BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Je LCHF čokolada le še ena v vrsti modnih muh?

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
je lchf cokolada le se ena v vrsti modnih muh nazaj

V poplavi različnih prehranskih nasvetov in diet je včasih precej težko razločiti med zdravju koristnimi napotki in modnimi muhami, ki ne prinašajo prav nobenih koristi. Zato mnogi ob omembi LCHF čokolade zastrižejo z ušesi – gre tudi v tem primeru le za modno muho?

V poplavi različnih prehranskih nasvetov in diet je včasih precej težko razločiti med zdravju koristnimi napotki in modnimi muhami, ki ne prinašajo prav nobenih koristi. Zato mnogi ob omembi LCHF čokolade zastrižejo z ušesi – gre tudi v tem primeru le za modno muho, ali je slučajno dejansko nekaj na tem?

Brez slabe vesti lahko posežete po temni čokoladi

Če sledite priporočilom LCHF diete, vas bo razveselilo dejstvo, da ta način prehranjevanja omogoča občasno uživanje temne čokolade, saj vsebuje manj sladkorja, obenem pa je polna različnih hranil, vlaknin in antioksidantov. Daleč najbolj primerna je seveda čokolada, ki je narejena iz pravega kakava in kakavovega masla ter ne vsebuje glutena. Vendar pa je na policah trgovin takšno čokolado včasih težko najti. Zakaj ne bi kar sami doma pripravili LCHF čokolade? Tako boste brez dvoma, da vsebuje le kakovostne sestavine in si jo privoščili brez slabe vesti.

Je temna čokolada res brez kalorij?

Roko na srce, skoraj nobena čokolada, kupljena v trgovini, nima malo kalorij – sladkor je skoraj vedno glavna sestavina. Kot rečeno je za tiste, ki sledijo priporočilom LCHF diete, najbolj primerna temna čokolada z vsaj 70 % kakava, saj običajno vsebuje manj sladkorja kot ostale vrste čokolad. Na policah lahko najdete tudi čokolade brez sladkorja, vendar pa so te pogosto sladkane z maltitolom, sladilom, ki je v resnici ogljikov hidrat in zato ni najbolj primerna alternativa za tiste, ki želijo zmanjšati vnos ogljikovih hidratov v svoje telo. Nekatere čokolade brez sladkorja vsebujejo naravno sladilo stevia, ki je sicer manj škodljivo, vendar pa mnogim ne ustreza njegov okus.

Prave sestavine so ključnega pomena!

Vsak, ki je že kdaj sam pripravljal čokolado, vé, da je postopek izdelovanja čokolade napol znanost in napol umetnost. Čokolada se namreč lahko hitro stopi in je nepravilne teksture, poleg tega je lahko presladka ali po drugi strani premalo sladka … Seznam stvari, ki gredo lahko narobe, je lahko dolg. A nikar se ne ustrašite – s pravimi sestavinami lahko pridete do čokolade, po kateri se vam bodo še dolgo cedile sline.

 

Nekateri recepti za pripravo čokolade narekujejo uporabo kokosovega olja ali kravjega masla, zaradi česar čokolada ne more ohraniti trdne oblike. Postopek izdelave čokolade je sicer lepo izvedljiv, a je veliko lažje delati s kakavovim maslom. Z njegovo pomočjo namreč pride bolj do izraza prijeten čokoladni okus in še bolj pomembno – kakavovo maslo čokolado ohranja trdno tudi pri sobni temperaturi.

 

Kakav v prahu je najbolj pogosta sestavina receptov za pripravo domače čokolade, a ječokolada za peko veliko bolj primerna. Kakav v prahu je namreč zelo suh in zaradi njega ima lahko čokolada t. i. kredast okus. Čokolada za peko pa bo poskrbela za bogat čokoladni okus.

  • Eritritol

 

Namesto škodljivega belega sladkorja ali sladila maltitola (ki spada med sladkorne alkohole) za izdelavo LCHF čokolade raje uporabite naravno sladilo eritritol, ki je pridobljeno z naravnim postopkom fermentacije. V naravi se nahaja v različnih vrstah sadja, pa tudi v fermentiranih izdelkih, kot sta na primer vino in sojina omaka. Je naravno sladek in ne vsebuje kalorij, zato je primeren za vse, ki se držijo LCHF načina prehranjevanja.

  • Inulin

 

Če kupujete čokolade brez sladkorja, ste verjetno že opazili, da te pogosto vsebujejo inulin. Inulin je naravna prebiotična vlaknina, ki je sestavni del našega recepta iz več razlogov: zavira kristalizacijo, ki lahko nastane zaradi eritritola in nevtralizira njegov hladilnik učinek, hkrati pa čokoladi daje še nekoliko bolj sladek okus.

  • Lecitin

 

Lecitin je tako rekoč nujna sestavina vsake čokolade, saj poskrbi za njeno enakomerno gostoto, obenem pa prispeva k temu, da se različne sestavine v čokoladi ne razgradijo.

  • Sol in vanilija

 

Morda se vam zdi nekoliko protislovno, da bi v čokolado dali sol, a v kombinaciji z vanilijo bo vaša doma pripravljena LCHF čokolada okusna kot še nikoli.

Recept za domačo LCHF čokolado

Predstavljamo vam recept za doma pripravljeno LCHF čokolado, ki ima točno tak okus kot običajna čokolada.

Sestavine:

- 85 g kakavovega masla
- 30 g nesladkane čokolade za peko- 6 jedilnih žlic eritritola- 2 jedilni žlici inulina- ¼ jedilne žlice lecitina- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta- ščepec soli

Postopek:

1. Nad vodno kopeljo stopite kakavovo maslo in čokolado za peko ter sproti nežno mešajte.

2. V zmes postopoma in nežno vmešajte eritritol, nato pa še inulin. Zmes dobro zmešajte in postopoma dodajte še lecitin ter na koncu ščepec soli. Segrejte do te mere, da zmes postane gladka.

3. Odstavite z ognja in dodajte vanilijev ekstrakt.

4. Stopljeno čokolado nalijte v model za čokolado. Postavite v hladilnik za vsaj 30 minut oziroma dokler se vaša LCHF čokolada ne strdi.

Pa dober tek!

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno