Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Skrivnosti popolnega testa za pito

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
skrivnosti popolnega testa za pito
Ali se izogibate priprave testa za pito? Ne skrbite, niste edini. Mnogi sicer samozavestni peki pogosto kar v trgovini kupijo pripravljeno testo za pito in se izognejo njegovi pripravi doma. A ne skrbite, najboljše testo za pito lahko pripravite tudi sami.

V članku vam razkrijemo skrivnosti najbolj popolnega testa za pito. 


1. Moka: Vse je odvisno od izbire


Pri izbiri moke za testo za pito je pomembno razumeti vlogo proteinov v moki. Ko v moko dodate vodo, se del proteinov spremeni v gluten, elastično snov, ki pečenim izdelkom daje strukturo, ki jo potrebujejo, da ostanejo čvrsti. Višja kot je vsebnost proteina, močnejša je struktura. Pri pecivu, kot je kruh, močna struktura pripomore k boljšemu vzhajanju. Pri testu za pito pa lahko močna struktura ustvari trdoto, česar si zagotovo ne želimo. Zato izberite moko z zmerno-višjo vsebnostjo proteina, kot je univerzalna moka (11,7% proteinov) ali moka za pecivo (8,0% proteinov).


2. Sol: Ključnega pomena za okus


Sol je tisti sestavni del, ki testu za pito doda okus. Če izpustite sol, bo testo brez okusa. Če uporabljate nesoljeno maslo in/ali maščobo, je približno pol čajne žličke soli na skodelico moke ravno pravšnja mera. Če uporabljate slano maslo, zmanjšajte količino dodane soli za četrtino čajne žličke na 8 žlic masla v receptu.


Katera sol je najboljša? Izberite fino sol. Ker ima testo za pito zelo malo tekočine, se fino mleta sol boljše razporedi po testu.


3. Maščoba: Izberite svojo najljubšo


Katera maščoba je najboljša za testo za pito? Vse maščobe bodo delovale, zato je odvisno od vaše preference in prehranskih izbir. Mi priporočamo mešanico masla in rastlinske maščobe. 


Zakaj kombinacija? Maslo je zelo aromatično, vendar se topi na nizki temperaturi, kar lahko predstavlja težavo pri peki testa. Rastlinska maščoba ima višjo temperaturo taljenja, kar pripomore k stabilnosti skorje med peko.Če se vam skorja med peko posede in odstopi od streni pekača, je to posledica masla. Kombinacija masla in rastlinske maščobe združuje najboljše lastnosti obeh: okus in stabilnost med peko.


4. Tekočina: Ključnega pomena za teksturo


Tekočina + proteini v moki = gluten. Ko se gluten oblikuje, ga dodatno obdelovanje testa - mešanje in valjanje okrepi in hkrati zmanjša nežnost.


Najboljše testo za pito je popolno ravnovesje med maščobo, moko in tekočino. Preveč maščobe bo naredilo skorjo mastno in preveč krhko. Preveč tekočine lahko ustvari preveč glutena, kar pripelje do trdega in žvečljivega testa.


Nekateri peki uporabljajo mleko ali kislo mleko v svoji skorji. Zaradi prisotnosti mlečnih beljakovin bosta obe vrsti tekočine pripomogli k rjavljenju skorje in dodali nekaj okusa. Vendar pa je klasična tekočina za skorjo voda - ledena voda.


Zakaj ledena voda? Ledena voda ohranja delčke maščobe hladne in nedotaknjene. To ustvarja majhne žepke maščobe, ki se med peko postopoma talijo in tvorijo majhne votline v testu - to ustvarja drobljivost.


Kako dodati dovolj tekočine? Manj je več: manj ko dodate tekočine v testo za pito (v razumnih mejah), bolj nežna bo skorja.


5. Nežno zmešajte testo in ga razdelite na dva dela


V testo počasi dodajamo ledeno vodo, dokler se testo ne začne prijemati skupaj. Pazljivo, dodajte res samo toliko vode in ne več. Opazujte, ko mešate; ko se testo začne gruditi in ga primete z roko, ga stisnite in ne razpada na koščke, prenehajte dodajati vodo.


Zberite testo v kepo. Razdelite ga na dva dela in vsak del sploščite v obliko hokejske ploščice.


To je to. Končali ste. Pravkar ste naredili najboljšo skorjo za jabolčno pito, borovničevo pito, limonino pito oz. katerokoli pito, ki je vaša najljubša. Ob pravilnem rokovanju bo skorja nežna in drobljiva, zlato rjava in okusna.

Sedaj, ko imate vse informacije, je čas, da se odpravite v kuhinjo in naredite svojo lastno popolno testo za pito. Ne bojte se eksperimentirati z različnimi sestavinami in tehnikami ter ustvarite svojo edinstveno različico testa za pito. Ne pozabite, da je ključ do uspeha pravilna izbira sestavin, ravnotežje med maščobo, moko in tekočino ter nežno rokovanje s testom.Preverite naše recepte za pite:

SLIVOVA PITA

KREMNA LIMONINA PITA

JABOLČNA PITA

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Ana F.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno