Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Katero čokolado izbrati za peko

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
katero cokolado izbrati za peko

Kratek seznam čokoad in kako jih je najbolje uporabiti.

Izbrana čokolada

Kadar se v nas prebudi želja po koščku čokolade, bo zadostila skoraj katerakoli čokolada, ki nam je na voljo, pa naj bo temna, mlečna ali bela. Ko pa moramo čokolado uporabiti v receptu, moramo izbiri le te posvetiti malo več pozornosti. Izbrana čokolada se mora tako v okusu kot tudi teksturi skladati z ostalimi sestavinam, ki jih bomo pri peki uporabili. Imamo vse od jedilnih, temnih, mlečnih, belih, temnega kakava in tako dalje. Ob vseh teh različnih vrstah čokolade, je izbira prave za uporabo v receptu res težka. Kako torej izbrati pravo?

Na vsaki čokoladi lahko najdemo njeno sestavo. Tako lahko natančno vidimo, kolikšen delež kakava vsebuje in ob enem vse njene dodatke. Seveda pa se čokolade razlikujejo po okusu, teksturi in to je še kako pomembno pri izbiri.

Petdeset let nazaj, ko prav velike izbire čokolad ni bilo, je bila seveda skoraj vsaka primerna, dandanes pa imamo na izbiro več vrst kot kadarkoli prej, zato lahko to izkoristimo v našo prid in tako izpopolnimo naše slaščice.

Nekateri recepti zahtevajo mehko čokolado, brez kakršnih koli priokusov. V takem primeru izberite tako. Če vaš recept vsebuje sadne, kisle okuse kot so na primer jagodičevje ali citrusi, je najboljše uporabiti čokolado, ki ima temu podoben okus.

Najboljši način izbire je, da poskusite različne čokolade in si okuse zabeležite. Tako boste pri izdelavi vedeli katera se k vašemu receptu poda najbolje. Če ima recept že točno podano kakšna čokolada mora biti, a jo vendarle želite zamenjati, poskusite izbrati tako, ki ima približno enako količino kakavovega masla kot navedena v receptu.

Naslednji faktor, ki ga moramo upoštevati pa je tekstura čokolade. Veliko čokolad je samih po sebi izvrstnega okusa, a ko so le te zmešane in stopljene v receptu, se lahko obnašajo popolnoma drugače. Nekatere postanejo bolj suhe in goste, spet druge bolj redke in tekoče. To se še posebno pozna v receptih, kjer se poleg čokolade nahaja le ena sestavina, kot je na primer smetana.

Za pomoč smo vam pripravili kratek seznam čokoad in kako jih je najbolje uporabiti.

Čokolada za kuhanje

Brez čokolade za kuhanje oziroma z drugimi besedami jedilne čokolade, si izdelave slaščic res ne moramo predstavljati. Kvalitetne jedilne čokolade vsebujejo krepko več kot 50% kakava in zelo malo sladkorja. Na žalost dandanes na policah najdemo raznorazne različice jedilne čokolade, zato pred nakupom preverite njeno sestavo.

Jedilna čokolada se zelo težko uporabi samostojno, zato se najbolje poda k slaščicam kot so browniji ali pa k čokoladni glazuri sami. Čokolade ne uporabljajte v receptih, ki ne vsebujejo sladkorja, ki bi izboljšal okus čokolade.

Temna čokolada

Temna čokolada je znana po svojem grenkem okusu, saj vsebuje visok delež kakava. Začne se pri 65% kakava pa vse do 100%. Seveda lahko logično sklepamo - več kot ga je, manj sladka je čokolada. Ker te čokolade ne vsebujejo mlečnih sestavin, so primerne tudi za uporabo v veganskih sladicah.

Temno čokolado lahko uživamo samostojno ali v peki. Dobra je za uporabo bogatih prelivov ali zgolj nasekljana v masi za piškote. Pri uporabi temne čokoladi v peki, je dobro pogledati v recept, kolikšen delež kakava v čokoladi se od vas zahteva.

Mlečna čokolada

Vsi dobro poznamo mlečno čokolado. Ta, v nasprotju s temno, seveda vsebuje mlečne sestavine. Po navadi je to mleko v prahu. V veliki večini je čokolada sestavljena iz sladkorja, kateremu je dodanega približno 20% kakava.

Zaradi sladkorja v mlečni čokoladi moramo biti pri segrevanju le te zelo pozorni, saj se hitro lahko zažge. Najlažje jo je uporabiti v receptih, kjer ni pečenja, kot so prelivi za že pečene sladice ali kot polnilo v sladicah.

Bela čokolada

Vse kar bela čokolada vsebuje je sladkor, mleko in kakavovo maslo. V njej se ne nahaja prav nič kakavovih delcev, zato ji pravzaprav težko sploh rečemo čokolada. Zaradi visoke vsebnost sladkorja se dobro poda k sladicam. Po navadi v receptih uporabimo stopljeno belo čokolado, ki v nadomesti sladkor. Bele čokolade v receptih ne moramo uporabiti namesto temne ali jedilne čokolade, saj je bolj občutljiva na toploto, zato se hitrejše zažge.

Torej na kratko povedano: če čokolad in receptov ne poznate dobro, vedno uporabite tisto, ki je navedena, saj je tam z razlogom. Strokovnjaki, ki recepte pripravljajo dobro vedo, zakaj je potrebno uporabiti prav to čokolado. Upoštevanje uporabe navedenih čokolad, vam bo tako prineslo pozitivne rezultate, ki se bodo poznali na pripravljeni slaščici.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno