Obožujem čokolado, odkar pomnim ...Čokolada ne redi in ima ogromno endorfinov sreče.
Ime: Sanja Giampa Gojković.
Delovno mesto: vodja prodaje v čokoladnici Rustika.
Dosedanje izkušnje povezane s čokolado
Obožujem čokolado, odkar pomnim ...Čokolada ne redi in ima ogromno endorfinov sreče :)
Vaša prva misel, asociacija na besedo »čokolada« je:
Z nekom jo deliti – Vse, kar je vredno imeti, je vredno tudi deliti.
Kakšni okusi so pri vas trenutno najbolj priljubljeni?
Definitivno karamelne kocke z domačo karamelo, slovenskimi lešniki in ščepcem piranske soli.
Kateri je najbolj zaželen čokoladni izdelek vseh časov pri vas?
Zaradi široke palete izdelkov so vsi zaželeni, v zadnjem času, pa izstopajo karamelne kocke.
Koliko čokolade pri vas (u)porabite letno?
Vsako leto okrog 20 ton čokolade.
Katero čokolado uporabljate - iz katere vrste kakavovca je narejena?
Že pred časom smo prenehali kupovati čokolado od večjih svetovnih proizvajalcev, ampak smo poiskali manjše butične dobavitelje. Sedaj uporabljamo čokolado, ki jo po našem receptu za nas izdeluje manjše družinsko podjetje v Italiji.
Katera je vaša ključna razlika od konkurence, v čem ste preprosto najboljši?
Res se trudimo, vse komponente, ki so potrebne za posamezen izdelek poizkušamo izdelati sami, v vsak izdelek je vloženo veliko znanja, spretnosti in trdega dela.
Kaj je najbolj pomembno takrat, ko se lotimo izdelave čokoladnih sladic sami doma? Nam lahko morda izdate kakšen “skrivnostni” namig?
Predlagamo, da uporabite le prvovrstne osnovne sestavine, izogibajte se polpripravljenih izdelkov, praškov, past ... Z vrhunsko čokolado pa bodo sladice – vrhunske. :)
Pravijo, da naj bi se čokolada v prihodnosti občutno podražila in naj bi postala dosegljiva le za premožne ljudi. Se bo to res zgodilo?
Kar precej sledimo dogajanju v svetu, saj se naša prijateljica dr. Smiljana Lambert, svetovno znana biologinja, ukvarja s sonaravno pridelavo kakavovcev tudi v azijskih in tihomorskih državah. Če se bo podražitev res zgodila, je pa vprašanje letine.
In še za konec, bi želeli sporočiti še kaj našim čokoholikom?
Čokoladni izdelki so nedvomno lahko del zdrave prehrane. Če so kakovostni in pripravljeni iz »nule«, to je iz prvovrstnih osnovnih sestavin, brez umetnih praškov, past in drugih dodatkov, potem si jih lahko brez slabe vesti privoščimo.
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.
Rumenjakom dodamo vaniljevo pasto, sladkor v prahu, jedilni škrob in rum. Prilijemo še 50 ml mleka in z metlico mešamo, da dobimo gladko maso brez grudic.
2. Korak
Preostalo mleko damo v kozico in ga segrevamo do vrelišča.
3. Korak
Eno zajemalko vrelega mleka pomešamo z jajčno maso, nato pa jajčno maso med mešanjem z metlico počasi prilivamo k vrelemu mleku.
4. Korak
Nastalo kremo ob stalnem mešanju na srednje močnem ognju kuhamo še od 5 do 7 minut, da se zgosti.
5. Korak
V kremo vmešamo še grobo kokosovo moko. Količino prilagodimo svojemu okusu.
6. Korak
Kozico s kremo odstavimo z ognja. S prozorno živilsko folijo jo pokrijemo tik do kreme, da se na njej ne naredi skorjica.
7. Korak
Za približno 5 ur jo postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in strdi.
8. Korak
Ohlajeno stepemo z električnim ročnim mešalnikom v gladko kremo, nato vanjo z lopatko narahlo umešamo še stepeno sladko smetano. Količino prilagodimo glede na to, kako kompaktno kremo želimo.
9. Korak
Na dno kozarčkov nadrobimo biskvit ali piškote ter po vrh nabrizgamo kremo. Raffaello v kozarcu okrasimo s kokosom in raffaello kroglico.
10. Korak
Pečico segrejemo na 180°C. Graham piškote in mandlje zmešamo v drobtine. Presujemo v srednje veliko skledo in zmešamo sladkor in stopljeno maslo, dokler se ne povežeta. Močno pritisnemo na dno in navzgor ob straneh pekača za pite. Predhodno pečemo 8 minut. Pečico pustimo vključeno.
11. Korak
Pripravimo nadev: sladkano kondenzirano mleko, limonin sok in rumenjake stepemo. Pripravljeno limonio kremo vlijemo v toplo piškotno skorjo.
Pito pečemo med 18-21 minut ali dokler se le *rahlo* ne zamaja v sredini. Odstranimo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi na rešetki. Ko se ohladi, pokrijemo in še vsaj za eno ohlajamo v hladilniku. Okrasimo po želji.
Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.
Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.