BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Čokoladni fondue (fondi)

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
cokoladni fondue (fondi)

Vroča stopljena čokolada, ki obliva sladko sadje in druge dobrote – zagotovo sanje vsakega, ki ljubi čokolado ter sladke jedi.

Beseda »fondue«, ki ji pri nas rečemo tudi kar »fondi«, izhaja iz francoskega glagola »fondre«, kar pomeni staliti. Pri tej jedi hrano pomakamo v pol-tekočo omako, ki smo jo dobili s taljenjem nad ognjem. Najpogostejši fondi je sirov fondi, ob praznovanjih pa se marsikdo zelo rad odloči za čokoladni fondue.

Čokoladni fondi – star že več kot 50 let

Okoli leta 1960 so se začeli pojavljati prvi recepti za čokoladni fondi. Glavni »krivec« za to je bil kuhar Konrad Egli, ki je na takšen način želel povečati prodajo čokolade. Njegova ideja je bila, da nad ognjem stali čokolado, sladko smetano ter malce alkohola ter nato v mešanico pomaka sadje in pecivo. Oboževalci čokolade so njegovo idejo hitro sprejeli in tako je v 60. ter 70. letih prejšnjega stoletja čokoladni fondi postal pravi hit, njegova priprava pa danes meji že na pravi obred.

Kako pripraviti čokoladni fondi?

Za pripravo čokoladnega fondija potrebujete posodo, v kateri boste stalili čokolado. Čokoladi nato do želene gostote dodajajte sladko smetano. Kako ugotovite, kdaj je čokolada prave gostote? Test, ki vam bo vzel le nekaj sekund: ko čokolada lepo oblije narobe obrnjeno jedilno žlico, ste lahko prepričani, da je gostota ravno prava. Tako bo čokolada lepo oblila tudi sadje ali pecivo in končni okus bo božanski.

Čokoladno zmes lahko pripravite nad ognjem

Čokoladno zmes lahko pripravite nad ognjem, lahko pa za pripravo uporabite tudi vodno kopel. To napravite tako, da v večjo posodo nalijete vodo, v vodo pa nato daste manjšo posodo, v kateri imate pripravljene sestavine za vašo zmes. Med vrenjem vode se čokolada in smetana v manjši posodi počasi stalita ter tvorita okusno »čokoladno omako«, v katero lahko nato pomakate različno sadje ter piškote. Ko enkrat dobite tekočo zmes, manjšo posodo prestavite iz vode. Postavite jo nad čajno svečko, ki bo vzdrževala čokoladno zmes v tekoči obliki. V nasprotnem primeru se lahko zmes namreč strdi in vaš fondi bo moral na ponovno gretje nad štedilnik. To pa sladkosnedim obiskovalcem sredi čokoladne pojedine zagotovo ne bo všeč.

Čokolada za fondue

Logično je, da za čokoladni fondue potrebujete čokolado. A pri začetnikih se pogosto pojavi vprašanje, katera čokolada je najboljša za to jed. Enostavnega odgovora na to vprašanje ni. Nekateri priporočajo jedilno čokolado, spet drugi čokolado katerega od znanih proizvajalcev. Odločitev je vaša in prav je, da se odločite glede na vaš okus. Ne pozabite pa, da lahko v čokoladno zmes vedno poljubno dodate razne dodatke. Tako lahko primešate cimet, meto, sladkor, vaniljo, limono, klinčke in celo čili, ali pa dodaste kaj povsem novega. Igrajte se z dodatki in preizkušajte. Sami boste ugotovili, katera mešanica vam je najboljša in katere sestavine so prave za vas in za vaše prijatelje.

Sadje ali pecivo

Ko je čokoladna mešanica pripravljena, vanjo pomakajte sadje ali pecivo. Tudi pri tem koraku pustite domišljiji prosto pot in uporabite tisto sadje, ki vam je všeč. Poleg sadja lahko v čokolado pomakate tudi biskvit, maslene rogljičke ali piškote, vaflje in drugo pecivo. Za še boljši okus pa nato hrano, ko je že oblita s čokolado, potresite z zdrobljenimi koruznimi kosmiči (cornflakes), kokosovo moko, zdrobljenimi lešniki ali mandlji.

Vse, kar vam preostane je, da uživate v božanskem okusu čokolade in sadja oziroma peciva. Nekateri pravijo, da je uživanje čokolade na takšen način bolj zdravo, saj čokolade v tekoči obliki pojemo bistveno manj, kot pa trdne čokolade. Poleg tega pa zraven uživamo tudi sadje, ki pa je zaradi vitaminov in mineralov, ki jih vsebuje, zdravo.

Tako ali drugače pa je čokoladni fondi odličen način, da se posladkamo in pogrejemo ob mrzlih zimskih večerih. Fondi pa je lahko tudi odlična popestritev otroškega rojstnega dne, saj ga otroci še posebej ljubijo. Preizkusite, ne bo vam žal.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno