Če si ljubitelj čokoladnega, ti čokoladne kroglice zagotovo niso tuje. Ker je njihova priprava hitra in preprosta, so priljubljene povsod po svetu.
Švedska
Čokoladne kroglice ali po švedsko chokladboll se na Švedskem pogosto pojavljajo na jedilnikih v restavracijah, kjer so nekoliko večje kot pri nas. Včasih so se imenovale negerbollar, kar v prevodu pomeni »črnske kroglice«. Ker je ta izraz žaljiv, so jih že nekajkrat preimenovali, danes pa so simbol politične korektnosti proti rasizmu. Običajno so nekoliko manjše od žogice za golf, pripravljajo pa jih iz ovsene moke, sladkorja, kakava, masla, vanilijevega sladkorja in včasih tudi nekaj kave. Ko jih izoblikujejo, jih povaljajo v nastrganem kokosu ali mrvicah.
Izrael
Tako je, tudi v Izraelu jih poznajo, in sicer pod imenom kadorei shokolad. Kljub temu, da predstavljajo nepogrešljiv del otroštva slehernega Izraelca, jih le redko vidite izven izraelskih domov. Njihove glavne sestavine so kakav, sladkor, mleko in piškoti, masla pa za razliko od drugih načinov priprave tam ne uporabljajo – jih pa tako kot drugod po svetu povaljajo v nastrganem kokosu ali pisanih mrvicah.
Kljub temu, da je izraelska hrana doživela že kar nekaj sprememb, pa njihove kroglice še vedno ostajajo zelo priljubljene, saj je njihova priprava hitra, enostavna in primerna za vsak žep. Njihova dodatna prednost je, da se lahko priprava prilagodi sestavinam, ki so na voljo v danem trenutku.
To skromno slaščico Izraelci največkrat strežejo ob neformalnih priložnostih, njen okus pa jih spominja na dom, rojstnodnevne zabave, piknike in otroštvo. Niso le njihov najljubši recept, ampak so postale tudi del njihovega kolektivnega spomina.
Brazilija
Brigadeiro ali po naše »brigadir« je brazilska vrsta čokoladnih kroglic. Njihovo brazilsko ime sega v 40. leta prejšnjega stoletja, ko je brazilski politik in brigadir pričel zbirati finančna sredstva za svojo kampanjo s prodajanjem svoje najljubše slaščice – čokoladnih kroglic. Kljub temu, da je izgubil na volitvah, so kroglice postale tako priljubljene, da so jih v njegovo čast poimenovali po njem. Ker v tistih časih sveže mleko in sladkor nista bila tako dostopna kot danes, so za razliko od čokoladnih truflov pripravljene iz sladkanega kondenziranega mleka, kakavovega prahu in masla, na koncu pa jih povaljajo še v čokoladnih mrvicah.
So pomemben del brazilske kulture, nekateri pravijo celo, da so njihova narodna ikona – pripravljajo jih tako na severu kot tudi na jugu države, nekateri pa jih jedo kar iz sklede z žlico. Imajo mehak in bogat okus in ne manjkajo na nobeni rojstnodnevni zabavi – ponavadi se jedo po rojstnodnevni torti. Priljubljene so tudi na raznih obletnicah in drugih srečanjih, pogosto jih strežejo tistim z zlomljenim srcem. Za Brazilce imajo čustveno vrednost, saj jim njihov okus pričara znan občutek, ob katerem se spomnijo na lepe čase, preživete z družino in prijatelji.
Brazilci poznajo še eno vrsto čokoladnih kroglic, ki jo imenujejo »gurmanski brigadir«, pripravljajo pa jih iz pistacij, mandljev, lešnikov ... V trgovinah, imenovanih »brigadirski butiki«, obstaja več kot 50 različnih okusov. Kvalitetne in sveže sestavine ter elegantna postavitev jim dajejo pridih uglajenosti, strežejo pa jih v lončkih, kozarcih, tubah, žlicah in majhnih škatlah, ki spominjajo na nakitne skrinjice. Zaradi vseh naštetih razlogov so v Braziliji pridobile laskavi naziv »gurmanska jed«.
Dobro jih poznamo tudi v Sloveniji, kjer jih pripravljamo na vse možne načine. Nekaterim bolj prijajo z mrvicami, drugim pa s kokosom, orehi ali lešniki. Vsem naštetim državam je skupna njihova hitra in enostavna priprava. Ker ne zahteva uporabe ostrih predmetov in toplotne obdelave, so čokoladne kroglice še posebej priljubljene pri otrocih. Pri njihovem oblikovanju zato brezskrbno uživajo in packajo, vmes pa seveda še kakšno pojejo. Če so zamikale tudi vas, jih lahko pripravite po tem receptu.
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.
Rumenjakom dodamo vaniljevo pasto, sladkor v prahu, jedilni škrob in rum. Prilijemo še 50 ml mleka in z metlico mešamo, da dobimo gladko maso brez grudic.
Preostalo mleko damo v kozico in ga segrevamo do vrelišča.
Eno zajemalko vrelega mleka pomešamo z jajčno maso, nato pa jajčno maso med mešanjem z metlico počasi prilivamo k vrelemu mleku.
Nastalo kremo ob stalnem mešanju na srednje močnem ognju kuhamo še od 5 do 7 minut, da se zgosti.
V kremo vmešamo še grobo kokosovo moko. Količino prilagodimo svojemu okusu.
Kozico s kremo odstavimo z ognja. S prozorno živilsko folijo jo pokrijemo tik do kreme, da se na njej ne naredi skorjica.
Za približno 5 ur jo postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in strdi.
Ohlajeno stepemo z električnim ročnim mešalnikom v gladko kremo, nato vanjo z lopatko narahlo umešamo še stepeno sladko smetano. Količino prilagodimo glede na to, kako kompaktno kremo želimo.
Na dno kozarčkov nadrobimo biskvit ali piškote ter po vrh nabrizgamo kremo. Raffaello v kozarcu okrasimo s kokosom in raffaello kroglico.
Pečico segrejemo na 180°C. Graham piškote in mandlje zmešamo v drobtine. Presujemo v srednje veliko skledo in zmešamo sladkor in stopljeno maslo, dokler se ne povežeta. Močno pritisnemo na dno in navzgor ob straneh pekača za pite. Predhodno pečemo 8 minut. Pečico pustimo vključeno.
Pripravimo nadev: sladkano kondenzirano mleko, limonin sok in rumenjake stepemo. Pripravljeno limonio kremo vlijemo v toplo piškotno skorjo.
Pito pečemo med 18-21 minut ali dokler se le *rahlo* ne zamaja v sredini. Odstranimo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi na rešetki. Ko se ohladi, pokrijemo in še vsaj za eno ohlajamo v hladilniku. Okrasimo po želji.
Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.
Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.