Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

5 razlogov, zakaj presni kakav ne sme manjkati v vaši kuhinji

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
5 razlogov zakaj presni kakav ne sme manjkati v vasi kuhinji

Verjetno ga ni čokoholika, ki ne bi znal našteti vsaj nekaj razlogov, zakaj bi morala biti čokolada oziroma kakav vključena v vsakodnevno prehrano.

Seveda so reki, kot je »Košček čokolade na dan, odžene zdravnika stran.« bolj za šalo kot zares, a vendarle v tem tiči kanček resnice.

Njegove mnoge koristi so poznala že starodavna ljudstva

ugodnih vplivih kakava na naše zdravje lahko govorimo predvsem, kadar govorimo o presnem kakavu, saj ta obdrži mnoge koristne snovi, ki se sicer med predelavo kakava izgubijo. Morda vas bo presenetilo dejstvo, da je v presnem kakavu skoraj 4-krat toliko antioksidantov kot jih vsebuje običajna predelana temna čokolada, 20-krat več antioksidantov kot v borovnicah, in kar 119-krat več kot v bananah! Zaradi njegovih mnogih zdravilnih učinkov so ga že starodavna ljudstva uporabljala kot zdravilo in z njim zdravila različne bolezni, vključno s kašljem in izpadanjem las.

A pozor – presnega kakava, ki je naravno fermentiran, ne boste našli v predelanih tablicah čokolade, saj so te narejene iz praženega kakava, sladkorja, mleka in drugih sestavin. Vsebnost teh zavira absorpcijo antioksidantov v čokoladi, zato boste pravo zdravilno vrednost kakava našli le v njegovi presni obliki.

5 razlogov, ki govorijo v prid njegovi uporabi

  • Ugodno vpliva na srčno-žilni sistem

Presni kakav je bogat s flavonoidi, ki imajo antioksidativne lastnosti. Flavonoli, ki so prisotni v kakavu, izboljšujejo prekrvavitev in lahko pomagajo zmanjšati možnosti za nastanek srčnih bolezni, saj znižujejo krvni pritisk, preprečujejo razna vnetja in nabiranje oblog na stenah arterij, za nameček pa pomagajo ščititi naše celice pred poškodbami. Presni kakav je bogat tudi s kalijem, ki pomaga uravnavati krvni pritisk, in magnezijem, ki ohranja mišične funkcije; zato je ključnega pomena za zdravje srca, najbolj pomembne mišice v našem telesu.

  • Izboljšuje videz in zdravje kože

Uživanje presnega kakava je priporočljivo tudi kot preventiva pred škodljivim UV-sevanjem, sicer pa deluje protivnetno, izboljšuje samo prekrvavitev kože, povečuje njeno hidracijo in zmanjšuje njeno hrapavost in luskavost.

  • Pomaga pri izgubi odvečne teže

Dobra novica za vse, ki si želijo izgubiti kakšen kilogram ali dva, pa se težko odpovejo sladkemu. Presni kakav je namreč znan po tem, da učinkovito topi maščobo in je zato dobrodošel spremljevalec pri raznoraznih dietah. In ne le to – njegovo uživanje je priporočljivo tudi za vse tiste, ki radi zahajate v fitnes. Zaradi vsebnosti magnezija namreč podpira delovanje mišic, pomaga doseči uravnoteženost elektrolitov in pomaga pri okrevanju mišic po naporni vadbi.

  • Zvišuje nivo energije v telesu

To so ugotovili že Azteki, ki so kakavov napitek pripravljali bojevnikom kot dodatni vir energije. Poleg majhne količine kofeina presni kakav vsebuje tudi teobromin, ki spodbuja pretok energije po telesu, zato je lahko nekaj koščkov presne čokolade izvrstna alternativa skodelici kave. Glavne zasluge za to čudovito lastnost kakava pa gre pripisati magneziju, ki telesu daje energijo.

  • Izboljšuje razpoloženje

To je ena izmed tistih prednosti uživanja kakava, ki jo najverjetneje pozna že vsak. Vsebuje namreč določene aktivne substance, ki pozitivno vplivajo na naše razpoloženje. Presni kakav je še posebej bogat s cinkom in magnezijem, ki pomagata pri proizvodnji serotonina in dopamina, ki spodbujata prijetna čustva.

Kje vse ga lahko uporabimo?

Kljub temu, da ima zaradi drugačnega načina proizvodnje presni kakav manj sladek okus kot običajna čokolada, je v kuhinji zelo dobrodošel kot sladilo oziroma zdrav nadomestek sladkorja. Dodate ga lahko k raznim smutijem in sveže iztisnjenim sokovom, pa tudi k sladicam ali jogurtu, saj bo pričaral pridih po čokoladi, vi pa boste izbrano jed lahko pojedli popolnoma brez slabe vesti. Nedvomno pa je presni kakav uporaben tudi v hladnih večerih, saj se izvrstno poda tudi k toplim napitkom, denimo k vroči čokoladi, kavi in celo čaju.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno