V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov najboljših slaščičarjev, kako pripraviti izvrstno vročo čokolado, ob kateri vam bo zaigralo srce.
Kakovostna čokolada
Za pripravo vrhunske vroče čokolade ni primerna kar vsaka čokolada. Bolj kot je čokolada iz kakovostnih sestavin, bolj okusna je tudi vroča čokolada. Naj vam zato ne bo škoda odšteti kakšen euro več, saj je kakovostna čokolada prva in hkrati tudi najbolj pomembna stvar s seznama nasvetov za pripravo najboljše vroče čokolade. A naj vas ne zavede visok delež kakava, saj ta še ne pomeni nujno tudi kakovostne čokolade. O njenem okusu se boste najbolje prepričali, če jo boste poizkusili še pred samo pripravo vročega in omamno dišečega napitka.
Uporabite čokolado v prahu
Mnogi pri pripravi vroče čokolade uporabijo kakav v prahu, ki kot stranski produkt izdelave čokolade nastane tako, da iz kakavovih zrn pridobijo kakavovo maslo. Če ste med njimi tudi vi, naj vam namignemo, da bo vroča čokolada veliko okusnejša, če boste namesto tega uporabili čokolado v prahu.
Odločite se, kako močno oziroma sladko vročo čokolado boste pripravili
Pri pripravi vroče čokolade je izjemnega pomena delež kakava v izbrani čokoladi, zato z njim nikakor ne skoparite. Uporabite čokolado z vsaj 60 % deležem kakava, lahko pa tudi s precej višjim – višji kot bo, močnejši okus bo imel pripravljen napitek. Seveda pa ga je mogoče pripraviti tako iz temne, mlečne ali celo bele čokolade, odvisno seveda od tega, kako sladkosnedi ste.
Če želite pripraviti vročo čokolado z bogatim, a hkrati tudi sladkim okusom, za osnovo uporabite temno čokolado, ki pa ji lahko namesto sladkorja dodate nekaj mlečne čokolade.
Tudi izbira mleka je pomembna
Ker so kakovostne čokolade bogate s kakavovim maslom, dodajanje mleka z višjim deležem maščobe ni vedno nujno boljše, kot dodajanje mleka z nižjim deležem maščobe – seveda je to zopet odvisno od okusa vsakega posameznika. Tako kot mora biti kakovostna čokolada, pa mora biti kakovostno tudi mleko.
RECEPT: Vroča čokolada za 2 osebi
Vroča čokolada recept – sestavine:
Priprava:
1. Na srednji temperaturi pogrejte približno 150 mleka in ga vmešajte v čokolado. Mešajte, dokler se čokolada v mleku popolnoma ne raztopi, nato pa mešanico stepite s preostalim mlekom in smetano.
2. Še naprej mešajte, vse dokler mešanica ne postane vroča (ne vrela). Nato vanjo dodajte cimet in sol. Nalijte v skodelici in postrezite še vroče.
Pa še nekaj uporabnih trikov za pripravo vroče čokolade
Predstavljamo vam še nekaj preprostih, a pomembnih trikov za pripravo popolne vroče čokolade – na srečo ne potrebujete drugega kot štedilnika, metlice in kozice.
Mleko segrejte v kozici na visoki temperaturi, a pazite, da ne zavre, saj se s tem prekuha in izgubi svojo gostoto. Ko je segreto na visoko temperaturo, mu dodajte čokolado, ki jo prej hranite na sobni temperaturi, in oboje znova segrejte. Počasi dodajajte čokolado in mešajte, dokler se popolnoma ne stopi – pazite pa, da se ne zažge. Temu se lahko izognete tudi tako, da čokolado preprosto prelijete z vročim mlekom in dobro premešate.
Vročo čokolado lahko postrežete na sto in en način – lahko jo obogatite z različnim sadjem, oreščki, piškoti, ali pa s kančkom priljubljene žgane pijače. Dodate lahko še stepeno smetano, ali pa jo posujete s cimetom ali muškatnim oreščkom, tisti bolj drzni pa si jo celo popoprajo. Nenavadno, a sliši se zanimivo!