Sestavine:
- 500 g moke tipa 400
- 40 g sladkorja
- 7 g svežega zdrobljenega kvasa
- 3 rumenjake
- lupinica polovice limone
- 1 žlička soli
- 120 g zmehčanega neslanega masla
- približno 1 liter sončničnega olja, za cvrtje
- 130 ml polnomastnega mleka
Pustni krofi so lahko še za tako spretno gospodinjo kar velik zalogaj. Prava predstava pustnega krofa je lep, "krancelj" krof. A namesto tega se zgodi, da dobimo krof brez lepega venčka, krof je zbit in suh, namesto polnila pa se v notranjosti skrivajo velike luknje. Poznano? Pripravili smo par trikov in nasvetov za pripravo domačih pustnih krofov, ki z upoštevanjem zagotovijo uspeh.
Drži, pa še kako! Na pripravo dobrega kvašenega testa je potrebno pripraviti tudi prostor. Ta naj bo topel, brez prepiha. A ne presuh, da testa med vzhajanjem ne izsuši. Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo, naj bodo tople, še najbolje, da so ogrete na sobno temperaturo. To velja predvsem za jajca in maslo. Moko pred samo uporabo v skledo presejemo skozi cedilo, saj tako kvaskovkam zagotovimo zrak, ki ga potrebujejo za dobro vzhajanje.
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo, naj bodo tople, še najbolje, da so ogrete na sobno temperaturo. Pri tem ne pozabimo tudi na pripomočke kot je skleda, v kateri bomo pripravljali testo za krofe.
Če moko v skledo dodamo in je pred tem ne presejemo, se le-ta ne naužije zraka. Najlažje bo, da za pripravo uporabimo moko tipa 400. Testo naj vzhaja dovolj časa, to pomeni, da mora vsaj za dvakrat povečati količino. Dobro vzhajano testo na vrhu tvori mehurčke, ki so pokazatelj, da je testo dovolj vzhajalo in da bodo iz njega nastali puhasti in zračni krofi.
Ne bo držalo. Za pripravo kvašenega testa za krofe je najbolje uporabiti rumenjake, z beljaki pa lahko pripravimo Pavlovo torto. Če bomo uporabili cela jajca, se lahko zgodi, da bodo krofi suhi in zbiti.
Ja, res je. A si ga lahko poenostavimo. Dobro poznan sistem "tehtanja kroglic" lahko zamenjamo za izrezovanje z modelčkom. Vzhajano testo lahko razvaljamo na približno 5 cm debelo plast in z okroglim modelčkom oblikujemo kroglice.
Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo RECEPT, ki vam prinese 10% popust na celotni nakup.
Te na pomokani povšrini pustimo vzhajati še približno 20 minut oziroma toliko časa, da jamica, ki jo naredimo s prstom hitro izgine. To je znak, da so vzhajani krofi pripravljeni na peko.
Ja, a pred tem še nasvet ali dva. Krofe moramo cvreti v zadostni količini olja, le-to pa mora biti res dobro segreto. Da je olje dovolj vroče vemo takrat, ko vanj postavimo kuhalnico in se ob njej začnejo delati mehurčki. V vročem olju jih nato pečemo med tri do štiri minute. A ne pozabimo: prve minute jih pečemo pokrite, nato pa jih odkrijemo.
Ko so krofi pečeni in rahlo ohlajeni, jih napolnimo z marmelado ali drugim poljubnim polnilom. Mi smo se tokrat odločili za polnilo z BAM vanilijevo kremo. Krofe smo prerezali na polovico in jim s pomočjo dresirne vrečke dodali vanilijevo kremo.
Krofe lahko pripravimo tudi z malinami in jih oblijemo z BAM ruby čokolado. Recept čaka tukaj.
Pred vami so pečeni krofi, tu pa ideja, kam z beljaki, ki so ostali od priprave krofov.