktično obvezna sestavina, ki jo imate zagotovo vedno na zalogi. Vendar pa gre v večini primerov za klasično temno čokolado, precej redkeje, če sploh, pa pride na vrsto bela čokolada za kuhanje, s katero pa je mogoče prav tako ustvariti številne zanimive kombinacije okusov. Bela čokolada za kuhanje se odlično ujame z jagodičevjem, kombinirate pa jo lahko tudi s temno čokolado. Poleg tega pa so sladice, ki ste jih pripravili z belo čokolado za kuhanje, pogosto tudi prava paša za oči.

Zanimivosti o beli čokoladi

 • Belo čokolado bi lahko poimenovali tudi »čokolada, ki to ni«. Eden najpomembnejših kriterijev, na podlagi katerega je mogoče določen izdelek opredeliti kot čokolado, je namreč ta, da vsebuje kakavove delce, ki dajejo temni in mlečni čokoladi značilno barvo ter malce grenek okus. Pri proizvodnji bele čokolade pa se uporablja zgolj kakavovo maslo. Zaradi tega se bela čokolada od klasičnih oziroma »pravih« čokolad med drugim razlikuje tudi po tem, da načeloma ne vsebuje kofeina. 
 • Izum bele čokolade pripisujemo znanemu švicarskemu podjetju Nestlé. Širši javnosti je bila prvič predstavljena leta 1930, kar pomeni, da je občutno mlajša od svoje »starejše sestre«, ki so jo poznali že Maji.
 • Kakavovo maslo, ključna sestavina bele čokolade, velja za eno najbolj obstojnih maščob, ki se pogosto uporablja tudi za izdelavo različnih krem in druge kozmetike. Značilnost kakavovega masla je, da je pri sobni temperaturi v trdnem agregatnem stanju, v ustih pa se stopi, zato tekstura bele čokolade zelo spominja na temno oziroma mlečno čokolado. 
 • Kakovostno belo čokolado boste nekoliko paradoksalno prepoznali po tem, da ni povsem bele barve, ampak nekoliko rumenkasta. Pomembno je tudi, da med sestavinami ni navedenih drugih maščob, ampak le kakavovo maslo. Te smernice pa je priporočljivo upoštevati tudi pri izbiranju bele čokolade za kuhanje.


»Brownieji« iz bele čokolade za kuhanje

Kdo pravi, da morajo biti »brownieji«, za katere se pri nas uporablja tudi poimenovanje rjavčki, rjave barve? Zakaj ne bi te priljubljene sladice, ki izvira iz ZDA, naslednjič pripravili malce drugače, in sicer z belo čokolado za kuhanje? Pri tem vam je lahko v pomoč spodnji recept …

SESTAVINE:

 • skodelica in pol koščkov bele čokolade za kuhanje
 • 5 žlic masla 
 • 2 jajci
 • skodelica sladkorja
 • žlica vaniljevega sladkorja
 • skodelica bele moke
 • pol žličke pecilnega praška
 • pol žličke soli
 

PRIPRAVA:

 1. Ogrejte pečico na 175 °C in namastite pekač pravokotne oblike. V ponvi stalite ¾ skodelice bele čokolade za kuhanje in maslo. Med segrevanjem stalno mešajte. Ko se sestavine stalijo in povežejo, odstavite s štedilnika in dobro zmešajte s pomočjo metlice.
 2. V posebno skledo stresite sladkor in vaniljev sladkor ter dodajte jajca. Stepite, da dobite gladko maso, nato pa prilijte še mešanico iz bele čokolade za kuhanje in nadaljujte s stepanjem. Dodajte moko, pecilni prašek in sol. Zmešajte. Na koncu dodajte še preostanek koščkov bele čokolade (¾ skodelice).
 3. Maso prelijte v pekač in pecite približno 20–25 minut. Pustite, da se pecivo ohladi, nato pa ga razrežite na poljubno velike kvadrate oziroma pravokotnike. Brownieje lahko po želji okrasite z malinami ali borovnicami (uporabite lahko tudi segret džem) in mandlji.

 

Recept za trufle iz bele čokolade

SESTAVINE:

 • 2 žlici sladke smetane
 • 200 gramov bele čokolade za kuhanje, nasekljane na koščke
 • 2 žlici irskega kremnega likerja
 • pol žličke vaniljevega izvlečka
 • pol skodelice sesekljanih lešnikov 
 • 170 gramov temne čokolade, nasekljane na koščke

 

PRIPRAVA:

 1. Nad paro segrejte smetano in ji nato dodajte belo čokolado. Mešajte z metlico, dokler se ne stali. Dodajte liker in vaniljo. Maso pustite počivati približno eno uro, da se ohladi.
 2. Pečico segrejte na 175 °C.
 3. S pomočjo dveh žličk oblikujte trufle in jih nato položite v hladilnik za 15 minut, da se ohladijo. Medtem stresite lešnike v pekač in jih pecite 8 minut. Temno čokolado stalite nad paro.
 4. Trufle po želji pokapljajte s temno čokolado ali jih povaljajte v lešnikih.
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno