BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Nasveti za pripravo Cupcake-ov

  • Čas branja Čas branja: 5 minut
nasveti za pripravo cupcake-ov

Za vas smo pripravili nekaj osnovnih nasvetov, ki naj vam bodo v pomoč pri pripravi.

Cupcake-i, te mali prikupni kolački, so lahko le z malo domišljije sladica, ki bo pritegnila vse poglede, najboljše pri njih pa je, da jih le z malo osnovnimi spretnostmi, pripomočki in sestavinami lahko pripravimo za raznorazne priložnosti. V osnovi so zelo podobni nam zelo znanim mafinom, le da jih na vrhu krasijo različni posipi, kreme in okraski. Da bodo naši kolački odlični, pa je vseeno dobro najprej začeti z učenjem osnov priprave kolačkov in testa samega, da na koncu ne bo ostalo le pri lepem videzu, temveč tudi nepozabnem okusu. Za vas smo pripravili nekaj osnovnih nasvetov, ki naj vam bodo v pomoč pri pripravi.

1. Sestavine naj bodo kvalitetne

Vedno imejte v mislih, da boljše kot bodo sestavine, boljši bo vaš končni izdelek. To velja pri vseh sladicah. Če mislite, da bo vseeno ali uporabite pravi ali umetni vanilijin ekstrakt se močno motite. Razlika je najbolj očitna prav pri uporabi ekstraktov, zato jim pri nakupu dajte vsaj malo prednosti.

2. Sestavine si pripravite v naprej

Pazite, da sestavine kot so jajca, maslo, mleko nekaj časa pred peko postavite na sobno temperaturo. Kadar uporabimo izdelke direktno iz hladilnika, se z ostalimi sestavinami ne zmešajo tako dobro. Posledice se kažejo v kepicah, ki nastanejo v naši masi, česar pa si seveda ne želimo. Slabo zmešane sestavine lahko povzročijo, da bodo naši kolački zbiti, namesto rahli in lahki. Najbolj pomembna je temperatura uporabljenega masla, kajti bolj hladno kot je, dalj časa ga bomo morali mešati in tako pride do možnosti, da bo naša masa preveč zmešana. Za preverjanje temperature seveda ne potrebujete termometra, saj lahko temperaturo enostavno preverite in ocenite na dotik. Če je sestavina še vedno hladna na otip, počakajte še malo, preden začnete pripravljati maso. 

3. Mase ne zmešajte preveč

Ste že koga slišali reči, da je peka prava znanost? No,to bo kar držalo. Čas mešanja mase je zelo pomemben, kajti dolžina mešanja vpliva na količino sproščenega glutena v moki.

Kadar maso zmešamo preveč, razbijemo nekaj zračnih mehurčkov, ki so nastali v masi in tako se preostali del mehurčkov težje razširi med peko samo.

Kolaček posledično lahko med peko razpoka, obenem pa ne bo mehak. Seveda pa mase obenem ne smemo zmešati premalo, saj se tako ne bo proizvedlo dovolj glutena in se naš kolaček ne bo oblikoval pravilno. Torej, da bi maso zmešali ravno prav, začnite mešati pri mali hitrosti, dokler sestavine niso premešane in šele nato povečajte hitrost. 

4. Modelčke napolnite z žlico

Pri polnjenju modelčkov si vedno pomagajte kar z navadno žlico. Nič ni hujšega, kot da iz pečice vzamete pladenj kolačkov, izmed katerih so nekateri premalo, spet drugi pa preveč pečeni. Obenem pa bodo kolački enaki velikosti videti veliko boljše, kot množica različnih. Pri peki standardnih velikosti kolačkov je priporočeno uporabiti eno veliko žlico mase, pri malih pa malo žličko. Za kar se da dobre rezultate napolnite modelčke do 2/3. 

5. Predčasno ogrejte pečico 

Mislim, da pri slednjem nasvetu ni potrebno povedati več. Brez dvoma, mora biti pečica vedno vroča, preden vanjo postavite vaše kolačke. 

6. Pladenj postavite na sredino pečice

Ko so modelčki napolnjeni in pečica ogreta, je čas za peko. Pladenj postavite na sredino pečice. To bo pripomoglo k pretoku zraka v pečici, da bodo vaši kolački enakomerno pečeni. Če vaša pečica ne greje enakomerno iz vseh strani, obrnite pladenj na 2/3 časa pečenja. Ne obračajte jih predčasno, saj se tako ne bodo imeli časa pravilno oblikovati. Kadar imate večjo količino pladnjev, jih postavite eden zraven drugega. V primeru, da vaša pečica ni dovolj široka, postavite režice približno na sredino pečice in nato pladnje postavite vsakega na svoje režice, a ne direktno enega pod drugim. 

7. Uprite se kukanju v pečico

Vem, da nas vse zanima kako se pečejo naši kolački, a vendarle med peko ne odpirajte pečice. Če pečico odpiramo, to povzroči, da mehurčki v masi počijo in tako bodo naši kolački zbiti. Molekule glutena in maščobne molekule v masi so namreč tiste, ki pomagajo pri oblikovanju mase in nastali strukturi, zato stik z hladnim zrakom ni dober. 

8. Kolačke takoj vzemite iz pekača

Ko kolačke vzamete iz pečice pazite, da jih v pekaču ne pustite dalj kot nekaj minut. Vročina pekača povzroči, da se kolački še naprej pečejo in tako lahko postanejo suhi. Kolačke torej vzemite ven in jih postavite na mrežico, dokler niso popolnoma ohlajeni. To je pomembno tudi za našo kremo ali glazuro, kajti ob najmanjšem stiku s toploto se bo le ta stopila. 

9. Pazite kako jih shranjujete 

Ko so vaši kolački popolnoma ohlajeni, jih hranite v posodi, ki preprečuje dostop zraka, saj bodo tako ostali sočni. Pazite, da bo posoda dovolj visoka, da se krema na vrhu kolačka ne bo potlačila. Približno 2 do 3 dni bodo obdržali svežino na sobni temperaturi, za daljša obdobja pa jih rajši hranite v hladilniku.

10.Kremo nanesite po celi površini kolačka

Ker nihče ne mara suhih kolačkov, je dobro, da nanje nanesemo glazuro ali kremo. Pri nanašanju kreme/glazure pazimo, da jo nanesemo po celi zgodnji površini kolačka, kajti le ta mu bo dala sočnost.

Za »piko na i« pa še ...

nekaj o dekoracijah. Dobro vemo, da so dekoracije in krema tisto, kar kolačkom dajo »piko na i« in jih naredijo tako omamne na pogled. Pri okraševanju kolačkov imamo res ogromno različnih možnosti, saj jih lahko pripravimo za kakršnokoli priložnost. Najbolj enostavna izmed njih je, da jih posujete z različnimi bonboni ali pa nanje nalomite koščke čokolade, piškotov. Potem imamo tukaj še sveže sadje, kot so na primer jagode (ali jagodni preliv), ki so prav tako lahko preprost in obenem zdrav okras. Za tiste malo bolj izkušene, z malo več časa, pa pride v poštev tudi fondant, iz katerega lahko naredite raznorazne oblike in tako izpopolnite svoje kolačke.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno