BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Čokoladni namaz? Najprej preverite hranilno vrednost!

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
cokoladni namaz najprej preverite hranilno vrednost

Najbolj znan čokoladni namaz je dokazano nezdrav, lahko pa posežete po takšnem, pri katerem vas ne bo grizla slaba vest, da otrok ne hranite pravilno!

Najbolj znan čokoladni namaz je dokazano nezdrav, lahko pa posežete po takšnem, pri katerem vas ne bo grizla slaba vest, da otrok ne hranite pravilno!

Ste se kdaj vprašali, zakaj ljudje jemo? Res je, telo potrebuje energijo, merjeno v kalorijah, a to ni glavni razlog. Jemo zato, ker naše telo potrebuje hranila! Zdrava prehrana se osredotoča prav na to - na oskrbovanje telesa z makro in mikro hranili, ki so nujna za njegovo brezhibno delovanje. Energija pride skupaj z njimi. Kadar jemo zgolj z mislijo na vnašanje kalorij, pa se zdravje poruši. Energijsko zaužijemo dovolj, vendar ne tistega, kar rabimo, zato imamo lahko nazadnje precej prekomerno telesno težo, vendar smo podhranjeni in posledično tudi bolni.

Najbolj znan čokoladni namaz je dokazano nezdrav, lahko pa posežete po takšnem, pri katerem vas ne bo grizla slaba vest, da otrok ne hranite pravilno!

Hrana, ki nam daje največ energije, a najmanj pravih hranil, je sladka hrana. Ta je pogosto precej prazna oziroma siromašna, saj nudi veliko sladkorja, a malo beljakovin, vlaknin, zdravih maščob, vitaminov in mineralov. Najbolj žalostno pa je seveda to, da je prav to hrana, ki se pogosto oglašuje kot tista, ki je namenjena otrokom – tistim, ki zaradi rasti in razvoja potrebujejo prav največ hranil!

Med sladkimi izdelki za otroke, ki se neprimerno oglašujejo, so pogosto kritizirane čokolade "z veliko mleka in kalcija", pri katerih se zamolči, koliko sladkorja in palmovega olja vsebujejo. Še bolj pa to velja za čokoladne namaze. A ne vse – v vse več prodajalnah ponujajo tudi takšne, ki niso nezdravi.

Trije milijoni za zavajanje staršev

Ste dovolj kritični, kadar spremljate televizijske oglase, ali verjamete vse, kar vam v njih zatrdijo? Vsi smo verjetno že ugotovili, da sekundni odstranjevalci madežev nimajo obljubljenega učinka, da s pasom za hujšanje ne bomo stopili maščobnih oblog na trebuhu, da z vplačilom loterijskega lističa ne bomo obogateli. Enako bi moralo veljati tudi za hrano. A kaj, ko znajo biti mediji tako prepričljivi ...

Najbolj znana blagovna znamka čokoladnega namaza se je dolga leta oglaševala s sloganom "zdrav zajtrk" in trdila, da je v njenem proizvodu obilica kakava in lešnikov. Ker regulacije v obliki zakona ni bilo, so starši tako otrokom vsako jutro z veseljem ponudili čokoladni namaz in verjeli, da jim pripravljajo zdrav zajtrk. Resnica pa je daleč od tega: vsebnost kakava in lešnikov je minimalna, večino namaza pa predstavljata sladkor in maščoba. Athena Hohenberg iz Kalifornije se je leta 2010 ob odkritju tega dejstva počutila izdano – svojega otroka je zaradi laži proizvajalca leta hranila nezdravo! In ker Američani za razliko od Evropejcev v primerih, ko se počutijo prevarane, precej hitreje posežejo po pravicah, ki jim jih zagotavlja sodni sistem, se je odločila za tožbo.

Kakšen je bil rezultat? Gospa Hohenberg je v poravnavi dobila od proizvajalca več kot tri milijone dolarjev! Vendar ni poskrbela zgolj zase. Dosegla je, da je proizvajalec pristal na spremenjeno označevanje, oglaševanje in marketing izdelka. Danes lahko vsi natančno preberemo, kaj njegov namaz vsebuje, nič več ne velja za zdravega in priporočljivega, predvsem pa je izgubil naziv čokoladni namaz. Institucije povsod po svetu so se zganile in določile, da mora pri uporabi zveze čokoladni namaz izdelek vsebovati precejšen delež čokolade oziroma kakava, ali pa jo opustiti.

Čokoladni namaz, ki skrbi za zdravje

Si vaši otroci ne morejo predstavljati palačink brez čokoladnega namaza? Najbolj preprosto je, da v vodni kopeli stopite nekaj kakovostne čokolade in dodate malo kokosovega ali drugega zdravega olja ali masla (kakavovega, kikirikijevega itd.), sicer pa lahko v prodajalnah s kakovostnimi čokoladnimi izdelki ter z zdravimi živili kupite že pripravljene namaze. Ti vsebujejo veliko kakava in lešnikov, v njih so izbrane zdrave maščobe, sladkorja pa se jim ne dodaja – kadar je želen bolj sladek okus, za to poskrbijo zdrava naravna sladila, na primer stevija. Palačinke ali zajtrk so tako lahko zdravi, če le ne kupujete cenenih izdelkov, temveč pazite na kakovost – in vselej preberete podatke o hranilni vrednosti izdelka. Ne pozabite: niso pomembne kalorije, temveč hranila!

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno