Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Vaflji za zajtrk

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
vaflji so klasicna hrana za zajtrk ki jo uzivajo ze stoletja


Vaflji, ki izvirajo iz Belgije, so narejeni iz testa, ki se peče v posebnem pekaču. Le ta poskrbi, da se zapečejo in je njihova zunanjost hrustljava, notranjost pa ostane mehka in puhasta. Običajno jih postrežemo s sirupom in maslom, vaflj pa lahko obložimo tudi z različnimi drugimi sestavinami, kot so stepena smetana, sadje, sladkor v prahu ali namazi. 


1. Kaj sploh so vaflji in kakšne vrste poznamo?


Eden od najbolj priljubljenih vrst vafljev je belgijski vafelj. Beljgijski vafelj je narejen iz testa, osnova za pripravo pa je kvas. Običajno je seveda večji in debelejši od drugih vrst nam bolj poznanih vafljev.

Druga priljubljena vrsta je lieški vafelj. Vafelj je narejen iz testa bogatega s koščki sladkorja, ki med peko karamelizirajo in dajejo vafljem edinstveno sladkobo. Zmes za lieške vaflje bo bolj gosta, sami vaflji pa so bolj sladki.

Bruseljski vaflji so podobni belgijskim vafljem, vendar so tanjši in imajo lažjo teksturo. Prav tako so narejeni iz testa na osnovi kvasa in se običajno postrežejo s sirupom in maslom.

Vaflje lahko tudi napolnimo. Polnjeni vaflji so običajno napolnjeni z različnimi sladkimi ali slanimi nadevi. Lahko so polnjeni s smetano, sadjem, čokolado ali jih pripraimo kot slan prigrizek in jim dodamo meso in sir.

Vedno pogosteje pa se pojavljajo tudi vaflji oblikovani v kornet. Pogosto so napolnjeni s sladoledom ali drugimi sladkimi prelivi.


2. Kako pa pripravimo vaflje?


Vaflji so sicer jed, katera ne zahteva posebnih slaščičarskih spretnosti, a vseeno je dobro, če se med pripravo držimo nasvetov in pri tem upoštevamo še kakšen trik ali dva. Nekaj najbolj pomembnih smo zapisali spodaj: 

Uporabimo pravo vrsto testa. Če pripravljamo prave tradicionalne belgijske vaflje uporabimo testo na osnovi kvasa. Če se odločimo za klasične ameriške vaflje, uporabimo testo na osnovi pecilnega praška.

Testa ne mešajmo preveč. S pretiranim mešanja testa nas lahko presenetijo trdi in gosti vaflji. Testo mešamo le toliko časa, da se sestavine povežejo.

Pekač za vaflje naj bo segret.  Predgrevanje pekača za vaflje bo zagotovilo, da se bodo vaflji enakomerno spekli in se ne bodo prilepili na plošče pekača.

Pazimo na količino testa. Testa naj v pekaču ne bo preveč in spet ne premalo. BAM nasvet: ko z maso za vaflje zapolnimo vse luknjice v pekaču, je testa dovolj.

Vaflji za več oseb? Ni panike! Če pripravljamo vaflje za množico ljudi, jih pred postrežbo segrevamo v pečici, ki naj bo segreta na nizko temperaturo. Vaflji bodo tako ostali topli in hrustljavi.


3. Lahko vaflje pripravimo brez namenskega pekača?


Vaflji so vsestranska jed, ki jo lahko uživamo kadar koli čez dan, še vedno pa do najbolj priljubljeni kot hrana za zajtrk ali malico. Njihova priprava je popolnoma enostavna, zato jih lahko pripravite tudi doma. Običajno si pomagamo s posebnim pekačem za peko vafljev. Pa jih lahko pripravimo tudi brez pekača? Lahko.

Pripravimo jih lahko na dva načina: 


  • Priprava na štedilniku: Na srednji temperaturi segrejemo ponev z neprijemljivo prevleko. V ponev vlijemo testo za vaflje in ga z lopatico enakomerno razporedimo po površini. Vaflje na vsaki strani pečemo približno 2-3 minute ali dokler ne postanejo zlato rjavi.
  • Priprava v pečici: Pečico segrejm na 220°C. Testo za vaflje vlijemo v namaščen pekač. Pečemo približno med 8 do 10 minut ali dokler vaflji ne postanejo zlato rjavi.Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-5,33 €
Skupaj:
47,96 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno