Nori PRE BLACK FRIDAY popusti čakajo nate! 🛒

BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA14 Izdelki FIT Akademija FIT obroki

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Najboljša čokoladna sladica: Souffle ali lava tortica?

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
najboljsa cokoladna sladica: souffle ali lava tortica
Ko razmišljaš o čokoladnih sladicah, ki s svojo izjemno teksturo in okusom pritegnejo pozornost ljubiteljev slaščic, sta soufflé in lava tortica zagotovo na vrhu seznama.

 Obe sladici sta pravi vrhunec, vendar se med seboj močno razlikujeta v svoji pripravi in končnem rezultatu.


Soufflé: Francoska eleganca


Soufflé je znan po svoji edinstveni puhasti teksturi, katero dosežemo z natančnim stepanjem beljakov in previdnim mešanjem mase. Gre za sladico, ki je že sama po sebi umetniško delo, saj zahteva preciznost in izkušenost pri pripravi. Ko je pravilno pripravljen, soufflé osvoji z rahlo, penasto notranjostjo, ki se dviga nad rob posode.


Ključne lastnosti souffléja:


1. Tekstura:

Soufflé se ponaša z zračno, puhasto strukturo, ki jo dosežeš z natančnim stepanjem beljakov. Med peko se masa dvigne in ustvari rahlo, oblačno notranjost.


2. Priprava:

Priprava souffléja zahteva natančno stepanje beljakov in previdno mešanje, da ohraniš zračnost mase. Peče se pri visoki temperaturi, običajno med 200 in 220 °C, da se sladica hitro dvigne.


3. Serviranje:
Soufflé je najboljši, ko se postreže takoj po pečenju, saj se hitro sesede. Okrasimo ga lahko s sladkornim posipom, svežim sadjem ali prelivi, kar še dodatno poudari njegovo rahlo teksturo.


Vrste souffléjev:


  • Čokoladni Soufflé: Bogata in intenzivna čokoladna različica, ki s svojo puhasto strukturo navduši ljubitelje čokolade.
  • Vaniljev Soufflé: Nežna in dišeča različica, ki uporablja vaniljev ekstrakt za rahle in sveže okuse.
  • Sadni Soufflé: Osvežujoča različica z različnimi vrstami sadja, idealna za poletne mesece.
  • Slani Soufflé: Različica z dodatkom sira, špinače ali gob, primerna kot predjed ali glavno jed.


Naj BAM recepti:



Lava Tortica: Čokoladno presenečenje s tekočo sredico


Lava tortica predstavlja povsem drugačen pristop k čokoladnim sladicam, saj se osredotoča na kontrast med trdno zunanjo plastjo in tekočo sredico. Ta sladica, znana tudi kot "čokoladna lava torta," ponuja edinstven okusni doživetje s svojo bogato čokoladno sredico, ki se izlije ob prerezu.


Ključne lastnosti lava tortice:


1. Tekstura:

Lava tortica ima trdno zunanjo plast, medtem ko notranjost ostane tekoča. Ko tortico prerežeš, se čokoladna sredica izlije iz sredine, kar ustvari presenetljiv učinek.


2. Priprava:

Priprava lava tortice je nekoliko enostavnejša v primerjavi s souffléjem. Testo je potrebno pripraviti tako, da zunanjost ostane čvrsta, medtem ko sredica ostane tekoča. Peče se krajši čas pri nižji temperaturi, običajno okoli 180 °C.


3. Serviranje:
Lava tortica se lahko postreže topla ali hladna, pogosto jo dopolnjujejo z vaniljevim sladoledom ali sadnim prelivom, da še dodatno izpostavi čokoladni okus.


Primerjava: Soufflé vs. lava tortica


1. Tekstura:

  • Soufflé: Ima puhasto, oblačno teksturo, ki se dvigne med peko in se hitro sesede, ko se ohladi.
  • Lava tortica: Ponuja trdno zunanjo plast z mehko, tekočo sredico, ki se izlije ob prerezu.

2. Priprava:

  • Soufflé: Zahteva natančno stepanje beljakov in previdno mešanje, peče se pri visoki temperaturi za dosego rahle teksture.
  • Lava tortica: Priprava je preprostejša, z osredotočanjem na ohranjanje tekoče sredice. Peče se krajši čas pri nižji temperaturi.

3. Serviranje:

  • Soufflé: Postreže se takoj po pečenju, saj se hitro sesede. Okrasiti ga lahko z različnimi dodatki.
  • Lava tortica: Lahko se postreže topla ali hladna, pogosto z dodatkom sladoleda ali sadja.

Vedno popoln rezultat brez stresa


Če si želiš pripraviti popoln čokoladni soufflé, vendar nimaš veliko časa ali izkušenj, je BAM mešanica za čokoladni soufflé odlična izbira. Ta mešanica zagotavlja puhasto, rahlo in zračno osnovo za čokoladno sladico. Priprava je hitra in enostavna, rezultat pa vedno osupljiv.


Sestavine:



Priprava:


1. Korak:
Mešanico dobro zmešaj z jajci.

2. Korak:
Nad vodno paro raztopi temno čokolado in jo dodaj v jajčno zmes. Dobro premešaj.


3. Korak:
Maso postavi v hladilnik za 15 minut, nato jo ohlajeno vlij v namaščene modele (80-95 g mase na model).


4. Korak:
Peci 10-15 minut na 200-220 °C. Čas peke prilagodi glede na količino mase v modelčkih in želeno sredico.


5. Korak:
Čokoladni soufflé odstrani iz modelov in jih postreži še tople.


BAM Nasveti:


  • Maso lahko obogatiš z BAM vanilijevo pasto za dodatno aromo.
  • Pečen čokoladni soufflé okrasi s svežim sadjem, sladkornim posipom ali BAM prelivi, ali dodaj poleg žličko poljubnega BAM namaza ter kepico sladoleda.
  • Soufflé je odlična izbira za posebne priložnosti, kot so Valentinovo, materinski dan, rojstni dan ali obletnica poroke. Prav tako je super poslastica, s katero boš očaral/a svoje goste.

Ko primerjamo soufflé in lava tortico, ugotovimo, da gre za dva različna pristopa k pripravi čokoladnih sladic. Soufflé predstavlja pravi izziv s svojo puhasto teksturo, ki zahteva natančnost in spretnost pri pripravi, medtem ko lava tortica ponuja enostavnejši, a enako zadovoljiv način za uživanje v čokoladi z njenim presenetljivim tekočim središčem. Soufflé in lava tortica sta oba izjemna na svoj način, vsak s svojo edinstveno zgodbo in okusom.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-10,26 €
Skupaj:
92,34 €

O avtorju

Maja K.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno