BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Božanska čokoladna glazura s pomočjo nekaj trikov

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
bozanska cokoladna glazura s pomocjo nekaj trikov

Čokoladna glazura je vsestransko uporabna – od tort in kolačev do piškotov in še marsičesa. Z nekaj enostavnimi triki bo še okusnejša in lepša …

Številni recepti

Številni recepti za čokoladno glazuro vam omogočajo, da izberete tistega, ki najbolj ustreza vašemu okusu in prehranjevalnim navadam – naj bo to osnovna oziroma klasična čokoladna glazura ali takšna z različnimi dodatki. Tisti, ki se zaradi določenih razlogov izogibate živilom živalskega izvora, se lahko odločite za pripravo veganske čokoladne glazure, obstaja pa tudi vse več receptov za presno čokoladno glazuro, s katero lahko okrasite svojo priljubljeno presno sladico in izboljšate njen okus. Ne glede na to, za katero različico čokoladne glazure se boste odločili, smo vam pripravili nekaj navidezno preprostih trikov, s pomočjo katerih končni rezultat ne bo zgolj okusen, ampak malodane božanski.

Priprava in sestavine

Ste med pripravo torte ugotovili, da na zalogi nimate niti čokolade niti kakava in obupujete, ker se zdi, da so vaši načrti za pripravo čokoladne glazure padli v vodo? Se morda v vaši kuhinjski omarici skriva mešanica za pripravo vroče čokolade? V tem primeru ni še nič izgubljeno, saj lahko ta uspešno nadomesti sicer običajnejše osnovne sestavine za čokoladno glazuro. Kulinarično eksperimentiranje, ki je posledica nepredvidenih okoliščin, pogosto ponudi presenetljivo okusne rezultate – prav lahko se zgodi, da bo različica glazure, pripravljena iz vroče čokolade, prekosila okus vseh drugih čokoladnih glazur, ki ste jih preizkusili doslej.

Pogosta napaka pri pripravi čokoladne glazure je uporaba nekakovostnega kakava oziroma čokolade, saj ima marsikdo občutek da je okus stopljenih sestavin precej podoben.

V resnici pa je razlika vse prej kot zanemarljiva, kar lahko potrdi vsakdo, ki je že poskusil sladico, katere glazura je bila pripravljena iz vrhunskih sestavin. Prav to je namreč tista končna pika na i, zaradi katere lahko govorimo o kulinaričnem presežku.

Maslo namesto margarine, čokolada namesto kakava?

Kadar je to mogoče, uporabite maslo namesto margarine in čokolado namesto kakava. Tako ne bo boljši le okus glazure, ampak boste lažje dosegli tudi želeno teksturo.

Ujemanje sestavin

Še tako okusna in skrbno pripravljen čokoladna glazura lahko izpade ponesrečeno, če se ne bo ujemala z drugimi sestavinami, ki ste jih uporabili za pripravo sladice, zato izbirajte preizkušene kombinacije, ko želite navdušiti svoje goste. Eksperimenti v kuhinji so seveda dobrodošli, vendar vam priporočamo, da se jih lotevate le takrat, ko si lahko privoščite morebiten slabši rezultat.

Imate težave s pregosto glazuro, ki je ne morete razmazati in ki obenem deluje neestetsko?

Dodajte žlico ali dve mleka in to počnite toliko časa, dokler ne dosežete želene gostote.

Zmernost

Marsikdo ima občutek, da s čokolado ni mogoče nikoli pretiravati, čemur je precej težko oporekati ... Vseeno pa vam pri čokoladni glazuri priporočamo zmernost; prevelika količina bo namreč zasenčila okus drugih sestavin, obenem pa torta oziroma vaša sladica tako najbrž ne bo videti preveč privlačno na pogled. Po drugi strani pa glazure ne sme biti niti premalo, saj bo to precejšnje razočaranje za vse »čokoholike« …

Med segrevanjem čokolade nadzorujte temperaturo, za kar lahko uporabite kuhinjski termometer. Idealno je, da mešanico odstavite z ognja, ko doseže 110 °C.

Videz

Sijoč videz glazure lahko prav tako dosežete s tem, da ji dodate malce olja ali sladke smetane.

Po tem ko ste glazuro prelili po pripravljeni sladici, je ne postavljate na mrzlo, ampak jo raje pustite pri sobni temperaturi, da se ohladi in strdi.

Nekaj kapljic kakovostnega ruma bo dalo vaši čokoladni glazuri prefinjen priokus, ki ga večina ljudi naravnost obožuje.

Čokoladno glazuro je mogoče pripraviti iz najrazličnejših vrst čokolade, ne le iz mlečnih in temnih čokolad, ampak tudi iz bele čokolade. Priporočljivo je le, da posegate po čokoladah, ki so namenjene prav peki in so običajno na voljo v specializiranih trgovinah, saj obstaja tako precej manj možnosti, da se vam glazura ponesreči.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno