BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Bela čokolada: Kratka zgodovina in njen vpliv na zdravje

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
bela cokolada: kratka zgodovina in njen vpliv na zdravje

Bela čokolada, ki ima nekaj vplivov na človeško telo, je stara manj kot sto let, njena zgodovina pa ni tako pestra kot zgodovina temne čokolade.

Košček bele čokoladeBela čokolada, ki ima nekaj vplivov na človeško telo, je stara manj kot sto let, njena zgodovina pa ni tako pestra kot zgodovina temne čokolade.

Zmes sladkorja, kakavovega masla ter mlečnih delcev, ki ji pravimo tudi bela čokolada, je priljubljena slaščica tako pri mlajših kot tudi pri starejših. Vsi, ki so nori na sladko, belo čokolado zagotovo poznajo in po njej tudi radi posegajo. Čeprav bela čokolada zaradi svoje sestave v resnici sploh ni čokolada, pa to ne pomeni, da je za naše telo škodljiva. Ravno nasprotno. Tako kot za temno čokolado, je tudi za belo čokolado dokazano, da ima kar nekaj koristnih vplivov na človeško telo.

Kratka zgodovina bele čokolade

Bela čokolada je stara manj kot sto let, saj je bila prvič izdelana v letih pred 2. svetovno vojno. A navkljub njeni kratki zgodovini pri različnih virih najdemo različne podatke o tem, kdo je izdelal prvo čokolado na svetu. A večina virov trdi, da so leta 1930 belo čokolado prvi na svetu izdelali Švicarji, ki so še danes znani kot mojstri v izdelavi takšnih in drugačnih vrst čokolad. Leto kasneje je podjetje M&M postalo prvo podjetje v Združenih državah Amerike, ki je izdelovalo ter prodajalo belo čokolado v tej državi. Bela čokolada je tako postala pravi hit predvsem zaradi svoje barve ter okusa in kupci so jo hitro vzljubili.

Bela čokolada in temna čokoladaProizvajalci pa so hitro ugotovili, da lahko beli čokoladi primešajo razne dodatke ter tako povečajo njeno raznolikost. Tako je podjetje Nestlé že leta 1948 izdelalo prvo belo čokolado z dodatki – zmesi za izdelavo čokolade so dodali nasekljane mandlje, kar je bilo sladkosnedim ljubiteljem zelo všeč. Ta bela čokolada je bila pravi prodajni hit do 90. let prejšnjega stoletja, ko so jo iz prodaje umaknili, kar zagotovo ni bilo všeč njenim ljubiteljem.

Danes na svetu ni proizvajalca čokolade, ki v svoji proizvodnji ne bi imel vsaj enega izdelka iz bele čokolade. Bela čokolada je popularna tako pri ljubiteljih čokolade kot tudi pri kuharjih, saj poleg svojega sladkega okusa predstavlja tudi odličen kontrast temni čokoladi, pa čeprav je z njo malce težje rokovati. Zagotovo pa je proizvajalcem čokolade v manj kot sto letih uspel velik korak. V tem času so namreč »izumili« belo čokolado ter jo naredili popularno po skoraj celem svetu.

Bela čokolada in zdravje

Bela čokolada z mandljiV družbi velja zmotno prepričanje, da je bela čokolada hrana, ki samo redi, kakšnih drugih dobrih učinkov na telo pa nima. A to ne drži popolnoma. Res je, da bela čokolada nima toliko pozitivnih vplivov na telo, kot jih ima črna čokolada. A če belo čokolado jeste v zmernih količinah, lahko s tem v telo vnesete določene snovi, ki jih telo nujno potrebuje za svoje delovanje.

Prva stvar, ki je dobra pri beli čokoladi, je ta, da bela čokolada zaradi svoje sestave ne vsebuje kofeina. Tako mlečna kot temna čokolada sta znani po tem, da vsebujeta kofein, kar s pridom izkoriščajo vsi tisti, ki jim čez dan zmanjka energije. Ljudje, ki pa so preobčutljivi na kofein ali pa ga ne smejo uživati zaradi zdravstvenih razlogov, pa se morajo temne in mlečne čokolade izogibati. Za te ljudi je bela čokolada odlična izbira, saj se po svojih lastnostih ne razlikuje od ostalih čokolad, saj je prav tako sladka, pri sobni temperaturi trdna, prav tako pa je dobro lomljiva in se odlično raztopi v ustih.

Približno 8 gramov težka tablica bele čokolade vsebuje tudi veliko kalcija, fosfatov ter vitamina B2, ki je znan tudi pod imenom riboflavin. Vse te snovi so ključne za pravilno delovanje telesa, saj sodelujejo tako v metabolnih procesih, prav tako pa so tudi kofaktorji pri različnih encimih v telesu.

Če torej belo čokolado uživate v zmernih količinah, se zagotovo nimate česa bati. Res je, da ima temna čokolada več pozitivnih vplivov na človeško telo, a belo čokolado si lahko kot posladek privoščite brez skrbi, le pretiravati ne z njo.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno