|
|
Za vse tiste, ki pa imate ob uživanju čokolade malček slabe vesti, naj vas potolažimo: Čokolada z visokim odstotkom kakava je obvezen del vsake zdrave diete. Nekateri celo priznavajo, da bi temno čokolado morali uvrstiti na dnevne jedilnike.
V tem članku bomo našteli 9 razlogov zakaj bi se morali prav vsi počutiti dobro ob uživanju naše sladke temne čokoladne razvade:
Ne zgolj zaradi tega, ker je njen okus preprosto božanski (čeprav tudi to pripomore k temu), vendar ker vsebuje ključno snov imenovano triptofan. Triptofan je namreč aminokislina, ki jo uporabljajo možgani za produkcijo serotonina (nevrotransmiterja, ki povzroča občutek sreče).
100 gramska temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava (70-85%) vsebuje 11 gramov topnih vlaknin. Topne vlaknine pomagajo pri zniževanju holesterola, dlje časa ohranjajo občutek sitosti in so odlične za naša prebavila.
Po poročanju strokovnjakov naj bi uživanje čokolade bistrilo um in preprečevalo nastanek demence. Štiridesetletna študija je namreč pokazala, da so ljudje, ki so redno uživali čokolado imeli boljši spomin.
Uživanje temne čokolade znižuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Ena izmed študij je celo prikazala povezavo uživanja čokolade pet- ali več-krat tedensko z več kot 57 odstotnim izboljšanjem tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja.
Le kdo si ne želi imeti srečnih otrok? Finci so v znanstveni študiji dokazali, da matere, ki uživajo več čokolade med nosečnostjo imajo kasneje bolj srečne in manj sitne otroke.
Flavnoidi so namreč močan naravni antioksidant, ki znižujejo krvni pritisk, uravnavajo raven holesterola in pozitivno vplivajo na ohranjanje zdravja krvnih žil.
Zaradi vsebnosti fenolov in katehinov (dva naravno prisotna antioksidanta v kakavu) nas uživanje temne čokolade ščiti pred sončnimi opeklinami.
Temna čokolada dokazano znižuje raven stresnih hormonov.
Povzeto po: HuffingtonPost.com