BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kako stopiti čokolado

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
kako stopiti cokolado

Veliko receptov od nas zahteva, da moramo čokolado predhodno stopiti. Pri peki slaščic je to včasih lahko ključnega pomena.

Topljenje čokolade ne moramo enačiti s tempiranjem. Topljenje je del tempiranja, ne velja pa tudi obratno. Za vas smo pripravili nekaj različnih načinov topljenja čokolade, ki vam bodo v prihodnje lahko prišli v korist.

Pred začetkom topljenja čokolado narežite na enakomerne, majhne koščke, da se bo le ta topila enakomerno. Nikoli ne poskušajte stopiti cele tablice čokolade v enem kosu.

Topljenje v mikrovalovni pečici

Topljenje čokolade v mikrovalovni pečici je hitro in enostavno, obenem pa boste pri tem umazali le eno samo posodo. Slaba stran topljenja čokolade v mikrovalovni pečici je, da jo hitro lahko preveč segrejemo, če ne izberemo prave posode in pravega časa topljenja. Najbolj primerne so posode namenjene prav segrevanju v mikrovalovni pečici, saj se same po sebi ne segrevajo. Če posode po koncu segrevanja ne morate držati v rokah, potem definitivno ni primerna za topljenje čokolade, saj se bo čokolada zaradi vročine posode še dodatno ogrela.

V primeru, da ste čokolado segreli preveč, jo nemudoma prestavite v hladno posodo, dodajte nove koščke čokolade in nekaj časa mešajte.

Priporočljivo je, da jo topite pri 50% moči mikrovalovne pečice, da je ne bi zažgali. V primeru, da vaša pečica ne omogoča opcije zmanjšanja moči, čokolado topite v krajših intervalih in jo vmes dobro premešate. Težko je določiti natančen čas, pri katerem bi se čokolada v mikrovalovni pečici stopila, saj je odvisno od mikrovalovne pečice same, ter obene tudi čokolade, ki jo uporabljamo seveda.

Za 30 gramov čokolade, je čas topljenja približno 1 minuto, za 200 gramov 3 minute, 450 gramov 3,5 minute in za en kilogram čokolade 4 minute.

Priporočljivo je, da ko stvar počnete prvič, seveda pečico redno ustavljate ter preverite kako se topi in po potrebi zavrtite posodo, če vaša mikrovalovna pečica ne omogoča vrtenja.

Ko je vsa čokolada že skoraj stopljena, posodo vzemite iz pečice in mešajte, dokler čokolada ne postane gladka, sijoča in popolnoma stopljena.

Topljenje čokolade z uporabo vodne kopeli

Tradicionalna metoda topljenja čokolade je seveda topljenje z uporabo vodne kopeli. Kopel lahko naredimo kar sami iz dveh posod: spodnje, večje posode, ki vsebuje vročo vodo in zgornje, manjše posode, ki jo postavimo na spodnjo tako, da se le ta ne dotika vode. Vse skupaj postavimo na majhen ogenj. Koščke čokolade nato stresemo v zgornjo posodo, ki se tako posredno začnejo topiti. Če imate velike količine čokolade, začnite s topljenjem 1/3 vse čokolade in šele ko je le ta stopljenja, dodajte nove koščke čokolade.

Pustite, da se čokolada začne topiti in nato počasi, nežno mešajte, da pospešite topljenje. Malo pred koncem, ko je stopljena skoraj vsa dodana čokolada, posodo vzemite iznad kopeli in postavite na podlago. Nadaljujte z mešanjem čokolade, dokler le ta ne postane gladka, sijoča in dokončno stopljena.

Topljenje čokolade s tekočinami

Veliko receptov od vas zahteva, da čokolado stopite z različnimi tekočinami kot so mleko, smetana, razni likerji itd. ... Topljenje čokolade s takimi tekočinami je hitrejše in zelo praktično, saj se po navadi čas topljenja zaradi tekočine zmanjša in prepreči, da bi se čokolada ogrela preveč. Vsekakor pa pazite, da čokolade nikoli ne mešate z vodo, saj bo le ta postala neuporabna že ob malem stiku z njo.

Vsekakor pa moramo tudi pri mešanju čokolade s tekočinami paziti. Nikoli ne mešajte čokolade le z malo tekočine, saj se bo čokolada sprijela skupaj in nastale bodo grudice, česar si seveda ne želite. Obenem je priporočljivo, da naenkrat dodate vso tekočino.

Pazite, da čokoladi nikoli ne dodajate hladnih tekočin, saj se v tem primeru čokolada lahko skrči. Predhodno torej tekočine ogrejte in šele nato dodajte vaši čokoladi. Toplota tekočine bo tako čokolado začela topiti, medtem ko bo čokolada v nasprotju tekočino začela ohlajati. Tako zmes pustite nekaj minut stati, da se sestavini med sabo premešata, nato pa ju nežno zmešajte skupaj.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno