BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

3 razlogi, zakaj je Lindt čokolada osvojila svet

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
3 razlogi zakaj je lindt cokolada osvojila svet

Pravijo, da ko enkrat izkusiš bogat okus Lindtove čokolade, ki se počasi in nežno topi v ustih ter v njih vedno znova pričara kompleksno harmonijo okusov, ni več poti nazaj.

Pravijo, da ko enkrat izkusiš bogat okus Lindtove čokolade, ki se počasi in nežno topi v ustih ter v njih vedno znova pričara kompleksno harmonijo okusov, ni več poti nazaj.

Revolucionarno odkritje, ki je spremenilo čokoladno industrijo 

Lindt čokolada in njena zgodba sta stari že skoraj dve stoletji. Leta 1836 sta David Sprüngli-Schwarz in njegov sin Rudolf Sprüngli-Ammann kupila majhno slaščičarno v Zürichu, le dve leti kasneje pa izdelala prvo čokolado v trdni obliki na območju nemško govorečega dela Švice. In ena izmed najkakovostnejših čokolad na svetu je bila »rojena«.

Medtem je Rodolphe Lindt, sin farmacevta iz Berna, razmišljal, kako bi izdelal čokolado, ki bi bila bolj prijetnega okusa in teksture. V tistih časih so namreč poznali le čokolado, ki je bila zelo trda in jo je bilo potrebno žvečiti. Lindt je zato kupil staro tovarno z zastarelimi stroji in pričel eksperimentirati z izdelavo čokolade. Na začetku je bil precej neuspešen, saj se je na čokoladi nabirala čudna bela plast.

Na srečo je njegov brat Auguste, farmacevt tako kot njegov oče, ugotovil, da je bela plast na čokoladi popolnoma neškodljiva, saj je šlo za kristalizirano maščobo. Z bratom sta dolgo ugotavljala, kako bi jo odpravila, vse dokler ni Rodolphe nekega petka iz obupa zapustil tovarno, stroje pa nevede cel vikend pustil prižgane. Ko se je v tovarno vrnil v ponedeljek zjutraj, ni mogel verjeti svojim očem – v tovarni je našel čudovito dišečo čokolado v trdni obliki z neverjetno nežnim okusom. Tako je postal prvi človek, ki je izkusil, kako se čokolada topi v ustih.

Izjemen uspeh tovarne čokolade Lindt & Sprüngli 

Ko se je leta 1892 Rudolf Sprüngli-Ammann upokojil, je čokoladni posel zapustil svojima sinovoma – mlajšemu Davidu je zapustil slaščičarno, starejšemu Johannu pa tovarno čokolade. Slednji je le nekaj let kasneje svoj posel združil z Lindtom in nastala je švicarska tovarna čokolade Lindt & Sprüngli.

V tistih časih so namreč poznali le čokolado, ki je bila zelo trda in jo je bilo potrebno žvečiti. 

V prvih dveh desetletjih 20. stoletja se je švicarska čokoladna industrija vedno bolj širila in kar 3/4 svojih izdelkov izvažala v kar 20 držav po celem svetu. V času 2. svetovne vojne je zaradi omejitev pri uvozu sladkorja in kakava doživela precejšnjo krizo, a se ji je uspelo pobrati in še izboljšati svoje čokoladne izdelke, saj se je po vojni povpraševanje po čokoladi sunkovito razširilo, s tem se je pričela širiti tudi tovarna čokolade. Danes njihove tovarne najdemo v Švici, Nemčiji, Franciji, Italiji in Avstriji, razširile so se tudi onstran evropskih meja, v ZDA.

3 razlogi, zakaj je Lindt čokolada osvojila svet

Da je Lindt čokolada osvojila srca ljudi po vsem svetu, ni naključje. Priljubljena je iz več pomembnih razlogov:

1. Conche tehnika

Rodolphe Lindt je zaslužen za to, da se Lindt čokolada tako lepo topi v ustih. Čokolada je bila pred tem zelo trda, zato jo je bilo potrebno žvečiti, Lindt je izumil tehniko, imenovano »conche«, kar v francoščini pomeni »školjka«. Ime izvira iz samega postopka priprave čokolade, saj oblika stroja, v katerem jo izdelujejo, spominja na školjko. Z njegovo pomočjo čokolada dobi svojo čudovito aromo, saj ji odstranijo grenak okus ter jo zmehčajo, da postane gladka in lepo topna v ustih.

2. Različni okusi in izdelki

Trenutno je na voljo kar 14 različnih okusov Lindt čokolade – vse od običajnih lešnikove, karamelne, temne in bele čokolade, vse do čokolade z okusom morske soli, mete ali maline. Široki paleti različnih čokoladnih tablic so se pridružili še truffli in izdelki, ki so v prodaji v času večjih praznikov, na primer okoli božiča ali velike noči, pa tudi po meri narejena rojstnodnevna darila.

Ponekod po svetu so odprli celo svoje kavarne, v katerih ponujajo tudi torte in sladoled iz Lindt čokolade. Med širokim naborom Lindt izdelkov lahko izbirate tudi v naši spletni trgovini.

3. Dolgoletna zapuščina

Skoraj 200-letna tradicija izdelovanja čokolade po skrivnem receptu zagotovo botruje njeni priljubljenosti. V poklon zapuščini Lindt čokolade so leta 1993 v Nemčiji odprli Lindtov čokoladni muzej, imenovan The Lindt World of Chocolate Museum. Na več kot 4000 m² lahko obiskovalci s celega sveta pobliže spoznajo več kot 5000-letno kulturno zgodovino kakava in čokolade in dobijo vpogled v sam proces izdelave čokolade.

Viri:
- http://www.lindt-spruengli.com/about-us/history/
- http://www.chocolate.lindt.com/world-of-lindt/lindt-in-history/the-invention-of-lindt-chocolate/
- https://www.schokoladenmuseum.de/en/museum

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno