BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kaj bomo pekli za pusta? Tradicionalne pustne sladice

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
kaj bomo pekli za pusta tradicionalne pustne sladice
Pust je čas veselja, barvitih mask in seveda okusnih sladic. V Sloveniji, kot v mnogih drugih krajih po svetu, se pust praznuje kot čas pred postom, ki vodi do velike noči.

Pustni čas se začne po prazniku svetih treh kraljev in traja vse do pepelnične srede, ko se začne post. V tem obdobju, zlasti na pustni torek, se ljudje našemijo v različne kostume in uživajo v pustnih radostih.


Pust v slovenski kuhinji prinaša raznolike in okusne sladice, ki so postale skorajda sinonim za ta čas. Med najbolj znane in priljubljene tradicionalne pustne sladice sodijo:


1. Krofi: Krofi so prava kulinarična zvezda pustnega časa v Sloveniji. Predstavljajo okrogla, mehka in puhasta testa, ki so nežno ocvrta do popolne zlato-rjave barve. Njihova posebnost je bogat in sladek nadev, najpogosteje iz slivove marmelade, včasih pa tudi iz vanilijeve kreme, čokolade ali celo orehovega nadeva. Po cvrtju jih bogato posujemo s sladkorjem v prahu, kar daje končnemu izdelku prepoznavno in mamljivo podobo. Krofi so simbol pustnega obilja in veselja, njihova mehka, zračna tekstura pa je rezultat skrbnega in natančnega pripravljalnega procesa, ki zahteva pravo mero znanja in izkušenj.


RECEPTI za krofe


2. Flancati:
Flancati, znani tudi kot krhki flanci, so tanka, hrustljava sladica, ki izvira iz tradicionalne slovenske kuhinje. Njihova posebnost je v izjemno tankem in krhkem testu, ki se razvalja, nato pa razreže na trakove ali oblike, kot so rožice ali pentlje. Trakove testa prepletemo ali zvijemo v privlačne oblike, nato pa jih ocvremo do zlato-rjave barve. Flancati so po cvrtju posuti s sladkorjem v prahu, kar doda sladkost in teksturo. Njihova hrustljavost in nežna sladkost sta idealna kombinacija za pustno rajanje.


3. Miške: Miške so ljubkovalno poimenovane majhne, krogličaste sladice, ki prinašajo veselje tako otrokom kot odraslim. Pripravljene so iz lahkega, kvašenega testa, ki pogosto vsebuje aromatične dodatke, kot sta limonina lupinica ali rum, kar jim daje posebno aromo. Testo za miške je zračno in ob cvrtju napihne, kar ustvari lahke in mehke notranjosti. Po cvrtju jih obilno potresemo s sladkorjem v prahu, kar doda sladkost in vizualno privlačnost tem drobnim pustnim poslasticam. Miške so zaradi svoje velikosti in okusa posebej priljubljene pri otrocih.


RECEPT: Jogurtove miške


4. Potica: Potica, sicer bolj znana kot tradicionalna slovenska velikonočna ali božična sladica, najde svoje mesto tudi med pustnimi praznovanji. Je zvitek iz bogatega, kvašenega testa, ki se nadeva z različnimi polnili, kot so mleti orehi, mak, skuta ali naribana jabolka, kar ustvari raznolikost okusov. Testo se nato zvije v značilno spiralo, kar daje potici njeno prepoznavno obliko. Peče se do zlato-rjave barve, kar zagotavlja hrustljavo skorjo in sočno, aromatično notranjost. Potica je simbol gostoljubja in obilja, njen kompleksen okus in tekstura pa odsevata bogastvo slovenske kulinarične dediščine.


RECEPT: Potica


Stare pustne vraže


Pustne tradicije so v Sloveniji polne zabavnih anekdot in starih vraž. Ena izmed bolj znanih vraž pravi, da moraš za pust pojesti veliko krofov, da boš celo leto zdrav in debel. Druga vraža pravi, da bodo dekleta, ki na pustni torek pojedo veliko krofov, vedno zlahka našla ženina. 


Ko se približuje konec pustnega časa, se Slovenija preobrazi v deželo barv, smeha in tradicije. To je čas, ko ulice oživijo s pisanimi maskami, ko kurenti s svojimi zvonci in plesom simbolično preženejo zimo, napovedujejo prebujenje narave in priklicujejo pomlad. Otroci, oblečeni v domiselne kostume, ponosno korakajo po ulicah, pojejo pustne pesmice in v zameno za svoje veselje in razigranost prejmejo drobne darove – cekinčke ali slastne krofe.


Pust ni le čas za sladkanje s tradicionalnimi dobrotami, temveč je to obdobje, ko skupnosti skupaj praznujejo konec zime in pozdravljajo prve znake pomladi. V tem času se srečujemo s sosedi, prijatelji in družinskimi člani, delimo radost in toplino, kar še dodatno utrjuje občutek skupnosti in pripadnosti.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-2,71 €
Skupaj:
24,39 €

O avtorju

Ana F.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno