Sestavine:
- 3 čajne žlice sladkorja
- 3 čajne žlice suhega sladkorja
- 480 g moke
- ščep soli
- 55 g neslanega masla
- 2 jajci
- olje za cvrtje
Bavarski krofi so mehki, napihnjeni krogi iz kvašenega testa. Znani so tudi po svoji obliki. Imajo tanko, plitvo sredino in dvignjen zunanji rob. Bavarske kroge najpogosteje uživamo potresene s sladkorjem v prahu ali vaniljevim sladkorjem.
Čeprav so bavarski krofi, običajno niso napoljeni z bavarsko kremo. Pravzaprav ni v navadi, da bi bili polnjeni. Poznani in zato tudi priljubljeni so zaradi oblike, zato je eno od njihovih regionalnih imen "Ausgezogene Krapfen" (dobesedno vlečeni krofi).
Sama priprava ne zahteva posebnih slaščičarskih spretnosti, prav tako se na seznamu sestavin znajdejo le vsem poznane in enostavno dostopne sestavine.
Ob bavarske krofe lahko ponudimo tudi:
*Slika: Craft beering.
Segrejemo mleko in ga vlijemo v skledo stoječega mešalnika. Dodamo sladkor in kvas, rahlo premešamo in pokrijemo. Pustimo 10-15 minut, da se kvas aktivira. Mešanici mleka in kvasa dodamo moko, sol, maslo in jajca. Sestavine gnetemo toliko časa, da dobimo mehko, a ne lepljivo testo. Pokrijemo s plastično folijo in pustimo stati na toplem, dokler se volumen testa ne podvoji.
Ko je testo vzhajano, ga prestavimo na čisto, pomokano površino. Razdelimo ga na dva dela, nato vsak del še enkrat na dva in tako naprej, dokler ne dobimo 16 delov. Dele oblikujemo v kroglice, jih razmaknemo in premažemo z malo olja, da se ne izsušijo. Pokrijemo jih s plastiko in nato z brisačo ter pustimo vzhajati še približno 15-20 minut. Ko se kroglice podvojijo, segrejemo dovolj olja, da pokrije približno 2-3 centimetre globoko ponev. Oblikujemo dva ali tri krofe naenkrat in jih spečemo. Najlažje jih oblikujemo tako, da s palcem nekajkrat pritisnemo na sredino vsake testene kepe, dokler se ne splošči in razširi. Strani naj ostanejo dvignjene.
Cvremo tako, da je stran z vdolbinami najprej obrnjena navzdol, nato pa jih obrnemo tako, da ocvremo ravno stran. Pri tem pazimo, da se na sredini ne nabira olje. Popečemo do zlato-rjave barve in položimo na papirnate brisače ali rešetko za hlajenje. Še vroče potopimo v vanilijev sladkor ali potresemo s sladkorjem v prahu. Sredine lahko napolnite tudi z marmelado ali bavarsko kremo.