BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kako pripraviti modelirno čokolado za okraševanje slaščic

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
kako pripraviti modelirno cokolado za okrasevanje slascic

Modelirna čokolada je podobna fondantu, le da je zaradi vsebnosti čokolade veliko bolj okusna.

Čokolada je vsestransko uporabna, zato je primerna tudi kot okras na raznoraznih slaščicah. Seveda lahko iz nje naredimo preproste kodrčke, o katerih smo že govorili ali jo uporabimo kot preliv, lahko pa iz nje pripravimo tudi posebno modelirno čokolado in jo po želji oblikujemo. Modelirna čokolada je podobna fondantu, le da je zaradi vsebnosti čokolade veliko bolj okusna.

V tokratnem članku, bo tako govora o modelirni čokoladi in o tem kako jo pripraviti. Tako kot vedno, je načinov priprave več. Mi se bomo osredotočili na dva najbolj pogosta načina in upamo, da bodo okrasne čokoladne figure kmalu krasile vrhove vaših tort.

Prvi način

Za prvi način izdelave modelirne mase bomo potrebovali:

  • 60 g sladkorja
  • 0,4 dl vode
  • 150 g glukoze (škrobni sirup, bonbon sirup)
  • 500 g temne/mlečne/bele čokolade
  • kakavovo maslo*


*Pri uporabi mlečne čokolade, moramo receptu dodati še 30 g stopljenega kakavovega masla, pri uporabi bele pa 60 g stopljenega kakavovega masla.

Nadaljni postopek je zelo enostaven. Sprva čokolado segrejemo na 40 °C. Kot vedno, malo preden je čokolada popolnoma stopljena odstavimo posodo in čokolado mešamo dokler se le ta popolnoma ne stopi. Nato ji dodamo škrobni sirup in vodo, ki smo ji pred tem primešali sladkor. Vse skupaj zmešamo, a le toliko, da masa postane kompaktna.

Če jo mešamo predlgo, bo masa postala malce zrnata.

Vse kar sledi je, da maso zavijemo v PVC folijo in jo približno 6 do 8 ur pustimo stati pri sobni temperaturi. Pred uporabo maso pregnetemo, da se ta omehča in postane gladkejša. Masa je tako pripravljena za valjanje, rezanje in izdelovanje poljubnih figur. Če maso hranimo v zaprti, neprepustni posodi, je ta uporabna kar nekaj mesecev.

Drugi način

Za izdelavo modelirne čokolade po drugem receptu bomo potrebovali le:

  • koruzni sirup
  • belo/temno/mlečno čokolado

V tem primeru se razmerje med sirupom in čokolado razlikuje od vrste čokolade. Če je čokoladi dodanega premalo sirupa, bo le ta grudasta in suha, ter tako ne bo primerna za oblikovanje. Če pa bomo čokoladi dodali preveč sirupa, bo ta preveč tekoča in tako zopet nebo primerna. Količine čokolade in sirupa se med recepti razlikujejo, saj se tudi čokolade med sabo zelo razlikujejo. Zato skoraj vsak recept za pripravo modelirne čokolade potrebuje malo prilogoditev.

Za belo čokolado potrebujemo približno 80 ml sirupa in 340 g čokolade. Mlečna čokolada bo potrebovala več sirupa, zato bo 360 g čokolade potrebovalo približno 95 ml sirupa. Temna čokolada pa bo zaradi velike vsebnosti kakava ter manj kakavovega masla, potrebovala največ sirupa in sicer 120 ml za 340 g čokolade. Seveda so te količine le približne.

Najbolje je, da poskusite najti pravo razmerje s tem, da sirup dodajate po malem.

Če ga bo premalo, ga namreč še vedno lahko dodate, medtem ko bo v primeru, da ga je preveč, stvar težje popraviti.

Čokolado je najprej potrebno stopiti. Stopimo jo lahko kar v mikrovalovni pečici ali nad vodno kopeljo. Ker smo o topljenju čokolade že govorili, se bomo ponavljanju tega postopka izognili. Torej ko je naša čokolada stopljena, je potrebno nad paro segreti tudi koruzni sirup. Tega ne smemo ogreti preveč, saj modelirna čokolada tako ne bo uporabna. Segrejemo ga namreč le toliko, da postane topel. Sirup nato dodamo čokoladi in vse skupaj začnemo mešati. Že med samim mešanjem se bo masa začela počasi strjevati. Ko je ta dobra premešana, jo prestavimo na PVC folijo, kot pri prvem načinu in pustimo, da se ta ohladi na sobno temperaturo. Čas hlajenja je zelo odvisen od same temperature prostora, saj je v primeru hladnejšega prostora tako masa lahko pripravljena že v 3 urah. Tako kot pri prejšnji modelirni čokoladi, pa tudi za to velja, da je ne smemo postaviti v hladilnik ali zamrzovalnik.

Vse kar vas čaka na koncu je le še oblikovanje figuric. Te so lahko različnih oblik in velikosti. Če ne veste kaj in kako bi jih oblikovali, pa spremljajte našo stran, kjer bomo kmalu objavili tudi članek s postopki izdelave nekaterih figuric.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno