BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA12 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kako pripravimo najboljše piškote?

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
kako pripravimo najboljse piskote

Pred nami so praznični dnevi ali dnevi, ko v skoraj vsaki kuhinji vsaj enkrat zadiši po sladkih, krhkih, čokoladnih ali "vpiši-svoj-najljubši-okus" piškotih ali drugem drobnem pecivu. Sama priprava piškotov in drugega drobnega peciva se ne sliši zahtevno, prav tako pa se nam zdi, da se na pripravo sladkih prigrizkov ni potrebno posebno pripravljati. Pa je to res? Ni. Če spadate v tisto skupino, kjer med prazničnim decembrom vsaj enkrat zadiši po slavnih medenjakih ali cimetovih rolicah, točno veste, o čem govorim. Ja, o predebelih ali pretrdih piškotih, nevzhajanih cimetovih rolic ali neenakomerno razrezanega peciva. Zato smo pripravili par trikov in nasvetov, kako pripraviti piškote, ki uspejo brez kančka dvoma.


1. Je res tako pomembno, da so sestavine segrete na sobno temperaturo?


Temperatura sestavin, ki jih uporabimo za pripravo sladice je zagotovo eden izmed pomembnih dejavnikov. Celo tako, da bi lahko bil del seznama sestavin. Temperautra je torej ključnega pomena pri vsakem receptu za peko, kar brez dvoma velja tudi pri pripravi piškotov. Če sestavine ne bodo segrete na sobno temperaturo, se testo ne bo pravilno zmešalo. Zelo pomembno je, da je uporabljeno maslo segreto na sobno temperaturo; to pomeni, da v njem zlahka pustimo prstni odtis. Da dosežemo takšno temperaturo, ga iz hladilnika prestavimo vsaj uro ali dve pred pripravo piškotov. 

Ob maslo običajno postavimo tudi jajca in pri tem ne pozabimo, da je prav tako zelo pomembno, da so tudi jajca sobne temperature. Če zmehčanemu maslu dodamo hladna jajca, se bo maslo strdilo in razbilo kremno zmes masla in sladkorja.

Torej, če si zapomnimo zlato pravilo: vse tekočine ali sestavine kot so jajca, kisla smetana ali maslo, moramo pred uporabo segreti na sobno temperaturo.


2. Ohlajeno testo, pomemben dejavnik?


Ohlajanje testa ne izboljša le teksture in videza piškotov, temveč tudi zgošča njihov okus. Piškoti iz ohlajenega testa se ne raztegnejo tako močno in v pečici celo bolje porjavijo. Večino kapljičnih piškotov, zlasti čokoladnih, je treba pred peko hladiti vsaj 30 minut. 


3. Doslednost je ključnega pomena.


Glavni element dosledno dobro pečenih piškotkov je doslednost. Če so vsi piškoti približno enake velikosti in oblike, se bodo bolj verjetno enakomerno spekli. Tako se pri enakem času peke ne bo zgodilo, da bodo nekateri piškoti prepečeni, drugi pa še vedno preveč sočni. Piškoti so zaradi svoje velikosti bolj občutljivi na čas peke kot večja peciva. Včasih lahko le nekaj sekund pomeni razliko med žvečljivim piškotom in hrustljavim piškotom ali zlatimi robovi in zažganim piškotom. Pri kapljičnih piškotih je moje najljubše orodje za enakomerno porazdelitev testa zajemalka. Poleg tega je zajemanje piškotov preprosto, hitro in brez težav.

Kapljični piškotki se med peko razširijo, zato ne pozabite, da je med njimi na pekaču dovolj prostora, da se lahko razširijo, ne da bi se dotikali drug drugega. Ko izdelujete izrezane piškotke, testo razvaljajte na enakomerno debelino. Čas peke v receptu je namenjen določeni debelini. Če je neenakomeren, se bodo tanka mesta v testu prehitro hrustljavo in rjavo zapekla, debelejši deli pa bodo ostali premehki ali žvečljivi. Za pravilno debelino testa preverite recept, vendar je na splošno v večini receptov navedena debelina približno 0,5 cm.


4. Pecite po eno serijo piškotov hkrati.


Če imate čas, je najbolje, da piškote pečete le v enem pekaču in le tega. Tako se lahko osredotočite na eno serijo naenkrat in opravite vse potrebne prilagoditve za naslednje serije. Sredina pečice je idealno okolje za enakomerno peko: je enako oddaljena med obema grelnima elementoma in omogoča učinkovit pretok zraka. Med posameznimi serijami ne pozabite ohladiti pekačev. Če testo za piškote položite na topel pekač, bodo piškoti neenakomerno pečeni in se bodo preveč razširili.

Če morate hkrati speči več kot en pladenj piškotov, pekače na polovici časa peke obrnite. En pekač postavite na rešetko v zgornji tretjini pečice, drugega pa na rešetko v spodnji tretjini. Na polovici pečenja obrnite pekača za 180 stopinj in zamenjajte stojala.


5.Piškote najprej ohladimo na pekaču


Topel piškotek iz pečice je čarobno doživetje: tolažba in polnost raztapljajoče se čokolade. Vendar je ohlajanje piškotov pogosto spregledan vidik peke, ki je še posebej pomemben, če piškote shranjujete za poznejšo postrežbo. Piškote na pekaču hladite približno 5 minut, da se popolnoma ohladijo. Piškoti se na pekaču še naprej pečejo in strjujejo, tudi ko jih vzamete iz pečice. Če jih boste poskušali premakniti, preden se strdijo, bodo razpadli ali se zlomili. Ne pozabite, da se piškoti popolnoma ohladijo, preden jih oblijete z glazuro ali dodate okraske.

Tako, zdaj, ko so triki in nasveti jasni, smo pripravili še nekaj idej za pripravo piškotov:

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-2,33 €
Skupaj:
20,97 €
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno