Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Življenje je kot… bonboniera!

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
zivljenje je kot… bonboniera

Ste vedeli, da lahko sami sestavite bonboniero iz svojih najljubših pralinejev? Med sladkanjem pa si preberite nekaj zanimivosti o o bonbonieri.

Tom Hanks je v vlogi Foresta Gumpa, enega najslavnejših filmskih junakov vseh časov, izrekel naslednje, nič manj slavne besede: »Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get.« Če povzamemo: življenje je kot bonboniera, nikoli ne veš, kaj te čaka. Mi pa k temu dodajamo, da lahko vsi tisti, ki niste največji ljubitelji presenečenj, namesto po klasični posežete po malce drugačni bonbonieri, ustvarjeni po vaši meri. A o tem več kasneje, najprej si poglejmo, kako se je ideja za bonboniero sploh rodila, zaživela in... preživela.

Zgodovina bonboniere

Prva znana bonboniera je iz davnega leta 1854, dobro desetletje kasneje, natančneje leta 1868, pa se je Richardu Cadburyju porodila ideja za bonboniero v obliki srca, brez katere si danes praktično ni več mogoče predstavljati valentinovega, praznika vseh zaljubljencev. Richard Cadbury je bil sin Johna Cadburyja, ustanovitelja podjetja Cadbury, ki se je ohranilo vse do današnjih dni. Primarna dejavnost podjetja pa je kaj drugega kot izdelovanje čokolade – jabolko torej ni padlo daleč od drevesa.

»Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get.«

Bonboniera pa seveda ni izjemno primerno darilo le ob valentinovem. Od rojstnodnevnih praznovanj, obletnic, porok ipd. do obiskov pri znancih – na videz drobna pozornost, ki pa predstavlja praktično univerzalno darilo, ki ga bo obdarovanec zagotovo vesel.

Še nekaj zanimivosti o čokoladnih pralinejih/truflih: 

  • Čokoladne bombone, ki sestavljajo bomboniero, pri nas običajno imenujemo pralineji, pri čemer je zanimivo, da originalni pralineji, ki jih je v 17. stoletju »iznašel« Marshal du Plessis-Praslin, francoski lastnik tovarne sladkorja, po katerem je slaščica tudi dobila svoje ime, sploh niso vsebovali čokolade, ampak so bile narejeni iz mandljev in karamele. 
  • Pogosto se kot sinonim izrazu pralineji pojavlja tudi poimenovanje trrufli (ang. truffles, kar pomeni tudi tartufi), čemur pa bi malce bolj strogi ljubitelji slaščic verjetno prav tako ugovarjali. Čokoladni trufli, ki jih je v 20. letih prejšnjega stoletja prvi izdelal francoski kulinarični mojster Auguste Escoffier, in to po naključju, so bili namreč narejeni iz mešanice čokolade in smetane, ohlajene ter oblikovane v kroglice, nato pa povaljane v kakavu. 
  • Danes poznamo več različic truflov. Medtem ko so bili originalni, francoski, zgolj povaljani v kakavu, pa je so belgijski trufli bolj podobni tistemu, čemur v slovenščini običajno pravimo tudi pralineji. Gre namreč za čokolado (mlečno ali temno) z različnimi polnili. 
  • Bonboniera se pojavi tudi v naslovu ene od zgodb slavne pisateljice kriminalnih pripovedi Agathe Christie. Njen dobro znani literarni junak, detektiv Hercule Poirot, se v zgodbi The Chocolate Box spominja enega redkih primerov, ki mu jih ni uspelo razvozlati s pomočjo lastne spretnosti. Na koncu se je izkazalo, da se je rešitev primera skrivala prav v bonbonieri, ki je bila uporabljena kot morilsko orožje. Na srečo pa je to zgolj fikcija, čeprav težko oporekamo temu, da so lahko pralineji oziroma trufli ubijalsko dobri … ne glede na to, kako jih poimenujemo.

Sestavite si svojo bonboniero!

Ste ljubitelji pralinejev z oreščki? Vas morda bolj navdušuje kremno polnilo? Mogoče karamelno? Ali pa morda spadate med tiste, ki menijo, da je kakovostno čokolado najbolje kombinirati s sadnimi okusi? Tu so potem še seveda pralineji iz bele čokolade in… Možnosti kombiniranja se zdijo skorajda neskončne, zato je praktično neizogibno, da v bonbonierah, sestavljenih iz različnih vrst pralinejev, pogosto naletimo tudi na takšne, ki niso najbolj po našem okusu. Temu se lahko enostavno izognete tako, da si naslednjič kar sami sestavite svojo idealno bonboniero. Takšna bonboniera pa je lahko tudi zelo posrečeno darilo, saj bo dala obdarovancu vedeti, da ne gre za generično izbiro, ampak da ste v načrtovanje vložili čas in pokazali, da obdarovanca oziroma obdarovanko dobro poznate.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno