BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

TOP nasveti za najbolj popolne piškote

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
top nasveti za najbolj popolne piskote
Piškoti so pogosto prva stvar, ki se je naučimo peči: So preprosti, zabavni in prav vsi jih imajo radi. Toda samo zato, ker so preprosti, to ne pomeni, da vedno uspejo kot je treba. Vas mučijo piškoti, ki so preveč kruhasti, tanki, trdi ali pa se preveč razlezejo na pekaču? Tukaj so naši nasveti, da boste vedno pripravili najboljše piškote.
  • Moko vedno stehtajte


Preveč moke lahko pomeni razliko med suhim, kruhastim piškotom in mehkim, žvečljivim. In če za tehtanje moke uporabljate kuhinjsko merico je zelo verjetno, da je dodajate preveč.To je zato, ker je merjenje moke po prostornini zelo neenakomerno: Vse je odvisno namreč od tega, kako zelo je moka potisnjena v merico. Če je moka bolj stisnjena, lahko v merici zadrži do 160g moke. Če pa jo pred zajemanjem pretresete, kot priporočamo, bo merica zadržala okoli 120g.


  • Poskrbite, da je maslo prave temperature


V receptih za piškote se pogosto pojavljajo navodila - 113 g nesoljenega masla sobne temperature. Ne prezrite zadnjih treh besed! Maslo mora imeti pravo temperaturo za stepanje s sladkorjem (več o tem v nadaljevanju), kar pomeni, da mora biti ravno pravšnje - ne prevroče in mehko ter ne prehladno in trdo. Toda kaj točno pomeni sobna temperatura? V maslo morate z enim prstom vtisniti vdolbino, kot da bi ga stiskali v glino. Maslo ne sme biti tako toplo, da bi se topilo; še vedno mora biti rahlo prav hladno, da se prst ne ugrezne popolnoma. Najbolje je, če maslo pred uporabo na pultu pustite nekaj ur, da se segreje na sobno temperaturo.


  • Pravilno stepite sladkor in maslo


Običajno je eden od prvih korakov pri pripravi testa za piškote, da maslo in sladkor stepete skupaj. Ta postopek mešanico prezračuje - trdi kristali sladkorja se zarežejo skozi maslo sobne temperature in ustvarijo majhne zračne žepke, ki med pečenjem pomagajo kvašiti piškote. Če masla in sladkorja ne stepate dovolj dolgo, bosta še vedno zrnata in gosta, zato lahko dobite zrnate piškote, ki se ne napihnejo ali razporedijo po pekaču. Če pa maslo in sladkor stepate predolgo, vnesete preveč zraka, zaradi česar se lahko piškoti med peko preveč napihnejo in postanejo kolački.


  • Ne zamenjajte granuliranega belega sladkorja z rjavim sladkorjem


Sladkor je sladkor, kajne? Ne! Rjavi sladkor je beli kristalni sladkor, ki mu je dodana melasa - do 10 % melase po teži. To pomeni več ključnih razlik pri peki piškotov.Poleg tega, da rjavi sladkor doda karameliziran okus in zlato barvo, je kisel in znižuje pH, kar je pomembno za aktiviranje sode bikarbone, sredstva za vzhajanje, ki se običajno zahteva v receptih, ki uporabljajo rjavi sladkor (rjavi sladkor z nizkim pH + soda bikarbona z visokim pH = reakcija vzhajanja.) Če bi namesto tega uporabili kristalni sladkor, bi bilo treba spremeniti raven kisline in sredstva za vzhajanje, da bi dosegli enako reakcijo. Če namesto rjavega sladkorja uporabite beli sladkor, se bodo piškoti morda manj (ali bolj, odvisno od drugih sestavin v receptu) razširili po pekaču.


  • Ne preskočite (ali skrajšajte!) ohlajanja


Ohlajanje testa za piškote je lahko nadležno - si res želite dlje čakati na sveže pečene piškote? A naj vas še tako mika, da bi preskočili ta korak, tega ne počnite. Ključen je iz več razlogov: Hladitev testa za piškote nadzoruje širjenje, zgošča okus in ustvarja piškote z žvečljivo/krhko (in ne mehko/tekočo) teksturo. Če to izpustite ali skrajšate ohlajanje, lahko dobite tanke piškote, ki se slabše zapečejo in so manj okusni. Zato počakajte dodatnih 30 minut - splača se.


Za pripravo popolnih piškotov ni skrivnosti, temveč je vse v znanju in doslednosti. Upoštevanje naštetih nasvetov vam bo pomagalo doseči želeno teksturo, okus in izgled vaših piškotov. Ne pozabite na pomen pravilnega merjenja sestavin, upoštevanja sestavin in navodil. Z vajo, pa tudi s sledenjem našim nasvetom, boste kmalu odkrili skrivnost za peko popolnih piškotov vsakič, ko jih pripravite. 

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,79 €
Skupaj:
7,11 €

O avtorju

Ana F.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno