Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Kako pripraviti testo za jabolčno pito?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
pite so obicajno sestavljene iz razlicnih delov: domacega testa za pito veliko nadeva in preliva ali pokrov iz testa
Pite so običajno sestavljene iz različnih delov: domačega testa za pito, veliko nadeva in preliva ali "pokrov" iz testa.

Sama priprava, recimo jabolčne pite, pa se začne s krhkim testom. Izdelava testa za pito brez stoječega mešalnika (ali pa z) je lahko zastrašujoča.  A obstaja nekaj trikov za pripravo testa za pito.


1. Prvo pravilo: Maščobe in tekoče sestavine naj bodo hladne.

Brez hladnega masla testa za pito žal ne bomo mogli pripraviti. A zakaj mora biti maslo res hladno?  Želimo, da je maslo hladno, tako da ko hladno maslo zadene vročo pečico, ta vročina odvečno vodo v maslu dvigne in poskrbi, da hitro izhlapi, kar ustvari popolnoma plastno in luskavo testo. 


2. Drugo pravilo: Delajte hitro.

Maslo s prsti dodamo k mešanici moke. To naredimo tako, da maslo s pomočjo prstov, predvsem palcev, vtisnemo v moko. Postopek hitro ponavljajte, dokler nekaj koščkov masla ne bo podobnih velikosti ovsenih kosmičev. Na sredini mešanice masla in moke bomo naredili jamico za hladno vodo. Z vilicami ali leseno žlico premešamo mešanico. Na tej točki testa pravzaprav ne mešamo, testo premetavamo skupaj, da se vsak košček navlaži. Če je testo presuho, mu dodajte več hladne vode in ponovno premešajte. Upoštevajte, da se testo za pito v skledi ne bo doseglo prave strukture. Testo bo za pravo konsistenco še vseeno potrebno pregnesti na pultu. 


3. Recept za pripravo testa za pito.

  • 180 g moke
  • 1 čajna žlica sladkorja
  • ščep soli
  • 225 g masla
  • 6 žlic hladne vode (+ še dodatno, še bo testo presuho)

Postopek priprave:

  • V srednji skledi zmešajte moko, sladkor in sol. Dodajte hladno, naribano maslo in ga s prsti vmešajte v mešanico moke. Maslo na hitro razdrobite v mešanico moke, nekaj koščkov masla bo velikosti ovsenih kosmičev. V mešanici masla in moke naredite jamico in vanjo vlijte 6 žlic hladne vode. Z vilicami zmešajte testo. Po potrebi dodajte več vode. Na rahlo pomokano delovno površino stresite zmes za testo. Če ugotovite, da testo potrebuje več vode, je dodajte še malo. Pritisnite in zgnetite testo v disk. Testo razdelite na dvoje in ga nežno pregnetite v dva dela. Vsak disk zavijte v plastično folijo in postavite v hladilnik za 1 uro.
  • Na rahlo pomokani površini razvaljajte testo v krog. Testo razvaljajte z nekaj potezami, nato pa s prsti premaknite nastajajoči krog po pomokani površini. To zagotavlja, da se testo ne oprijema delovne površine. Krog ne bo popoln. Poskusite, da na razvaljanem testu ne pride do razpok, če pa bodo, jih lahko zakrpate z dodatnim testom. Ko testo razvaljate in vidite, da začne vzhajati nazaj, to pomeni, da se maslo segreva in skorje ne smete več valjati. Nežno dvignite krog s pomokane površine in ga namestite v pekač za pito. Postavite v hladilnik, medtem ko valjate še zgornjo skorjo.
  • Razvaljajte zgornjo skorjo tako kot spodnjo. Občasno premaknite testo po pomokani površini in ustvarite približno enak krog. Zdaj lahko testo napolnite z jabolki in pripravite jabolčno pito, se posladkate s slivovo in mandljevo pito ali pa pripravite klasično borovničevo pito.
Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno