Ste že poskusili vse bolj priljubljeno vegansko čokolado? Predstavljamo nekaj razlogov, zakaj je to vsekakor odlična alternativa običajni čokoladi.
Veganska čokolada, katere posebna vrsta je tudi presna čokolada, seveda ni namenjena zgolj veganom, ampak vsem ljubiteljem dobre čokolade. V osnovi je to čokolada, ki ne vsebuje nobenih sestavin živalskega izvora, kar pomeni, da v njej ne boste našli mleka oziroma mlečnih beljakovin, prav tako pa ne recimo dodatka medu. Morda se niti ne zavedate, da tudi običajne trgovine pogosto ponujajo vegansko čokolado, le da ta ni posebej označena. V to kategorijo namreč spada večina čokolad z visokim deležem kakava, vendar je vsekakor dobro preveriti tudi seznam sestavin, še posebej če se sestavinam živalskega izvora izogibate zaradi različnih alergij.
Za vse tiste, ki vas zanimajo malce bolj posebne vrste veganskih čokolad z ustreznimi certifikati, pa so boljša izbira specializirane trgovine s čokolado. Tam boste zagotovo našli tudi različne čokoladne izdelke brez živalskih sestavin, ki jih je v običajnih trgovinah težje odkriti in ki so še posebej iskani v predprazničnem obdobju, z njimi pa lahko obdarite tudi prijatelje in znance, ki zaradi različnih razlogov ne uživajo izdelkov iz mlečne čokolade. V nadaljevanju lahko preberete, zakaj je veganska čokolada dobra izbira za vsakogar, ne glede na stil prehranjevanja ...
1. Pestra izbira kombinacij oziroma dodatkov.
Podobno kot običajne čokolade so tudi veganske na voljo v številnih različicah oziroma z različnimi dodatki, kar vam omogoča, da poiščete kombinacijo, ki vam najbolj ustreza. Imamo pa tudi dobro novico za vse ljubitelje bele čokolade – tudi ta je namreč na voljo v veganski izvedbi. Ponudba je tako izjemno raznolika. Prehrana, ki ne vsebuje živalskih sestavin, tako že dolgo časa ne pomeni, da ste kakor koli prikrajšani.
2. Prefinjen okus, ki poskrbi za razvajanje brbončic.
Pri okušanju veganske čokolade pa ne boste nikakor prikrajšani niti v smislu okusa. Načeloma gre za temnejše vrste čokolade z višjim deležem kakava, zato je okus morda nekoliko bolj specifičen, a v najboljšem možnem pomenu te besede – intenziven, a obenem nežen, prefinjen, hkrati pa neverjetno enostaven, takšen, kakršne so običajno tudi najboljše stvari v življenju.
Številni (nezdravi) dodatki, ki jih dandanes pogosto vsebujejo prehrambni izdelki, med njimi tudi čokolada, namreč pogosto zakrijejo osnovni okus, ki bi ga morala imeti določena stvar.
Izbira veganske čokolade je vsekakor eden boljših načinov, da si zagotovite, da bo čokolada (spet) imela okus po pravi čokoladi, v kateri prevlada aroma kakovostnega kakava. Zagotavljamo vam, da ne vi ne vaše brbončice ne boste pogrešali mleka.
3. Veganska čokolada je načeloma bolj zdrava od običajne.
Velka prednost te vrste čokolade je tudi to, da lahko v njenem okusu uživate brez občutka krivde oziroma slabe vesti, ki je pogosto povezan z uživanjem običajne čokolade. Veganska čokolada namreč ne vsebuje precej škodljivih maščob živalskega izvora, načeloma pa je tudi brez dodanega rafiniranega sladkorja, zato je vsekakor bolj zdrava alternativa. Visok odstotek koristnih esencialnih maščob, ki jih vsebuje, bo pripomogel k uravnavanju vašega krvnega tlaka, h krepitvi imunskega sistema in normalnemu delovanju jeter. Kot pri vsaki stvari v življenju pa je tudi v primeru veganske čokolade pomembna zmernost – naj bo ta zgolj priboljšek, ki naredi vaše življenje še nekoliko bolj sladko.
4. Zaščita živali in okolja.
Veganska čokolada je zagotovo prava izbira tudi z etičnega vidika. Precej jasno namreč postaja, da predstavlja industrijska reja ogromno trpljenja za živali, ki so praktično vse svoje življenje ujete v nemogočih razmerah brez možnosti svobodnega gibanja. V želji po ustvarjanju čim več dobička se jih pogosto izmuči do skrajnosti. Že z omejitvijo uživanja živalskih produktov lahko tako prispevamo svoj delež k zaščiti živali, posledično pa naredimo tudi nekaj dobrega za okolje in svoje zanamce. Dejstvo je namreč, da je prav industrijska reja živali izredno obremenjujoča za okolje – od izjemno velike porabe vode in hkrati onesnaževanja pitne vode do nastajanja ogromne količine toplogrednih plinov. Navidezno precej nepomembna izbira veganske čokolade ima lahko tako na dolgi rok precej večje učinke, kot si verjetno predstavljate. Saj veste, kamen na kamen – palača.
5. Večja ponudba izdelkov s certifikatom t. i. pravične trgovine.
Najpomembnejše izvoznice kakava so zagotovo države Južne Amerike, v katerih je pogosto prisotno ekstremno izkoriščanje poceni delovne sile, neredko celo otrok. Z nakupovanjem izdelkov, ki imajo certifikat t. i. pravične trgovine, lahko vsaj malce vplivamo na zmanjševanje tega pojava. Glavni namen pravične trgovine je namreč vzpostavljanje neposredne povezave med proizvajalci in tržiščem, brez številnih posrednikov, ki pogosto poberejo večji del dobička. Proizvajalci dobijo tako precej višje plačilo za svoje delo. Večina veganskih čokolad, kupljenih v specializiranih prodajalnah, je dandanes opremljena tudi s certifikatom pravične trgovine, kar je še eden v množici razlogov, zakaj je vsekakor vredno poskusiti to alternativno, a izjemno okusno vrsto čokolade.
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.
Rumenjakom dodamo vaniljevo pasto, sladkor v prahu, jedilni škrob in rum. Prilijemo še 50 ml mleka in z metlico mešamo, da dobimo gladko maso brez grudic.
2. Korak
Preostalo mleko damo v kozico in ga segrevamo do vrelišča.
3. Korak
Eno zajemalko vrelega mleka pomešamo z jajčno maso, nato pa jajčno maso med mešanjem z metlico počasi prilivamo k vrelemu mleku.
4. Korak
Nastalo kremo ob stalnem mešanju na srednje močnem ognju kuhamo še od 5 do 7 minut, da se zgosti.
5. Korak
V kremo vmešamo še grobo kokosovo moko. Količino prilagodimo svojemu okusu.
6. Korak
Kozico s kremo odstavimo z ognja. S prozorno živilsko folijo jo pokrijemo tik do kreme, da se na njej ne naredi skorjica.
7. Korak
Za približno 5 ur jo postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in strdi.
8. Korak
Ohlajeno stepemo z električnim ročnim mešalnikom v gladko kremo, nato vanjo z lopatko narahlo umešamo še stepeno sladko smetano. Količino prilagodimo glede na to, kako kompaktno kremo želimo.
9. Korak
Na dno kozarčkov nadrobimo biskvit ali piškote ter po vrh nabrizgamo kremo. Raffaello v kozarcu okrasimo s kokosom in raffaello kroglico.
10. Korak
Pečico segrejemo na 180°C. Graham piškote in mandlje zmešamo v drobtine. Presujemo v srednje veliko skledo in zmešamo sladkor in stopljeno maslo, dokler se ne povežeta. Močno pritisnemo na dno in navzgor ob straneh pekača za pite. Predhodno pečemo 8 minut. Pečico pustimo vključeno.
11. Korak
Pripravimo nadev: sladkano kondenzirano mleko, limonin sok in rumenjake stepemo. Pripravljeno limonio kremo vlijemo v toplo piškotno skorjo.
Pito pečemo med 18-21 minut ali dokler se le *rahlo* ne zamaja v sredini. Odstranimo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi na rešetki. Ko se ohladi, pokrijemo in še vsaj za eno ohlajamo v hladilniku. Okrasimo po želji.
Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.
Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.