BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

40-letna raziskava pokazala, da smo čokoholiki sposobnejši!

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
40-letna raziskava pokazala da smo cokoholiki sposobnejsi

Čokolada vsebuje flavanoide, ki imajo pozitivne učinke na človekove možgane in naj bi pospešili krvni pretok do možganov ter zato lahko izboljšali njihove različne funkcije.

Psiholog Merrill Elias

Psiholog Merrill Elias je že v sredini 70-ih začel spremljati človekove kognitivne sposobnosti pri več kot 1.000 ljudeh v New Yorku. Cilj njegove raziskave je bil ugotoviti povezavo med krvnim pritiskom in možganskimi funkcijami. Med svojimi raziskavami je s svojo ekipo raziskovalcev kasneje prišel do ugotovitev, da bi lahko na to povezavo v človeškem telesu vplivale tudi prehrambene navade ljudi. Pripravili so nove vprašalnike in raziskave v zvezi s prehranjevalnimi navadami med leti 2001 in 2006. Elias je razkril zanimiv vzorec, ki se je pojavljal: »Ugotovili smo, da imajo pravzaprav ljudje, ki jedo čokolado vsaj enkrat tedensko, boljše kognitivne sposobnosti. To je pomemben podatek, saj se dotakne več kognitivnih domen.«

Odkrili so pomembne pozitivne povezave uživanja čokolade s kognitivnimi sposobnostmi.

Elias je skupaj s prehransko raziskovalko Univerze Južne Avstralije Georgino Crichton in epidemologom Luxemburškega inštituta za zdravje Ala's Alkerwi-jem, primerjal rezultate različnih kognitivnih testov tistih udeležencev, ki so poročali uživanje čokolade vsaj enkrat tedensko in tistih, ki so poročali o redkejšem uživanju čokolade. Odkrili so pomembne pozitivne povezave uživanja čokolade s kognitivnimi sposobnostmi (kot so vizualno-prostorski spomin in organizacija, delovni spomin, abstraktno razmišljanje) ne glede na starost, prehrambene navade in druge faktorje.

Kognitivne sposobnosti v vsakodnevnem življenju

Georgina Crichton je sicer pojasnila, da se te kognitivne sposobnosti v vsakodnevnem življenju kažejo na primer v boljšem pomnenju telefonskih številk ali nakupovalnih seznamov ter na primer v boljšem opravljanju dveh opravil hkrati, kot je govorjenje in vožnja avtomobila hkrati. Čokolada namreč vsebuje flavanoide, ki imajo pozitivne učinke na človekove možgane – le-ti naj bi pospešili krvni pretok do možganov in zato lahko izboljšali njihove različne funkcije.

Vendar celotno »sporočilo« te raziskave ni, da bi morali pričeti s prekomernim uživanjem čokolade. Elias pravi: »Zaenkrat še vedno mislim, da lahko pojemo manjše količine brez slabe vesti, če le ne zamenjamo čokolade za normalno uravnoteženo prehrano.«. Prav tako te raziskave še ni konec. Glavni raziskovalec te študije Merrill Elias je še dejal: »Raziskave še nismo opravili za temno in mlečno čokolado posebaj. Takšna raziskava bi nam lahko povedala veliko več o temi. Prav tako smo vzeli v vzorec raziskave ljudi, ki so jedli čokoladi nikoli ali redko ter na drugi strani tiste, ki so jo uživali vsaj enkrat tedensko. Me pa res zanima kaj bi se zgodilo, če bi ljudje pojedli tono čokolade ...«.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno