BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Zdrava pregreha? To je ekološka čokolada!

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
zdrava pregreha to je ekoloska cokolada

Živimo v času, ko je ponudba čokolad in drugih sladic večja kot kadarkoli prej. A kvantiteta še ne pomeni nujno tudi kvalitete.

Pomembno je, da je tisto, kar vnašamo v svoje telo, ne le okusno, ampak da poznamo tudi njegov izvor.

Ekološka čokolada se predstavi

Ekološka čokolada je v skladu z ekološkimi standardi narejena iz kakavovih zrn ekološkega izvora. Oznaka ekološko označuje način pridelave hrane, kjer ni dovoljena uporaba pesticidov, umetnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov ali drugih škodljivih dodatkov. Pridelovalci zato uporabljajo izključno naravna gnojila, sintetične in strupene pesticide pa nadomestijo s popolnoma naravnimi alternativami. Takšen način pridelovanja kakava omogoča boljše pogoje za rast pridelka, hkrati pa je okolju, živalim in delavcem prijazen, saj niso izpostavljenim sintetičnim kemikalijam. Dodatna prednost ekološko pridelane čokolade je, da je pridelana v pogojih t. i. pravične trgovine, ki proizvajalcem omogoča boljše pogoje za vstop na svetovni trg, potrošnikom pa omogoči popoln vpogled v izvor samega izdelka oziroma v način njegove pridelave.

Bolj zdrava od običajne čokolade

V pravi ekološki čokoladi ni ekološki le kakav, ampak morajo biti ekološke pridelave tudi druge sestavine, ki jih čokolada vsebuje – vse od sladkorja, mleka, oreškov, sadja, začimb in ostalih možnih dodatkov. Kakavova zrna v mnogih običajnih čokoladah so obremenjena s pesticidi, fungicidi, herbicidi in drugimi škodljivimi snovmi, podobno pa je lahko tudi z drugimi sestavinami, ki jih najdemo v čokoladi. Ekološka čokolada prav tako ne vsebuje prečiščenega sladkorja in zdravju škodljivih barvil, zato jo lahko starši brez pomislekov ponudijo tudi svojim najmlajšim.

To pa še ni vse…

Ekološka čokolada zaradi vsebnosti mnogih kakovostnih hranil, ki jih v običajni čokoladi ni, v možganih spodbuja izdatno sproščanje serotonina in endorfina, hormonov, ki jih povezujemo s prijetnimi občutki. Serotonin poznamo tudi pod imenom hormon sreče, saj ob njegovem sproščanju doživljamo ugodje in zadovoljstvo, lahko pa tudi občutke umirjenosti. Endorfin pa po drugi strani pomaga v boju proti stresu in blaži občutke bolečine.

Pomembno je, da je tisto, kar vnašamo v svoje telo, ne le okusno, ampak da poznamo tudi njegov izvor.

Oba omenjena hormona lahko povzročita stanje evforije, medtem ko so anandamidi v čokoladi znani po svojem pomirjajočem učinku. Nič čudnega torej, da je čokolada tako ob stresnih, pa tudi malo manj stresnih trenutkih marsikomu zvesta spremljevalka. Če ste med njimi tudi vi, poskrbite le, da boste zaužili preverjeno čokolado, ki bo vsebovala čim več zdravju koristnih snovi.

Zakaj je ekološka čokolada dražja od običajne?

Razlog tiči v tem, da pri pridelavi ekološke čokolade ni dovoljena uporaba cenenih emulgatorjev, ki so ponavadi prisotni pri pridelavi običajne čokolade. Ekološka čokolada ne vsebuje pesticidov in drugih zdravju škodljivih snovi, vsebuje pa izdatno količino našemu telesu še kako potrebnih antioksidantov. 

Ekološke metode pridobivanja čokolade koristijo tudi biološki raznolikosti, ekosistemu in okolju – z izbiro ekološke čokolade boste ubili dve muhi na en mah in podprli ne le svoje zdravje, ampak tudi alternativne načine proizvodnje.

V naši spletni trgovini lahko izbirate med pestro ponudbo ekoloških čokolad in ploščic, ali pa poskusite rozine, oblite z ekološko pridelano temno čokolado. Naj bo sladka pregreha tudi zdrava!

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno