BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kako pravilno dozirati sestavine med peko?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
kako pravilno dozirati sestavine med peko

Pri peki se splača biti perfekcionist. Naučite se pravilno meriti sestavine za peko, da bo vaš naslednji recept uspešen.

Pri peki se splača biti perfekcionist. Naučite se pravilno meriti sestavine za peko, da bo vaš naslednji recept uspešen. Osredotočimo se na nekaj, kar se vam morda zdi nepomembno, a je najpomembnejši korak vsakega recepta.

Pravilno odmerjanje sestavin je nujno. Če imate za sabo že kakšno pripravljeno torto ali dve, sem prepričana, da veste, da peka pri napakah ne prizanaša. Peka je znanost in doziranje sestavin "na pamet", lahko pomeni celo katastrofo.

Medtem ko se lahko med kuhanjem večerje zlahka rešite z dodajanjem ene ali druge začimbe, lahko pri peki že najmanjša napaka vaše piškote spremeni v trde kamne. Razumevanje pravilne tehnike doziranja določenih sestavin bo zagotovilo boljše rezultate peke. Za neuspeh sladice je lahko kriva tudi napačno odmerjena sestavina.

1. Kako odmerimo moko?

Moka je, kdo bi si mislil, najpogosteje napačno odmerjena sestavina. Ne glede na to, ali uporabljate moko za kruh, moko za torte, večnamensko moko ali katerokoli drugo moko, uporabite metodo »žlica in poravnaj«. Ne zajemajte moke iz posode/vrečke z merilno skodelico, ker bi je lahko dobili 50% več, kot je potrebujete. Namesto tega moko v merilno skodelico dodajate z žlico. 

Če recept zahteva "100 g moke, presejano" - najprej izmerite moko in jo presejte. Če recept zahteva "100 g presejane moke" - moko presejte in nato izmerite. Vse je odvisno od tega, kje v besedilu sestavine je beseda "presejano". Če je "presejano" pred imenom sestavine, presejte pred merjenjem. Če je beseda »presejano« za imenom sestavine, presejte po merjenju.

2. Kako dodajamo sodo bikarbono in pecilni prašek?

Pecilni prašek in soda bikarbona se lahko sčasoma usedeta, ko v posodah ali vrečkah čakata na uporabo. Pred odmerjanjem pretresite ali premešajte (če ju imate v posodi), nato pa ju narahlo poberite iz posode. Z nožem poravnajte.

Vedno se spomnite razlike med pecilnim praškom in sodo bikarbono: soda bikarbona je baza in je močnejša od pecilnega praška. Ne pozabite pa, da oba potečeta po 6 mesecih, čeprav nekateri trdijo, da začnejo izgubljati moč po 3 mesecih.

3. Kako uporabimo in doziramo suhi kvas?

Standardni paketi kvasa običajno vsebujejo 7 g kvasa. Če vaš recept zahteva več ali manj kot en standardni zavitek kvasa, količino kvasa odmerimo enako kot odmerino pecilni prašek ali sodo bikarbono.

4. Kako odmerimo sladkor?

V nasprotju z moko, sladkor odmerimo tako, da z žlico zajemamo v posodo/vrečko. Sladkor je težji od moke, zato je manj verjetno, da bi ga zajeli preveč kot se to, zaradi strukture, lahko zgodi pri dodanju moke.

V receptih je tudi bolj prizanesljiv kot druge sestavine, ker je sladkost končnega izdelka odvisna od vaših brbončic. Vendar pa je vedno najbolje, da sestavine odmerite točno tako, kot je navedeno v receptu, ker so kristali sladkorja nujni za razgradnjo drugih sestavin. Sladkor pomaga tudi pri pravilni zapečenosti, teksturi, strukturi in stabilizaciji.

5. Kaj pa kakav v prahu?

Ne glede na to, ali uporabljate naravni kakav ali nizozemski kakav, izmerite kakav v prahu z enako žlico in ravnino kot moko in slaščičarski sladkor. Tako kot slaščičarski sladkor se lahko tudi kakav v prahu strdi. Če recept zahteva, da ga presejete, si vzemite čas za to.

In še najpomebnejše pravilo: za odmerjanje sestavin si pomagajte s kuhinjsko tehtnico.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno