BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Čokolade Zotter za angelčke in lumpe

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
cokolade zotter za angelcke in lumpe

Nas čokolada spravlja v skušnjavo in greh, kar se tiče zdrave prehrane, ali nam lahko pomaga, da skrbimo za zdravje, okolje in sočloveka?

Drevo kakavovca se izvorno imenuje Theobroma – hrana za bogove. Danes s čokolado povezujemo predvsem pregreho in naslado v okusu. Gre še za božansko in angelsko hrano, ali bi se ta bolj podala v peklensko podzemlje? Menja so deljena, zato so v hiši čokolade Zotter že nekaj let po pričetku proizvodnje ustvarili dve liniji: čokolado za angelčke in čokolado za lumpe. Katera je komu namenjena, so jasno zapisali na ovitke, ki so bili prava oblikovalska umetnina in ostajajo takšni še danes. Marsikdo jih ne vrže proč, temveč shrani, iz njih pa se hitro razbere, kam spada: med bitja s krili ali z rožički?

Bela krila, črn rep

Zakaj povezujemo s čokolado tako najbolj svetla eterična bitja kot padle duše? Tega se ni prvi spomnil Andreas H. Gratze, oblikovalec in umetnik, ki je Zotter s svojimi domiselnimi grafičnimi dizajni povzdignil med najbolj prepoznavne čokoladne znamke. Angelske in demonske povezave so veliko starejše in znane v mnogih kulturah. Marsikje tako ob dobrem okusu čokolade pravijo, da je takšen, kot bi ti angeli plesali po jeziku. In tortam, ki vsebujejo toliko kakava, da so povsem temno rjave oziroma že skoraj črne, se reče hudičeve torte (devil's cake).

Nas čokolada spravlja v skušnjavo in greh, kar se tiče zdrave prehrane, ali nam lahko pomaga, da skrbimo za zdravje, okolje in sočloveka?

Je čokolada torej namenjena pridnim ali porednim? Je njeno uživanje razvratna razvada, užitek, ki velja za greh? Ali je to jed, s katero se sladkajo angeli? V proizvodnji čokoladic Zotter se očitno niso mogli odločiti, zato so naredili čokolade za oboje. Mi pa razmišljamo o angelski in demonski plati nekoliko drugače ...

Prehranski grehi

Gotovo ste že slišali sodobno reklo, ki kroži po družbenih omrežjih, in pravi takole: Čokolada v nebesih nima kalorij, strežejo pa jo kot glavno jed. Nemogoče. Čokolada brez kalorij ne obstaja in tudi nikoli ne bo. Kakav je sam po sebi bogat s hranili, tudi s kakavovim maslom, torej je čokolada v vsakem primeru kalorična. Tako nežna mlečna čokolada kot temna čokolada, se po kalorijah bistveno ne razlikujeta. Seveda pa je velika razlika v tem, kaj je vir kalorij. In tu naletimo na prvo presenečenje: pri temni čokoladi izbirajo kalorije iz kakavovega deleža, v mlečni pa večinoma iz sladkorja in dodanih maščob (v njih najdete tudi palmovo in druga olja). V čokoladi je najbolj zdrava stvar seveda kakav (in kakavovo maslo), zato je temna verzija tista, ki vodi v nebesa. Bolj je čokolada črna, manj grešite, kar se tiče zdrave prehrane.

Ste že slišali, da je sladkor enako škodljiv kot alkohol in droge? Da smo lahko od njega odvisni? Dokazano je, da se sladkorju težje upirajo ženske. Kako priročno, kajne? Ne le, da so grešnice tiste, ki običajno skrbijo za družinske nakupe in vzgajajo otroke, temveč so tudi tiste, ki se največ ukvarjajo s svojim telesnim videzom. Njihova nemoč, da bi se čokoladi upirale, meji na urok! Pa vendar ni tako. Razlika med dobro in slabo izbiro, med nebesi in peklom, se skriva v kakovosti. Kakovostne čokolade z veliko kakava ponujajo užitek, ne da bi vodile v greh. Čokolade z veliko sladkorja pa zgolj zasvojijo, nam kvarijo zobe in postavo, ne ponujajo polnega okusa ter za seboj puščajo praznino. Čokolade, ki nosijo blagoslov nebes, so torej črne in kakovostne. Tiste, ki nam jih podtikajo zlobci od spodaj, pa so čokolade z malo kakava in slabe kakovosti.

Zotter na svetli strani

Ko so bile ustvarjene Zotter čokolade za angelčke in lumpe, je Josef Zotter verjetno razmišljal o poimenovanju obeh bolj kot ne v tržnem smislu. A danes velja, da predstavljajo njegovi domiselni okusi znotraj najbolj žametnih tablic čokolade kar nekaj stopnic, s katerimi se lahko približate posmrtnemu življenju tam zgoraj. Zakaj? Ker s čokoladami Zotter stopate v pravo smer in uživate čokolado, ki ni dobra zgolj po okusu, temveč tudi po svoji "filozofiji". Za vse čokolade Zotter se uporabljajo surovine iz pravične trgovine ("fair trade"), s čemer se preprečuje izkoriščanje delavcev in zagotavlja pošteno plačilo kmetom. Vse čokolade so organske, kar predstavlja skrb za zdravje človeka in hkrati skrb za okolje. Podjetje Zotter pomaga pri programih odpravljanja revščine v Nikaragvi, spodbuja gojenje kakava (namesto kokaina) v Kolumbiji, za vsako prodano čokoladico posadi drevo v Laosu, skrbi za šolska kosila otrok beguncev iz Burme na Tajskem... Njihove čokoladice so torej gotovo ponujene z namenom, da ob razvajanju svojih čutov naredimo tudi nekaj dobrega. Prav zato so čokolade Zotter angelske oziroma nebeške in z njimi ne morete grešiti.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno