BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Katere vrste čokolade poznate?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
katere vrste cokolade poznate

Če bi te zbudili sredi noči, bi na vprašanje, katere tri vrste čokolade poznaš, verjetno odgovoril, da mlečna, temna in bela. Pa znaš razložiti tudi v čem natanko se razlikujejo? Posebej za vas smo pripravili kratek vodič o vrstah čokolad, ki ga mora poznati vsak čokoholik.

Posebej zate smo pripravili kratek vodič o vrstah čokolad, ki ga mora poznati vsak čokoholik.

Mlečna čokolada

Vsebuje najmanj 20 % kakavovih delov, bolj kvalitetne vrste pa vsebujejo vsaj 32 % kakavovih delov. Vsaka mlečna čokolada sicer vsebuje kakavovo maso, kakavovo maslo, kondenzirano mleko ali mleko v prahu, sladkor ali druga sladila in arome (npr. lecitin, vanilijo …). Zaradi svojega nežnega in sladkega okusa je med čokoholiki daleč najbolj priljubljena, tisti zahtevnejši pa bolj prisegajo na čokolado z višjo vsebnostjo kakava.

Bela čokolada

Bela čokolada vsebuje veliko količino kakavovega masla (vsaj 20 %), sladkor, mleko v prahu in arome (predvsem vanilijo), ne vsebuje pa kakavove mase, zato ni rjave barve in po mnenju nekaterih ni čokolada v pravem pomenu besede. Zanimivo pri beli čokoladi je to, da ostane trdna pri precej višji temperaturi kot na primer mlečna ali temna čokolada – razlog se skriva v visoki temperaturi tališča kakavovega masla, ki je njena glavna sestavina. Ker pa ne vsebuje kakavove mase, žal nima vseh antioksidativnih lastnosti, ki jih sicer čokolada ima. Je najbolj lomljiva vrsta čokolade, zaradi izjemno sladkega okusa pa je priljubljena predvsem pri otrocih.

Temna čokolada 

Kot že ime samo pove, za razliko od mlečne in bele čokolade vsebuje izredno malo mleka ali sploh nič – zato je temnejša, v nekaterih primerih ji pravijo tudi črna čokolada. Vsebuje vsaj 35 % kakavovih delov, pa tudi kakavovo maslo, sladkor in arome (npr. lecitin, vanilijo …). Splošno pravilo pri tej čokoladi je, da več kakavovih delov in manj sladkorja kot vsebuje, bolj kvalitetna in žlahtna je. 

Posebej zate smo pripravili kratek vodič o vrstah čokolad, ki ga mora poznati vsak čokoholik.

K temnim čokoladam uvrščamo polgrenko čokolado, ki vsebuje do 50 % kakavove mase, in grenko čokolado, ki lahko vsebuje tudi do 100 % kakavove mase. Razlika med njima je v dodatkih, kot so sladkor in različne arome. Če ima čokolada več kot 70 % kakavovih delov, ima nekoliko bolj grenak okus, saj ne vsebuje toliko sladkorja, ki običajno poudari različne arome v njej.

Jedilna čokolada

Narejena je iz čiste kakavove mase, goste tekoče snovi, ki nastane pri mletju kakavovih zrn. Čeprav izgleda in diši kot navadna čokolada, ima nekoliko bolj grenak okus in ni namenjena samostojnemu uživanju, temveč kuhanju oziroma peki. Ker več kot polovico kakavove mase predstavlja kakavovo maslo, ima jedilna čokolada izjemno bogat okus. Nesladkana masa je pravzaprav osnovna sestavina za druge čokolade – razen za belo čokolado.

Čokoladni preliv ali kuvertura

Vsebuje veliko količino kakavove mase in kakavovega masla (vsaj 30 %), zato se hitro raztopi in je lepo mazljiv, ko pa se strdi, je stabilnejši. Poslužujejo se ga predvsem tisti, ki so bolj vešči kuhanja oziroma peke, poznamo pa ga v različici mlečne, bele ali temne čokolade.

Kakav v prahu

Ne spada ravno med vrste čokolade, ni pa zato nič manj pomemben. Uporablja se ga predvsem pri peki ali pri pripravi čokoladnega mleka ali vroče čokolade. Lahko je stranski proizvod izdelave čokolade, mnogi pa ga uporabljajo v njegovi naravni, nesladkani obliki – je svetlo rjave barve in ima močan in nekoliko kiselkast okus. Druga različica kakava v prahu pa nastane med odstranjevanjem kakavovega masla iz zdrobljene kakavove mase, nekoliko kiselkast okus pa mu v tem procesu nevtralizirajo.

Značilnosti kakovostne čokolade

Ni vsaka čokolada tudi kakovostna – če torej iščete kakovost, bodite pozorni, da ima izbrana čokolada naslednje lastnosti:

  • Bleščeč sijaj je pokazatelj, da je bila čokolada pravilno hranjena oziroma zaščitena, in sicer pri približno 18 °C. Kadar se čokolada prične topiti, pride kakavovo maslo na površje, zato se ne spremeni le struktura čokolade, ampak tudi njen okus.
  • Aroma
  • Tekstura ali po domače »občutek čokolade v ustih« – kvalitetna čokolada se kar stopi v ustih, saj je temperatura tališča kakavovega masla nižja kot temperatura telesa. 
  • Okus je seveda na koncu tisti, ki določa, katera čokolada vam najbolj ustreza. Proizvodnja čokolade se namreč razlikuje od proizvajalca do proizvajalca, na njen okus pa vpliva veliko faktorjev – vse od tega, kakšnega porekla so kakavova zrna in kako so pražena, pa do tega, v kakšnem razmerju so sestavine v njej.

 

>> Kako prepoznati kvalitetno temno čokolado <<

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno