Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Čokoladni souffle: elegantna in okusna sladica

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
cokoladni souffle: elegantna in okusna sladica

Čokoladni sufle ali souffle je klasična francoska sladica, ki slovi po svojem elegantnem izgledu, navdušuje pa z bogatim čokoladnim okusom. Souffle jed pripravljena iz stepenih jajc, sladkorja in čokolade, ki se nato peče v zato pripravljenih posodicah, dokler se ne napihne in tako ustvari lahko in zračno teksturo.

Rezultat bo dekadentna, bogata in čokoladna poslastica, ki je kot nalašč za vsako priložnost. Ključ do popolnega čokoladnega sufleja je uporaba visokokakovostnih sestavin in natančno upoštevanje recepta. Uporabljena čokolada mora biti najboljše kakovosti, saj je le-ta osnova dobrega sufleja. Za to jed se priporoča dober kakav v prahu ali grenka, temna čokolada. Tudi jajca morajo biti sveža in sobne temperature, kar pripomore k lahki in zračni teksturi.


1. Čokoladni souffle je moderna sladica. Je res?

Pravzaprav ne. Zgodovina čokoladnega sufleja sega v Francijo 18. stoletja, kjer so ga prvič ustvarili francoski kuharji. Beseda "souffle" izhaja iz francoske besede "souffler", ki pomeni "napihniti" ali "napihniti".

Tradicionalni recept za čokoladni sufle je bil narejen iz kombinacije čokolade, sladkorja in beljakov. Mešanico so nato spekli v posodi za sufle, ki je globoka posoda z ravnimi stranicami, posebej zasnovana za sufle. Posodo so nato postavili v pečico, kjer se je zmes zaradi toplote napihnila in dvignila, kar je ustvarilo značilno lahkotno in zračno teksturo sufleja.

V 19. stoletju postane sufle v Franciji vse bolj priljubljena sladica in dejansko začne veljati kot prava poslastica. Čokoladni souffle je bil pogosto postrežen v vrhunskih restavracijah in je veljal kot simbol francoske kuhinje.

V 20. stoletju pa čokoladni sufle postane dostopnejši tudi širši javnosti in ga je bilo moč dobiti tudi v bolj običajnih restavracijah. Z naprednim korakom tehnologije in slaščičarskim znanjem pa razvile tudi hladilne in zamrzovalne tehnike, ki omogočajo, da čokoladni sufle pripravimo vnaprej, ga zamrznemo in ponudimo, ko se po tem pokaže potreba.

Danes čokoladni sufle velja za klasično francosko sladico, ki jo uživajo ljudje po vsem svetu. Še vedno pa velja za poslastico in ga pogosto strežejo v vrhunskih restavracijah, vendar ga lahko s pravim receptom in tehnikami pripravimo tudi doma.


2. Kako pa pripravimo čokoladni souffle?

Priznamo, sama priprava vrhunske slaščice zagotovo ni enostavna in zahteva kombinacijo kar nekaj slaščičarske kilometrine in spretnosti. A, z malo vaje in BAM nasveti lahko dobimo tako pravega slaščičarskega mojstra ali mojstrico kot pravo vrhunsko francosko slaščico.

Natančno upoštevajte recept in natančno odmerite vse sestavine. Tako boste zagotovili, da bo vaš sufle pravilno pripravljen.

Pravilno ločite jajca. Jajca ločite tako, da jih razbijete na ravno površino in previdno ločite beljake od rumenjakov. Poskrbite, da v beljake ne bo prišel rumenjak, saj bo to preprečilo pravilno stepanje.

Beljake stepite do trdih vrhov. Beljake stepajte tako dolgo, da se oblikujejo čvrsti vrhovi. Tako bo sufle dobil značilno rahlo in zračno teksturo.

Uporabite pravi pekač za peko souffleja. Uporabljajte posode za peko ali sufle, ki so pravilne velikosti in oblike. Tako bo sufle pravilno vzhajal.

In ne pozabimo: Vaja naredi mojstra. Tako kot vsak recept tudi priprava sufleja zahteva vajo. Ne obupajte, če vam sufle prvič ne bo uspel, saj boste s prakso postajali vedno boljši. Da pa si pripravo še dodatno poenostavite, smo pripravili mešanico za pripravo čokoladnega souffleja. Mešanica za čokoladni souffle ustvari puhasto, rahlo in zračno osnovo za znamenito francosko slaščico. Priprava izvrstnega čokoladnega souffle-ja bo tako še bolj enostavna.


3. Še nekaj zanimivih dejstev

Sufle lahko pripravite tudi z različnimi vrstami čokolade, na primer z mlečno, belo ali temno čokolado.

Priprava sufleja velja za občutljiv postopek in zahteva vajo, a ko boste obvladali postopek, boste lahko svoje goste navdušili s to elegantno sladico.

Obstajajo različne različice čokoladnih suflejev, na primer dodajanje likerja, citrusov ali kave za izboljšanje okusa čokolade.

Čokoladni sufle je odlična sladica za posebne priložnosti, kot je valentinovo, saj velja za romantično in dekadentno sladico.


Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-1,48 €
Skupaj:
13,32 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno