BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Temperiranje čokolade brez uporabe termometra

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
temperiranje cokolade brez uporabe termometra

Se sprašujete, kako se lahko čokolada in nekatere slaščice, oblite z njo tako lepo lesketajo? 

Ta čudoviti lesk nastane v procesu temperiranja čokolade, ki se ga lahko lotite tudi vi v domači kuhinji.

Temperiranje čokolade je ključnega pomena za končni videz in okus čokolade ter slaščic, oblitih z njo. Zagotovo je najlažje temperiranje čokolade z napravo za temperiranje, imenovano tudi temperirka, ki čokolado zelo počasi segreje in enako počasi tudi ohladi. Ker pa je za nakup te naprave potrebno poseči malo globlje v žep, mnogi čokolado temperirajo v mikrovalovni pečici ali na štedilniku s pomočjo gospodinjskega termometra, s katerim sproti spremljajo temperaturo čokolade.

Nimate gospodinjskega termometra?

Večina metod za temperiranje čokolade zahteva uporabo gospodinjskega termometra, s katerim se precizno nadzoruje temperatura taljenja in hlajenja čokolade. Če gospodinjskega termometra nimate, lahko temperaturo čokolade preizkusite tako, da majhno količino čokolade s spatulo rahlo nanesete pod spodnjo ustnico ali na notranjo stran zapestja, saj sta ti dve področji na telesu zelo občutljivi za temperaturo. Tako boste zlahka določili, kdaj je čokolada pripravljena za uporabo!

Kakšna čokolada je najbolj primerna za temperiranje?

Ko nakupujete čokolado za temperiranje, bodite pozorni ne na njen okus, ampak kolikšen delež kakava vsebuje – najbolje med 60–70 %. Če nimate veliko izbire, potem izberite grenko-sladko, saj najverjetneje vsebuje manj sladkorja kot sladka ali polsladka. Shranjujte jo v temnem prostoru (nikar ne v hladilniku), tam kjer je bolj ali manj ves čas enaka temperatura; v primeru izpostavljenosti visokim temperaturam namreč lahko kakavovo maslo v čokoladi pride na površje in na čokoladi se lahko pojavijo svetle lise, čemur pravimo »cvetenje čokolade«.

Kako se lotiti temperiranja čokolade?

Kaj potrebujete?

  • kakovostno čokolado s 60–70 kakavovih delov
  • srednje veliko kozico za segrevanje vode
  • manjšo kozico, v kateri boste topili čokolado
  • spatulo
  • kuhinjsko serveto
Postopek

1. Segrejte vodo.

Kozico napolnite z vodo in pustite, da nalahno zavre, nato pa ugasnite ogenj.

2. Pričnite s topljenjem čokolade.

Manjšo kozico napolnite z 2/3 izbrane čokolade in jo postavite v kozico, ki je napolnjena z vodo. Voda naj se ne dotika spodnjega dela manjše kozice. Ne mešajte, ampak pustite čokolado v kozici vse dokler se skoraj popolnoma ne stopi.

3. Mešajte, dokler se čokolada popolnoma ne stopi.

Potem, ko se čokolada skoraj popolnoma stopi, pričnite z nežnim mešanjem, da se stopi do konca. Če boste pustili, da se čokolada delno stopi še preden pričnete z mešanjem, boste preprečili, da bi se oblikovala v majhne kepice.

4. Preizkusite temperaturo čokolade.

Majhno količino čokolade s spatulo rahlo nanesite pod spodnjo ustnico ali na notranjo stran zapestja. Čokolada mora biti tako topla, da vas rahlo speče, a nikar ne preveč.

5. V kozico dodajte preostalo čokolado.

Kozico s čokolado vzemite iz vode in jo postavite na prepognjeno kuhinjsko serveto, da ta z dna kozice absorbira preostalo vodo. Preostalo čokolado počasi in nežno vmešavajte vse dokler se popolnoma ne raztopi. Z ohlajanjem se bo pričela zgoščati in bo postala manj sijoča, kar lahko traja do pol ure. Če vam primanjkuje časa, postavite kozico s čokolado na nekoliko hladnejše mesto.

6. Še enkrat preverite temperaturo.

Ko se vsa čokolada raztopi, ponovno vzemite spatulo in preverite temperaturo pod spodnjo ustnico ali na notranji strani zapestja. Čokolada mora biti tokrat hladnejša od vaše telesne temperature. Če je toplejša od vaše kože, lahko v kozico dodate še nekaj koščkov čokolade in mešate naprej.

Če ob ponovnem poskusu pod spodnjo ustnico ali na zapestju ne čutite ničesar, ima čokolada približno enako temperaturo kot je vaša telesna temperatura; takrat nežno mešajte naprej dokler se popolnoma ne ohladi. Poskusite ponovno in ko boste na koži začutili nekoliko osvežilen občutek, je čokolada pripravljena za uporabo.

Temperiranje čokolade ni tako težko, kot se morda zdi na prvi pogled. Pri ustvarjanju s čokolado seveda lahko ta proces izpustite, a vaše kreacije bodo nedvomno veliko bolj privlačne, če se bodo lepo lesketale. Vi pa boste pokazali, da se v vas skriva pravi čokoladni mojster!

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno