
Sestavine:
- 500 ml smetane za stepanje
- 1 BAM vaniljev strok
- 100 g sladkorja, plus dodatno za karamelizacijo
- 6 rumenjakov
- voda, za vodno kopel
Navodila za uporabo:
1
Smetano vlijte v srednje veliko kozico. BAM vaniljev strok previdno prepolovite po dolžini in z nožem postrgajte semena. Tako strok kot semena dodajte v smetano. Smetano počasi segrevajte na srednji temperaturi, dokler skoraj ne zavre. Odstranite z ognja in pustite stati 15 minut, da se okusi prepojijo.
2
V veliki skledi z električnim mešalnikom na srednji hitrosti stepajte rumenjake in sladkor, dokler zmes ne postane svetla in kremasta.
3
Vaniljevo smetano skozi cedilo prelijte k rumenjakovi zmesi, pri tem neprestano mešajte z metlico. Zmes nato prelijte nazaj v čisto kozico in na nizki temperaturi segrevajte, dokler se ne zgosti dovolj, da prekrije hrbtno stran žlice. Pazite, da zmes ne zavre.
4
Pečico segrejte na 150°C. Pripravljeno zmes enakomerno razdelite po ognjevarnih posodicah. Posodice postavite v globok pekač in v pekač nalijte vročo vodo, tako da sega do polovice višine posodic. Pekač previdno postavite v pečico in pecite 30-35 minut, ali dokler se sredica ne strdi, a je še vedno rahlo tresoča.
5
Pečene creme brulée ohladite na sobno temperaturo, nato jih za vsaj 2 uri postavite v hladilnik. Pred serviranjem posujte vsako sladico z enakomerno plastjo sladkorja in s pomočjo kuhinjskega gorilnika karamelizirajte sladkor do zlato rjave barve. Če gorilnika nimate, lahko uporabite tudi žar funkcijo vaše pečice, vendar pazite, da ne zažgete sladkorja.
6
Postrezite takoj po karamelizaciji, da uživate v kontrastu med hladno kremo in toplo karamelizirano skorjico.