|
|
Belgija je nam čokoholikom poznana kot dežela čokolade. Ob misli na Belgijo se spomnemo na odlične belgijske praline in nežne čokoladne trufle, ki se kremasto raztopijo v naših ustih, oziroma preprosto na čokolado. Našli smo nekaj čokoladnih zanimivosti o Belgiji in njenih sladkosnedih prebivalcih!
Belgijci pojedo povprečno 6 kg čokolade na osebo letno.
V pristanišče belgijskega mesta Antwerp letno prispe 187.000 ton surovih kakavovih zrn.
Povprečna skupna proizvodna količina čokolade v enem letu je 660.000 ton.
Belgijci vsako leto 450.000 ton čokolade izvozijo v druge države.
Skupna vrednost prodaje na drobno na belgijskem čokoladnem trgu znaša 700 milijonov evrov.
Skupni promet v belgijski čokoladni industriji znaša 4 miljard.
V Belgijski čokoladni industriji je v proizvodnjo čokolade vključenih kar 6.200 delavcev.
Čokoladni izdelki predstavljajo 11,2% celotnega prehrambenega izvoza Belgije.
Zaposleni v čokoladni industriji predstavljajo kar 8,5% vseh zaposlenih v prehrambeni industriji Belgije.
V Belgiji je skupno kar 320 čokoladnic.