BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Zakaj je temna čokolada brez sladkorja prava antioksidativna bomba?

 • Čas branja Čas branja: 3 minute
zakaj je temna cokolada brez sladkorja prava antioksidativna bomba

Ni novost, da ima čokolada mnoge pozitivne vplive na naše psiho-fizično počutje. Ne le, da nas kaj hitro spravi v dobro voljo in nam polepša še tako slab dan, ampak je tudi polna antioksidantov, snovi, ki preprečujejo in upočasnjujejo oksidativne poškodbe na naše telo. Preverite, zakaj.

Ni novost, da ima čokolada mnoge pozitivne vplive na naše psiho-fizično počutje. Ne le, da nas kaj hitro spravi v dobro voljo in nam polepša še tako slab dan, ampak je tudi polna antioksidantov, snovi, ki preprečujejo in upočasnjujejo oksidativne poškodbe na naše telo. Preverite, zakaj.

Čokolada – hrana bogov

Temna čokolada je vrsta čokolade, ki vsebuje visok delež kakava (vsaj 35 %), kakavovo maslo in manjšo količino sladkorja ter različne arome, kot je npr. vanilija. Za razliko od mlečne in bele čokolade ne vsebuje mleka, zato je temnejše barve – mnogi ji zato pravijo tudi črna čokolada. In več kakava ter manj sladkorja kot vsebuje, bolj kakovostna in žlahtna je.

Že Azteki so verjeli, da so kakavova zrna hrana bogov, nekatera stara ljudstva pa so jih uporabljala za lajšanje različnih zdravstvenih tegob. Tudi strokovnjaki v 20. stoletju so odkrili, da kakav oziroma čokolada izjemno blagodejno vpliva na naše psiho-fizično počutje. Strokovnjaki so še danes mnenja, da je najprimernejša temna čokolada brez sladkorja, saj ne vsebuje dodatnih škodljivih dodatkov, kot jih lahko vsebujeta mlečna in bela čokolada. Glavni »krivec« za njene pozitivne vplive je namreč visok delež kakava, ki ima močne antioksidativne učinke na naše telo – znižuje krvni pritisk, preprečuje oksidativni stres in rast rakotvornih celic, regulira raven holesterola v krvi ter izboljšuje kakovost naših las in kože.

Ste vedeli, da obstaja več vrst temne čokolade?

Temno čokolado delimo na 4 različne tipe, ki se med sabo razlikujejo glede na delež kakava, ki ga vsebujejo:
 • Alkalizirana temna čokolada

Narejena je z metodo alkalizacije (angleško »dutching«), pri kateri nevtralizirajo kisline in omogočijo lažje topljenje čokolade, zato se ta vrsta čokolade največkrat uporablja pri peki slaščic in izdelavi vroče čokolade. Zaradi alkalizacije ima ta čokolada manj grenak okus, vendar pa med tem postopkom žal izgubi tudi mnoge dragocene antioksidante.

 • Polsladka čokolada

Spada med slajše verzije temne čokolade, saj vsebuje 35–60 % kakava in približno 50 % sladkorja. Zaradi visokega deleža sladkorja je še vedno precej sladka, vendar pa zaradi nižjega deleža kakava ne vsebuje toliko antioksidantov kot tista najbolj žlahtna temna čokolada.

 • Grenko-sladka čokolada

Ta vrsta temne čokolade je manj sladka od polsladke čokolade, saj vsebuje manj sladkorja (le okoli 30 %) in višji delež pravega kakava, med 65–80 %. Tisti, ki prisegajo na temno čokolado, se najpogosteje sladkajo prav s to vrsto čokolade, saj je bogatega in prijetno sladkega okusa.

 • Temna čokolada brez sladkorja

Je najčistejša vrsta temne čokolade, saj vsebuje kar 85–100 % kakavovih zrn. Zaradi nekoliko bolj grenkega in trpkega okusa morda ne spada med najbolj priljubljene vrste čokolade, vendar pa ima daleč največ antioksidantov in drugih koristnih snovi.

Recept za domačo temno čokolado brez sladkorja

Domača temna čokolada brez sladkorja je primerna ne le za tiste, ki se trudijo zmanjšati vnos sladkorja v telo, ampak tudi za tiste, ki se izogibajo glutenu in živilom živalskega izvora, saj je narejena iz kokosovega olja, agavinega sirupa, vanilijevega ekstrakta in seveda – kakava. Priprava vam bo vzela manj kot eno uro, vaše telo pa vam bo več kot hvaležno!

Sestavine:

 • 1 skodelica temnega kakava v prahu
 • ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
 • 4 jedilne žlice kokosovega olja
 • 4 jedilne žice agavinega sirupa
 

Pripomočki:

 • manjša kozica
 • kuhalnica
 • silikonski model za tablico čokolade
 

Postopek:

 1. V manjši kozici stopite kokosovo olje in agavin sirup, da se sestavine lepo prepojijo.
 2. Dodajte vanilijev ekstrakt in nato še kakav v prahu ter dobro premešajte.
 3. Zmes prelijte v silikonski model za tablico čokolade. Če želite, lahko čokolado popestrite z na drobno narezanim suhim sadjem, lešniki ali mandlji. Postavite v hladilnik za vsaj pol ure, da se strdi – če imate dovolj časa, pa počakajte še kakšno uro ali dve. Pa dober tek!
 
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno