BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Mlečna čokolada in otroci

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
mlecna cokolada in otroci

Otroci so zagotovo največji ljubitelji čokolade. Preverite, zakaj je mlečna čokolada dobra za otroke in kakšne koristi imajo od nje.

V današnjem času nas venomer bombardirajo s prepovedmi, nasveti in opozorili, kako je čokolada škodljiva za naše otroke in kako moramo otrokom omejiti ter celo prepovedati, da bi uživali to čokoladno stvaritev. A tisti, ki se na zdravje malce bolj spoznajo, vedo, da je za zdravo prehrano pomembno, da je prehrana mešana. To pomeni, da manjše količine čokolade našim otrokom nikakor ne bodo škodile, kvečjemu obratno.

Temna čokolada

Čokolada, še posebej pa temna čokolada, ne poviša »slabega« (LDL) holesterola v krvi. Zaradi svoje vsebnosti antioksidantov deluje celo nasprotno in ščiti srce ter ožilje pred radikali, prav tako pa krepi imunski sistem ter zmanjša možnost pojava raka. Zato čokolada, še posebej pa temna, v manjših količinah deluje preventivno pred raznimi boleznimi in mnogi znanstveniki njeno uživanje priporočajo tako odraslim kot tudi otrokom.

Nekateri starši tudi zmotno mislijo, da čokolada vsebuje veliko kofeina in da bodo zato otroci, če bodo jedli čokolado, postali odvisni od kofeina.

Rebro čokolade vsebuje veliko manj kofeina, kot pa ena skodelica kave, zato ni skrbi, da bi vaši otroci zaradi uživanja čokolade postali kofeinski odvisniki.

Veliko slabše je, če uživajo energijske pijače, saj te vsebujejo več kofeina kot pa sama čokolada, zaradi drugih dodatkov in sladil pa nikakor niso zdravi.

Čokolada je tudi dober vir kalcija, fosforja in magnezija

To še posebej velja za mlečno čokolado, v kateri je, kot že samo ime pove, večji delež mleka kot pa v temni čokoladi. Ravno mleko pa vsebuje te ione, ki so vsi potrebni za nemoteno delovanje ter razvoj telesa. Magnezij je pomemben za pravilno delovanje in razvoj mišic ter živcev, prav tako pa, kot kalcij, skrbi za močne in trdne kosti. Za močne in trdne kosti pa poskrbi tudi fosfor, ki ob tem gradi tudi sklenino v zobeh in jim tako daje trdnost.

Mnoge starše skrbi prepričanje, da otroci, ki so drugače pridni, poslušni ter delovni, po tem, ko zaužijejo čokolado, postanejo hiperaktivni, nagajivi in neposlušni. Študija, ki so jo izvedli znanstveniki v Avstraliji, pa je to teorijo zavrgla. Otroke so razdelili v dve skupini. Eni skupini otrok so dajali čokolado, drugi pa suho sadje. Po zaužitju čokolade so preverjali obnašanje otrok na različnih področjih: zvijanje, govorjenje, nemirnost, agresivno vedenje ter pozornost, ocenjevali pa so tudi koncentracijo ter poslušnost.

Rezultati

Rezultati so pokazali, da se otroci, ki so zaužili čokolado, po svojem obnašanju niso razlikovali od otrok, ki so zaužili suho sadje. To pomeni, da hiperaktivnost otrok, če se pri njih pojavi, ni posledica uživanja čokolade, ampak drugih dejavnikov, ki pa jih je včasih res težko ugotoviti. Zagotovo pa lahko svojemu otroku mirne duše daste tablico čokolade, saj zaradi nje ne bo postal agresiven pretepač, ki se bo spravil nad sosedovo majhno punčko.

Zagotovo je pomembno, da čokolado v prehrani otroka omejite ter svojemu otroku ne dovolite, da vsak dan poje celo goro čokolade. Prav tako je smiselno omejiti uživanje vseh drugih sladkarij, ki vsebujejo večje količine čokolade. Res je, da se v primeru, da vaš otrok uživa preveč čokolade, lahko pojavijo določeni zdravstveni problemi, kot je na primer debelost ali celo zasvojenost. A če čokolado omejite ter otroka naučite, da jo smatra kot posladek in užitek ter ne kot vsakdanjo hrano, potem ste lahko prepričani, da bo čokolada za vašega otroka postala in tudi ostala največje bogastvo oziroma kar »hrana bogov«, kot so čokolado imenovali že v preteklosti.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno