Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

9 razlogov zakaj bi morali uživati temno čokolado vsak dan

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
9 razlogov zakaj bi morali uzivati temno cokolado vsak dan

Vsi mi, ki preprosto obožujemo čokolado, pravzaprav nikoli ne potrebujemo razloga za uživanje čokolade - že to, da imamo tablico kvalitetne temne čokolade vedno v predalu je samo po sebi dovolj.

Za vse tiste, ki pa imate ob uživanju čokolade malček slabe vesti, naj vas potolažimo: Čokolada z visokim odstotkom kakava je obvezen del vsake zdrave diete. Nekateri celo priznavajo, da bi temno čokolado morali uvrstiti na dnevne jedilnike.

V tem članku bomo našteli 9 razlogov zakaj bi se morali prav vsi počutiti dobro ob uživanju naše sladke temne čokoladne razvade:

1.) Temna čokolada nas naredi srečne

Ne zgolj zaradi tega, ker je njen okus preprosto božanski (čeprav tudi to pripomore k temu), vendar ker vsebuje ključno snov imenovano triptofan. Triptofan je namreč aminokislina, ki jo uporabljajo možgani za produkcijo serotonina (nevrotransmiterja, ki povzroča občutek sreče).

2.) Temna čokolada vsebuje visoko vsebnost kvalitetnih vlaknin

100 gramska temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava (70-85%) vsebuje 11 gramov topnih vlaknin. Topne vlaknine pomagajo pri zniževanju holesterola, dlje časa ohranjajo občutek sitosti in so odlične za naša prebavila.

3.) Uživanje temne čokolade je dobro za naše možgane

Po poročanju strokovnjakov naj bi uživanje čokolade bistrilo um in preprečevalo nastanek demence. Štiridesetletna študija je namreč pokazala, da so ljudje, ki so redno uživali čokolado imeli boljši spomin. 

4.) Temna čokolada je odlična za naše srce

Uživanje temne čokolade znižuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Ena izmed študij je celo prikazala povezavo uživanja čokolade pet- ali več-krat tedensko z več kot 57 odstotnim izboljšanjem tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja.

5.) Temna čokolada naredi srečnejše otroke

Le kdo si ne želi imeti srečnih otrok? Finci so v znanstveni študiji dokazali, da matere, ki uživajo več čokolade med nosečnostjo imajo kasneje bolj srečne in manj sitne otroke. 

6.) Temna čokolada vsebuje ogromno flavnoidov

Flavnoidi so namreč močan naravni antioksidant, ki znižujejo krvni pritisk, uravnavajo raven holesterola in pozitivno vplivajo na ohranjanje zdravja krvnih žil. 

7.) Temna čokolada je odlična za našo kožo

Zaradi vsebnosti fenolov in katehinov (dva naravno prisotna antioksidanta v kakavu) nas uživanje temne čokolade ščiti pred sončnimi opeklinami.

8.) Temna čokolada je naravno sredstvo za lajšanje stresa

Temna čokolada dokazano znižuje raven stresnih hormonov.

9.) Majhni otroci pravzaprav ne marajo grenkega priokusa kakava v temni čokoladi in je zato ne bodo delili z nami - Več za nas! ;)

Povzeto po: HuffingtonPost.com

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno