BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Nasveti za pripravo piškotov

  • Čas branja Čas branja: 5 minut
nasveti za pripravo piskotov

Peka piškotov se sliši zelo enostavna, a dobro vemo, da se včasih kaj zalomi in piškoti niso tako dobri, kot bi si želeli da so.

Predstavljate si, da ugriznete v piškot, ki je ravno prav krhek, ravno prav sladek in tako dobrega okusa, da si ga želite še dni kasneje. Peka piškotov se sliši zelo enostavna, a dobro vemo, da se včasih kaj zalomi in piškoti niso tako dobri, kot bi si želeli da so. Podajamo vam nekaj nasvetov, s katerimi bodo vaši piškoti vedno odlični.

Bodimo pazljivi z merami

Včasih se nam zdi, da pri peki piškotov sestavin res ne potrebujemo natančno tehtati in da lahko sestavine dodamo le malo "na oko". Ponavadi nam tak vtis dajo stare izkušene gospodinje, ki pravijo, da so dodale le malo tega, malo tistega in to je bilo vse. A če recepta še nismo preizkusili, je bolje da se le tega držimo. Je že res, da pri dodajanju dodatkov, kot so različni ekstrakti, oreščki in podobno, lahko stvari dodajamo malo po želji in našem okusu. Pomembno pa je, da vedno izmerimo količino dodanega pecilnega praška, sode bikarbone, soli in moke.

Pri moki bodite pazljivi, da ne stresate posode z željo, da bi moko poravnali, ker jo boste tako imeli več, kot bi si je želeli.

Obenem moke ne tlačite v posodo in jo na vrhu le rahlo sploščite s konico noža.

Pri merjenju tekočin pazimo, da jo merimo v prosojni posodi z označenimi merami in da jo odčitamo v višini naših oči, saj bomo le tako najbolj natančno izmerili.

Suhe sestavine zmešamo posebaj

Tudi pri samem mešanju posameznih sestavin testa moramo biti pazljivi. Najboljše je, da prvo skupaj zmešamo suhe sestavine in nato dodajamo tekočine. Pri nadaljnjem mešanju moramo biti pazljivi, da mase ne zmešamo premalo ali preveč, saj bo le to vplivalo na rahlost naših piškotov.

Sestavine pripravimo v naprej

Sestavine kot so maslo, jajca, in podobno, ki jih ponavadimo hranimo v hladilniku, moramo že predčasno postaviti na sobno temperaturo. Dobro vemo, da bomo maslo veliko lažje zmešali, če je le ta mehak kot pa strjen. Če nam primankuje časa, ga seveda lahko na hitro stopimo tudi v mikrovalovni pečici.

Uporabimo peki papir

Da se piškoti ne sprimejo na naš pladenj, nanj postavimo peki papir. Če recept od nas ne zahteva, da papir tudi namastimo, je ponavadi bolje, da tega ne storimo. Kadar je podlaga za piškot namreč preveč mastna, se lahko zgodi, da se piškot razleze.

Pred valjanjem testo ohladimo

Kadar moramo naše testo razvaljati, je dobro, da ga pred tem za nekaj ur shranimo v hladilniku. Površino na kateri bomo valjali prej potresemo z moko, da se naše testo ne bo prijelo nanjo. Pazimo, da ne dodamo preveč moke, saj se bo le ta dodala našemu testu, ki tako lahko postane zelo suho in trdo. Vedno valjajmo le majhne dele testa skupaj, ostalo testo pa medtem hranimo na hladnem. Saj vemo, tanjše kot bo testo, bolj hrustljavi bodo naši piškoti.

Tudi modelčke moramo pomokati

Modelčke za piškote predhodno malo potresemo z moko, da se testo nebo prijelo nanje. Pri nadaljnem odtisovanju modelčkov v razvaljeno testo pazimo, da bodo oblike čimbolj skupaj, saj nam bo tako ostalo manj testa.

Piškoti naj bodo podobne debeline

Kadar ročno oblikujemo piškote pazimo, da so le ti približno enake debeline, da bodo na koncu vsi enako pečeni. Ko jih postavljamo na pladenj seveda pazimo, da je med njimi dovolj prostora za njihovo rast.

Predhodno ogrejemo pečico

Pred peko vedno ogrejemo pečico na željeno temperaturo. Ponavadi to traja od 15 do 20 minut. Pečemo vedno na zgornji in spodnji tretjini pečice, tako da približno na sredini pečenja prestavimo pladenj in ga obrnemo iz zgornje tretjine na spodnjo, da bodo naši piškoti enakomerno pečeni.

Pladenj mora biti ohlajen

Preden v pečico postavimo nove piškote pazimo, da je pekač hladen. Če bomo maso postavili na vroč pladenj, se bo le ta predčasno stopila in razlezla, kar se bo pokazalo v deformaciji naših piškotov. 

So že pečeni?

Ponavadi so piškoti končani, ko njihov rob začne rjaveti in so zlatorumene barve. Preverimo jih lahko tudi tako, da v sredini na piškotek malo pritisnemo in opazujemo, če se le ta vrne v prvotno obliko.

Stestirajte nekaj piškotov

Včasih je dobro, da pred pečenjem celotnega pladnja piškotov testno spečemo le nekaj izmed njih. Če se na primer preveč razlezejo, jim lahko dodamo še malo moke in podobno.

Piškote ohladimo preden jih pospravimo

Piškote smo že spekli, to pa še ni konec. Paziti moramo namreč tudi kako jih bomo ohladili. Piškote postavimo na mrežasto dvignjeno površino, da le ti ne bodo ostali mokri na spodnji površini. Če gre za rahle piškote počakamo minuto ali dve, preden jih prestavimo, da preprečimo njihovo lomljenje.

Hranjenje piškotov

Preden piškote pospravimo, jih ohladimo, da ne bodo mokri. Hraniti jih moramo v posodah, ki ne dopuščajo dostopa zraku, ki bi naše piškote posušil. Prozorne plastične posode so za to najboljše, saj ohranjajo svežino in obenem pa lahko hitro vidimo kaj se skriva znotraj njih. Kadar gre za piškote s raznimi posipi ali prelivi, med plasti piškotov postavimo peki papir. Obenem pazimo, da ne mešamo piškotov z različnimi okusi in različnih trdot, saj se bodo okusi pomešali.

Upam, da vam bodo nasveti pomagali, obenem pa prilagam recept za čokoladne piškote.

Potrebovali bomo:

  • 450 g masla
  • 1 in 3/4 skodelice belega sladkorja
  • 2 in 1/4 skodelice rjavega sladkorja
  • 4 jajca
  • 6 skodelic moke
  • 1 žlica soli
  • 2 žlici pecilnega praška
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta
  • 900 g temne čokolade, ki jo narežemo na koščke

Pečico predhodno segrejemo na 180° C. V posodo damo otopljeno maslo in sladkor (rjavi, beli) in ju z mešalnikom zmešamo skupaj. Postopoma jima dodajamo jajca, moko in pecilni prašek, ki smo ju predhodno že premešali skupaj, vanilijo. Maso dobro premešamo in ji čist na koncu dodamo še koščke čokolade, ki jih ročno vmešamo v maso. Z žlico ali drugim pripomočkom nato zajemamo kupčke mase in jih dodajamo na pekač obložen s peki papirjem. Kot smo opozorili že v zgornjem delu članka, pazimo da so kupčki enakomerno veliki in da je med njimi dovolj prostora. Naše slastne piškote pečemo v pečici 15-20 minut.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno