Poglejte si nekaj naših preizkušenih nasvetov.
1. Čaj
Dober način, kako se odločiti, s katero pijačo kombinirati čokolado, je, da izbere tisto pijačo, ki vsebuje podobne note kot čokolada – na primer čaj. Če ste njegovi veliki ljubitelji, vam priporočamo naslednje kombinacije:
- čaji s sadno noto (predvsem po citrusih) so odlični v kombinaciji s čokolado s sadjem;
- k čajem z bolj cvetlično noto se odlično poda temna čokolada s cvetličnimi notami;
- čaje z noto po oreščkih lepo dopolnjuje čokolada z oreščki ali pridihom po oreščkih.
Kombiniranje pijač in čokolad s podobnimi okusi oziroma notami krepi okus obeh, lahko tudi seveda eksperimentirate tudi z nasprotnimi si okusi:
- čaji z značilno zemljasto aromo se dobro podajo k temni čokoladi s cvetličnim priokusom;
- čaji z rahlo pikantnim okusom so izjemni v kombinaciji z mlečno ali belo čokolado;
- lahki čaji so odlični v kombinaciji s sadno ali nekoliko pekočo čokolado;
- sadne čaje izvrstno dopolnjuje temna čokolada.
2. Kava
Vsi ljubitelji kave in čokolade ste zagotovo že preizkusili to kombinacijo. Ko izbirate, kakšna kava bi se podala k določeni vrste čokolade, se lahko tako kot pri čaju prepustite harmoniji različnih okusov. Čokolada paše povsod – k črni kavi, kavi z mlekom, beli kavi …
Mi imamo za vas dva preizkušena predloga:
- espresso se dobro poda k temni čokoladi, karamelni čokoladi in čokoladi s pridihom cimeta in muškatnega oreščka;
- črna kava odlično sovpada s temno čokolado.
3. Vino
Po napornem dnevu se nič ne prileže bolj od kakovostne čokolade in kozarčka vina. Osnovno pravilo pri kombiniranju vina in čokolade je, da večji delež kakava kot vsebuje čokolada, močnejši okus mora imeti vino. Najlepše se dopolnjujejo naslednje kombinacije:
- če ste ljubitelji grenke temne čokolade, jo lahko kombinirate z manj sladkim vinom s prijetno sadno aromo;
- mlečna čokolada je slajša od temne, zato se najbolje poda k sladkemu ali desertnemu vinu;
- bela čokolada je izjemno sladka, zato njen okus najlepše pride do izraza v kombinaciji z zelo sladkim ali desertnim vinom.
Ljubitelji vin in odličnih čokoladnih izdelkov se zagotovo ne boste mogli upreti čokoladnemu vinu. Rdeče vsebuje pridih temne čokolade, v belem se skrivajo note sladke bele čokolade.
4. Pivo
Da, prav ste prebrali; na seznam 5 pijač, ki se odlično podajo k čokoladi spada tudi pivo! Pijača, ki jo običajno povezujemo z jedmi kot je pica ali hamburger, se izjemno poda tudi k čokoladi, saj je ravno tako kompleksna kot vino, če ne še bolj. Najbolje je najti pravo ravnotežje med sladkimi in grenkimi okusi. Nekateri se držijo nasveta, da mora biti pivo, ki ga kombiniramo z izbrano čokolado, vedno slajše od nje, medtem ko drugi raje eksperimentirajo z nasprotnimi si okusi.
- temno pivo je odlično v kombinaciji s čokolado s pridihom po kavi ali s temno čokolado;
- k svetlemu pivu se izvrstno poda srednje grenka čokolada ali s čokolada s citrusnimi notami.
5. Žgane pijače
Tako je, tudi te se izvrstno podajo k čokoladi. Predvsem tiste vrste viskija, ki ga leta hranijo v hrastovih sodih, kar pijači doda pridih po karameli, vaniliji, lešnikih in sadju. Okus pijače s katero izmed teh arom boste še dodatno okrepili s čokolado, ki ima enako aromo kot izbrana pijača.
Mi vam priporočamo izbor žganj iz naše ponudbe, ki odlično pašejo k mlečni in temni čokoladi.
Recept za pijačo iz kave, vina in čokolade
Če želite na seznam 5 pijač, ki se odlično podajo k čokoladi dodati še 6. pijačo in ste ljubitelj kave, vina in čokolade, preprosto morate preizkusiti enostaven recept za pijačo, v kateri so združene le najboljše sestavine. Zagotovo bo navdušil vas in vaše prijatelje!
Za pripravo 4 kozarcev potrebujete:
- 120 ml rdečega vina
- 120 g čokolade (najbolje temno, saj bo poskrbela za bolj kompleksen okus pijače)
- 2 skodelici močne kave, najbolje espresso
- posodo za vodno kopel
- kovinsko cedilo
1. Na nizkem ognju v vodni kopeli nežno stopite 120 ml vina in 120 g vaše najljubše čokolade.
2. Mešanico zlijte skozi segreto kovinsko cedilo v 4 kozarce za vino – pri tem pazite, da tekočina ne bo pljuskala naokoli.
3. V vsakega izmed kozarcev vlijte polovico skodelice kave.
4. Nežno mešajte, dokler se vse sestavine ne premešajo med sabo.
Pijačo nato postrezite in uživajte v harmoniji treh čudovito dopolnjujočih se okusov.