BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Zakaj je čokoladna klobasa tako priljubljena po svetu?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
zakaj je cokoladna klobasa tako priljubljena po svetu

Če je v vas vsaj kanček čokoholika, ste zagotovo že slišali za čokoladno klobaso. To izvrstno slaščico poznajo širom po svetu.

To izvrstno slaščico poznajo širom po svetu, saj je priljubljena iz več razlogov. Vas zanima, katerih?

Samo ime lahko marsikoga zavede, saj mnogi ob njeni omembi najprej pomislijo na mesni izdelek, v resnici pa nima nobene povezave s pravo klobaso – naziv »klobasa« namreč izvira le iz fizične podobnosti. Njena priljubljenost je poleg božanskega okusa in enostavne priprave povezana s cenovno dostopnostjo glavnih sestavin – piškotov, sladkorja, kakava v prahu, jajc in masla. Morda se vam na prvi pogled lahko zazdi, da njena priprava zahteva veliko spretnosti, a temu ni tako – ni vam potrebno ne kuhati, ne peči, saj jo postrežemo hladno po nekaj urah hlajenja.

Najbolj priljubljena je v Italiji in na Portugalskem

Čokoladna klobasa ali čokoladna salama, kot ji pravijo nekateri, je tradicionalna portugalska slaščica, ki jo boste na Portugalskem našli malodane v vsaki trgovini. V resnici pa izvira iz sosednje Italije, kjer ji v italijanščini pravijo salame di cioccolato. V nasprotju z italijanskim receptom Portugalci njen okus popestrijo z rumom ali njihovim zelo znanim vinom, imenovanim port.

Priljubljena je tudi v Angliji, na Irskem, v Združenih državah Amerike in v Avstraliji, kjer se sestavine od italijanskih oziroma portugalskih nekoliko razlikujejo. V teh državah so skupni imenovalec penice, poznane tudi kot »marshmallow«, ki služijo kot vezivo ostalim sestavinam in tako nadomestijo jajca iz italijanskega recepta. V Združenih državah Amerike pa ne nadomestijo le jajc, temveč tudi piškote, in sicer z orehi ali mandlji.

To izvrstno slaščico poznajo širom po svetu, saj je priljubljena iz več razlogov. Vas zanima, katerih?

Jajcem se izogibajo tudi v Bolgariji in na Madžarskem, kjer csokoládészalámi, kot ji pravijo tam, dodajo večjo količino orehov. Dobesedni prevod čokoladne salame, kot ji pravimo pri nas in v Bolgariji ter na Madžarskem, imajo tudi v angleško govorečih državah, in sicer chocolate salami.

Slaščica z vrsto zanimivimi nazivi

Bolj zanimiva imena pa so ji nadeli v severnih evropskih državah – v Litvi ji denimo pravijo tinginys, kar v njihovem jeziku pomeni »len«, in ponazarja njeno preprosto pripravo. Litovci verjamejo, da je neka ženska ustvarila recept zanjo čisto po slučaju, ko je kuhala čokolado, in je v kozico namesto sirupa dodala preveč sladkorja. Ko je poskušala rešiti nastalo situacijo, je v nastalo zmes nadrobila nekaj piškotov in ko se je zmes ohladila, je nastala čokoladna klobasa.

Nekoliko posebno ime so ji nadeli tudi v Nemčiji, kjer ji pravijo kalter hund, kar v slovenščini pomeni »mrzel pes«. Od kod izvira takšno ime, ni znano, nekateri pa sklepajo, da so ji takšno ime nadeli, ker zaradi nekoliko vlažne plasti na površini spominja na moker in mrzel gobček pri psih. Njihov recept vsebuje piškote, jajca, kakav v prahu, kokosovo olje, vanilijev sladkor in kanček ruma.

Čokoladno klobaso poznajo tudi v Grčiji in na Cipru – Grki ji zaradi njene posebne oblike pravijo kormos, kar v slovenščini pomeni »deblo«, ali mosaiko, kar pomeni »mozaik«, in ponazarja različne vzorčke, ki so vidni, ko jo prerežemo. Tako kot Portugalci in Nemci med sestavine tudi Grki radi dodajo kanček alkohola za okus. Na Cipru pa tradicionalen recept za čokoladno salamo, ki ji pravijo doukissa, dopolnijo s sirupom iz sladkorja, vode in stopljene čokolade, kar služi tudi kot vezivo za ostale sestavine.

Darilo, primerno za vse priložnosti

Čokoladna klobasa oziroma salama je lahko tudi izvrstno darilo – če vas njena enostavna priprava ni prepričala, jo lahko kupite tudi v naši spletni trgovini Mojačokolada.si. Izdelana je iz vrhunske 70 % temne čokolade in lešnikove kreme ter zavita v folijo iz oblatov, za piko na i pa se nahaja v elegantnem pakiranju.

Ne glede na to, kako se boste odločili, vam ponujamo še koristen namig: k njej se izvrstno poda čokoladno vino, ali pa rdeče vino port, ki ga pridelujejo iz avtohtonih portugalskih sort.

Naj se čokoladno kulinarično razvajanje prične!

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno