Izkoristi popust dobrodošlice. Vpiši kodo WELCOME in svoje naročilo znižaj za 10%. 😎

BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Proizvodnja čokolade - poznate skrivnosti nastanka čokolade?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
proizvodnja cokolade - poznate skrivnosti nastanka cokolade

Mmmm, čokolada! Je ena izmed najbolj priljubljenih slaščic na svetu, a vendar malo ljudi pozna njen izvor oziroma nastanek. Ste med njimi? Potem je tale članek kot nalašč za vas!

1. korak: Obiranje in predelava

Vsaka proizvodnja čokolade se prične z obiranjem kakavovih zrn. Ta rastejo na kakavovcih, zimzelenih grmih v tropskih krajih okoli ekvatorja, ki ponujajo ugodne pogoje za njihovo rast. Zreli sadeži kakavovca so zelene, oranžne ali rdeče barve, na prvi pogled pa izgledajo podobni melonam. Ko sadeži dozorijo, jih ročno posekajo z debla in vej, saj bi lahko strojno sekanje poškodovalo grm. Po tem, ko kakavova zrna odstranijo iz sadežev, jih izpostavijo soncu, da se obarvajo nekoliko vijoličasto.

2. korak: Fermentacija

Kakavova zrna položijo na velike segrete pladnje, pokrite z bananinimi listi, ali pa jih dajo v lesene zaboje, ki jih zakopljejo v zemljo. Po približno tednu dni fermentacije, s pomočjo katere zmanjšajo raven sladkorja v kakavovih zrnih, ta postanejo značilne rjave barve.

3. korak: Sušenje

Po fermentaciji morajo kakavova zrna zaradi vlažnosti skozi proces sušenja. Kjer je podnebje za to ugodno, zrna sušijo kar zunaj, sicer pa jih sušijo v sušilnicah. Po tem procesu, ko so zrna očiščena vseh nečistoč, se prične izdelava čokolade.


4. korak: Praženje, trenje in mletje

Praženje poteka bodisi pri nizkih bodisi pri visokih temperaturah, s čimer kakavova zrna pridobijo svojo bogato aromo. Med krajšim praženjem oziroma pri nižjih temperaturah zrna pridobijo bolj kiselkast okus, med daljšim praženjem oziroma pri višjih temperaturah pa bolj grenak okus. Po tem, ko pridelovalci ročno ali strojno izluščijo notranjost zrn oziroma jim odstranijo koščice, pa nastopi faza mletja. Oluščena zrna zmeljejo v gosto zmes, poznano tudi kot kakavova pasta – iz nje pa lahko nastane kakavovo maslo, kakavovo testo oziroma pogača, kakavov prah ali pa čokolada, ki nastane tako, da se kakavovi pasti doda kakavovo maslo in sladkor.

5. korak: Nastanek čokolade

Proizvodnja čokolade se nadaljuje, ko kakavovi pasti dodajo kakavovo maslo, sladkor, mleko ali druge dodatke in stabilizatorje, odvisno seveda od vrste čokolade. V procesu mehanske in toplotne obdelave čokolada dobi svojo pravo strukturo in aromo. Sledi vlivanje v modele, kjer se lahko čokoladi doda različne oreške, rozine, bonbone … Po tem, ko je proces izdelave končan, sledi še pakiranje, nato pa čokolada lahko potuje na police v trgovine.

Ali ste vedeli?

  • Beseda »čokolada« prihaja iz azteške besede »xocoatl«, kar se nanaša na grenko in pekočo pijačo iz kakavovih zrn
  • Prva čokoladna tablica je bila izdelana leta 1847
  • Čokolada je največkrat kupljeno darilo na svetu
  • Kakavova zrna značilno rjavo barvo dobijo šele med procesom obdelave, pred njim pa so tudi precej grenkega okusa
  • Za izdelavo enega kilograma čokolade je potrebnih kar od 300 do 600 kakavovih zrn
  • Kakavova zrna so bila v preteklosti tako cenjena, da so jih uporabljali tudi kot denarno valuto
  • Čokolado se lahko uživa kot del uravnotežene in zdrave prehrane ter življenjskega stila 
  • Čokolada lahko poviša utrip srca bolj kot denimo poljubljanje
  • Delež kakava v čokoladi je odvisen od količine kakavovih zrn v njej
  • Temna čokolada vsebuje več antioksidantov kot borovnice, pravi čaj ali rdeče vino
  • Poleg klasične mlečne, temne in bele čokolade obstaja tudi »blond« čokolada
  • Štiri največje pridelovalke čokolade so ZDA, Nemčija, Švica in Belgija
  • Zahodna Evropa naj bi proizvedla kar 35 % čokolade na svetu, ZDA pa dodatnih 28 %
  • Zahodna Afrika proizvede približno 2/3 vseh kakavovih zrn na svetu
  • Vsako leto se za proizvodnjo čokolade porabi okoli 3 milijone ton kakavovih zrn
  • Od proizvodnje čokolade je odvisnih okoli 50 milijonov ljudi po svetu


Izdelajte si čokolado po svojem okusu! Si želite prav posebne, personalizirane čokolade, ali pa bi jo radi podarili vam dragi osebi? Na naši spletni strani lahko storite točno to! Izbirate lahko med belo, mlečno in temno čokolado, lahko pa si izberete tudi vsakega po malem.  Dopišite še želeno besedilo, izberite posip, in razveselite sebe ali svoje najdražje!

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno