BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Pecilni prašek in soda bikarbona, kakšna je razlika?

 • Čas branja Čas branja: 2 minuti
pecilni prasek in soda bikarbona kaksna je razlika

Kakšna je razlika med pecilnim praškom in sodo bikarbono? Ali sta enaka? Ali lahko zamenjam enega za drugega? Pecilni prašek in soda bikarbona sta sestavini, ki imata zelo podobno nalogo. Obe pomagata, da testo med peko naraste. A vendar sta si kemično različni.

Pecilni prašek in soda bikarbona sta sestavini, ki imata zelo podobno nalogo. Obe pomagata, da testo med peko naraste. A vendar sta si kemično različni.

Kaj je soda bikarbona?

Gre za sodo bikarbono oziroma natrijev bikarbonat. Prvič, soda bikarbona je OSNOVA. Predstavljajmo si znanstveni eksperiment. Sodo bikarbono zmešamo s kisom in opazujemo izbruh mehurčkov. Ko zmešamo sodo bikarbono, ki je v našem primeru baza, s kisom, v našem primeru kisla sestavine, pride do kemične reakcije. Produkt te reakcije bo ogljikov dioksid. Natančno enaka reakcija se zgodi v med pripravo piškotov, tort ali tudi kruha. Če recept zahteva sodo bikarbono, spet: v našem primeru baza, recept običajno zahteva tudi neko vrsto kisline. To so lahko sestavine kot je pinjenec, rjavi sladkor, jogurt, limonin sok, kis, vinski kamen, melasa, jabolčna omaka, BAM kakav v prahu ali med. Ta kislina je obvezna sestavina recepta, saj drugače reakcija s sodo bikarbono ne bo uspešna. A, previdno. Soda bikarbona ima 3-4x močnejši učinek od pecilnega praška. Povečana količina sode bikarbone v receptu ne pomeni, da bo testo lepo vzhajalo. Če je damo malo več, dobimo ravno obratno. Soda bikarbona bo pustila kar močan okus v testu, česar pa si ne želimo. Če povečamo količino sode bikarbone, moramo povečati tudi količino kisline. Zlato pravilo: 1/4 čajne žličke sode bikarbone se odlično razume s 120 g moke.

Kaj pa je pecilni prašek?

Pecilni prašek vsebuje sodo bikarbono. Je mešanica sode bikarbone, vinskega kamna (suha kislina) in v nekaterih primerih tudi koruznega škroba. Danes večina pecilnih praškov deluje na dvojni način. To pomeni, da do prvega vzhajanja pride, ko se pecilni prašek zmoči – na primer, ko v receptu združimo suhe in mokre sestavine. Do drugega vzhajanja pa pride, ko se pecilni prašek segreje. Ker pecilni prašek že vsebuje kislino, ki nevtralizira sodo bikarbono, ga najpogosteje uporabimo takrat, kadar recept ne zahteva dodatne kisle sestavine. Zlato pravilo: ena čajna žlička pecilnega praška se odlično razume s 120 g moke.

Kako preverimo, če sta pecilni prašek in soda bikarbona še dobra?

Če pecilni prašek ali sodo bikarbono hranimo v drugih posodah in ne v originalni embalaži, tako seveda izgubimo datum uporabe. Pred vami sta trika, kako lahko kljub temu preverimo, če sta soda bikarbona ali pecilni prašek še uporabna.


 • Kako preverimo, če je pecilni prašek še uporaben?
Za preizkus pecilnega praška v majhno skledo nalijemo 3 žlice tople vode. Dodamo 1/2 žličke pecilnega praška. Rahlo premešamo. Če je datum uporabe za pecilni prašek še dober, mora mešanica zmerno šumeti. Če ni reakcije, rok uporabe pecilnega praška ni več dober. 


 • Kako preverimo, če je soda bikarbona še uporabna?
Za testiranje sode bikarbone vlijemo tri žlice belega destiliranega kisa v majhno skledo. Dodamo 1/2 čajne žličke sode bikarbone. Rahlo premešamo. Mešanica mora hitro brbotati, če je soda sveža. Če reakcije ni, soda bikarbona ne bo več v redu.
  Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

  O avtorju

  Urša R.
  Ustvarjalka vsebin
  Postani slaščičarski mojster

  Postani slaščičarski mojster

  Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

  Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

  Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
  Novice
  Recepti
  Aktualno
  Novice
  Recepti
  Aktualno