BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Zakaj morajo biti jajca za peko sobne temperature?

 • Čas branja Čas branja: 4 minute
zakaj morajo biti jajca za peko sobne temperature
V receptih pogosto preberemo, da je pomembno, da uporabljamo jajca sobne temperature. Ampak, zakaj je to res? Kaj se lahko zgodi, če jajca niso sobne temperature? V tem članku bomo pogledali razloge, zakaj je pomembno, da jajca segrejemo na sobno temperaturo pred peko.

Kaj pomeni "sobna temperatura" za jajca?


Preden razumemo, zakaj je pomembno uporabljati jajca sobne temperature pri peki, moramo najprej razumeti, kaj pomeni "sobna temperatura" za jajca.

Sobna temperatura se nanaša na temperaturo okolice, ki je približno 20 °C. Ko jajca hranimo v hladilniku, so običajno ohlajena na približno 4 °C. Zato je pomembno, da jajca vzamemo iz hladilnika in jim dovolimo, da dosežejo sobno temperaturo, preden jih uporabimo pri peki.


Razlogi za uporabo jajc sobne temperature pri peki:


 • Boljša vpojnost sestavin


Ena glavnih prednosti uporabe jajc sobne temperature pri peki je, da se sestavine bolje povežejo med seboj. Ko so jajca hladna, se maščobe v testu strdijo, kar lahko povzroči neenakomerno mešanje in zračnost testa. Ko pa so jajca sobne temperature, se maščobe zmehčajo in lažje se povežejo z drugimi sestavinami. Rezultat je bolj enakomerno zmešano testo, ki je lažje in bolj zračno.


 • Boljša vzhajanje


Poleg boljše povezave sestavin, jajca sobne temperature tudi pripomorejo k boljšemu vzhajanju testa. Ko testo vzhaja, se kvas aktivira in začne sproščati plin, ki povzroči vzhajanje testa. Jajca sobne temperature pomagajo kvasu delovati bolj učinkovito in spodbujajo hitrejše in bolj enakomerno vzhajanje testa. To pripomore k temu, da je končni izdelek bolj rahel in puhast.


 • Boljša tekstura


Uporaba jajc sobne temperature pri peki prav tako prispeva k boljši teksturi končnega izdelka. Ko so jajca hladna, se maščobe v testu strdijo, kar lahko povzroči trdo in kompaktno teksturo. Jajca sobne temperature pa omogočajo, da se maščobe bolje razporedijo in ustvarijo bolj gladko in mehko teksturo. Končni izdelek bo tako bolj mazljiv in prijeten za uživanje.


 • Bolj enakomerno pečenje

Uporaba jajc sobne temperature pri peki lahko tudi prispeva k bolj enakomernemu pečenju. Ko so jajca hladna, lahko povzročijo, da se testo neenakomerno peče. To pomeni, da se lahko zgodi, da je zunanji del testa preveč pečen, medtem ko je notranjost še surova. Jajca sobne temperature omogočajo, da se testo enakomerno peče, kar zagotavlja, da je končni izdelek popolnoma pečen in enakomerno obarvan.


Kaj se lahko zgodi, če jajca niso sobne temperature?


Če pri peki uporabljamo hladna jajca namesto jajc sobne temperature, se lahko zgodi več stvari:


 • Neenakomerno mešanje: Hladna jajca lahko povzročijo, da se sestavine ne povežejo enakomerno. To lahko privede do grudic v testu in neenakomerne strukture končnega izdelka.
 • Slabše vzhajanje: Hladna jajca lahko upočasnijo delovanje kvasa, kar lahko vodi v slabše vzhajanje testa. Končni izdelek bo manj rahel in puhast.
 • Trda tekstura: Hladna jajca lahko povzročijo, da je končni izdelek trd in kompakten. Maščobe v testu se bodo strdile in ustvarile neprijetno teksturo.
 • Neenakomerno pečenje: Hladna jajca lahko povzročijo, da se testo neenakomerno peče. To pomeni, da se lahko zgodi, da je zunanji del testa preveč pečen, medtem ko je notranjost še surova.Zato je pomembno, da pri peki vedno uporabljamo jajca sobne temperature, da zagotovimo optimalne rezultate.


Kako doseči sobno temperaturo jajc?


 • Če želite doseči sobno temperaturo jajc, obstaja nekaj enostavnih načinov:
 • Vzemite jajca iz hladilnika vsaj 30 minut pred uporabo in jih pustite na sobni temperaturi.
 • Jajca postavite v skledo s toplo vodo za približno 5-10 minut, da se segrejejo na sobno temperaturo.
 • Jajca postavite v zaprto plastično vrečko in jih potopite v toplo vodo za približno 5-10 minut.

Ne glede na izbrano metodo, je pomembno, da se jajca segrejejo na sobno temperaturo, preden jih uporabite pri peki.


Nasveti za uporabo jajc sobne temperature pri peki


 • Ko imate jajca sobne temperature pripravljena za uporabo pri peki, lahko upoštevate nekaj nasvetov, da dosežete najboljše rezultate:
 • Pravilno zmešajte jajca: Preden jajca dodate k drugim sestavinam, jih dobro premešajte, da zagotovite enakomerno porazdelitev rumenjakov in beljakov. To bo pripomoglo k boljši povezavi sestavin in boljši strukturi testa.
 • Uporabite jajca v receptu: Pri peki je pomembno upoštevati količino jajc, ki jih zahteva recept. Preveč ali premalo jajc lahko vpliva na teksturo in strukturo končnega izdelka.
 • Prilagodite čas pečenja: Ker se testo z jajci sobne temperature lahko hitreje peče, je pomembno prilagoditi čas pečenja. Sledite receptu in preverite končno pečenje s pomočjo zobotreba ali noža.
 • Ne pozabite na higieno: Pri uporabi jajc sobne temperature je pomembno, da upoštevate tudi ustrezne higienske ukrepe. Jajca naj bodo sveža in pravilno shranjena, da preprečite morebitne kontaminacije.


Uporaba jajc sobne temperature pri peki ima številne prednosti. Pripomorejo k boljši povezavi sestavin, boljšemu vzhajanju testa, boljši teksturi in enakomernemu pečenju. Poskrbite, da jajca dosežejo sobno temperaturo, preden jih uporabite pri peki, in upoštevajte pravilno mešanje ter čas pečenja. S temi nasveti boste lahko pripravili okusne sladice, ki bodo navdušile vaše brbončice.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Ana F.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno